2012-05-20 17:34:24
Φωτογραφία για Αφγανιστάν και αντιπυραυλική ασπίδα στο επίκεντρο της Συνόδου του ΝΑΤΟ
Π. Μολυβιάτης: Η χώρα μας θα διαχειριστεί κάθε πρόκληση

Εν μέσω διαδηλώσεων θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή και τη Δευτέρα στο Σικάγο η σύνοδος του ΝΑΤΟ, με κορυφαία θέματα το Αφγανιστάν και την αντιπυραυλική ασπίδα.

Οι 28 χώρες μέλη της Συμμαχίας, αλλά και οι χώρες από την Ασία και τη Μέση Ανατολή, που έχουν στείλει στρατεύματα στο Αφγανιστάν, θα εξετάσουν τη μετάβαση της εξουσίας στους Αφγανούς μετά την αποχώρηση της πολυεθνικής δύναμης των 130.000 ανδρών το 2014.

Συνολικά θα παραστούν ηγέτες και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι από περισσότερες από 50 χώρες.

Στη Σύνοδο θα παραστεί και ο αφγανός πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι. Εκτιμάται ότι το κόστος για την ενίσχυση των δυνάμεων ασφαλείας του Αφγανιστάν αναμένεται να φτάσει τα τέσσερα δισ. δολάρια ετησίως.

Τα βλέμματα είναι στραμμένα στο νέο γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος αναμένεται να ανακοινώσει την απόσυρση των γαλλικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν μέχρι το τέλος του χρόνου. «Ήρθαμε μαζί, φεύγουμε μαζί» δήλωσε ο ΓΓ της Συμμαχίας Αντερς Φογκ Ράσμουσεν.


Τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια. Ήδη έχουν γίνει τρεις συλλήψεις ανδρών, που οι αρχές χαρακτήρισαν αναρχικούς. Σύμφωνα με την αστυνομία, είχαν στόχο να πετάξουν βόμβες μολότοφ στα γραφεία της παράταξης του Μπαράκ Ομπάμα στο Σικάγο.

Την Ελλάδα εκπροσωπούν ο υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης και Άμυνας Φράγκος Φραγκούλης. Ο κ. Μολυβιατης, μιλώντας σε εκδήλωση στο περιθώριο της Συνόδου, τόνισε ότι η χώρα μας θα διαχειριστεί κάθε πρόκληση που μπορεί να παρουσιαστεί για τα εθνικά μας συμφέροντα, και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα, παρά την κρίση, παραμένει πολύτιμος σύμμαχος και εταίρος. Αναφερόμενος στα Σκόπια, εκτίμησε ότι θα ενταχθούν στο ΝΑΤΟ εφόσον εκπληρώσουν τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί από τη Συμμαχία.

«Το ΝΑΤΟ θα λάβει «αποφάσεις τρομακτικές για τους λαούς της Ευρώπης και ολόκληρου του κόσμου», κατάγγελλε το ΚΚΕ και ζητά από όλα τα κόμματα να τοποθετηθούν. 
Πηγή
InfoGnomon
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ