2012-05-20 20:25:11
Φωτογραφία για Όχι των Ολλανδών στα μέτρα λιτότητας, ναι στη σκληρή δεξιά
Τα πακέτα λιτότητας δεν αρέσουν πουθενά. Ούτε στην Ευρώπη, ούτε στην Ολλανδία. Αντίθετα αρέσει η σκληρή δεξιά και στην Ελλάδα και στη Ολλανδία, γιατί τα αντιμάχεται. Οι επιφυλάξεις για τα ευρωπαϊκά πακέτα διάσωσης των αδύναμων χωρών της Ευρωζώνης μεγαλώνουν όσο και για τη λιτότητα στο ολλανδικό εκλογικό σώμα μεγαλώνουν. Από αυτό επωφελείται η σκληρή δεξιά του Χερτ Βίλντερς- τέσσερις μήνες πριν τις πρόωρες εκλογές μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης μειοψηφίας του Μαρκ Ρούτε, ακριβώς λόγω των περικοπών δαπανών.

Προς το παρόν, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν εκτεταμένη διασπορά των ψηφοφόρων σε σημείο που θα χρειαζόταν μία, δύσκολη, συγκατοίκηση τουλάχιστον τριών ή τεσσάρων κομμάτων για το σχηματισμό κυβέρνησης. Ήδη, η δικομματική κυβέρνηση Ρούτε κυβερνούσε με την ψήφο ανοχής του Βίλντερς, σχήμα που αποδείχθηκε μη βιώσιμο.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Maurice de Hond, οι Ολλανδοί παρουσιάζονται διχασμένοι για την αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής κρίσης: Οι μισοί θέλουν να περάσει από δημοψήφισμα η κύρωση του μόνιμου μηχανισμού ΕSM και το ίδιο ποσοστό αντιτίθεται σε περικοπές στον προϋπολογισμό. Συγκριτικά, το ποσοστό των ενάντιων έφτανε το 28% τρεις εβδομάδες πριν.


Ο Βίλντερς έχει «δεσμευτεί» να δώσει στις επόμενες εκλογές χαρακτήρα δημοψηφίσματος για το ευρώ και την ΕΕ, έχοντας εμπλουτίσει τα τελευταία δύο χρόνια τη ρητορική του με αντίθεση στη «διάσωση των νότιων» και αμφισβήτηση ακόμη και της συμμετοχής της ίδιας της Ολλανδίας στο ευρώ.

Όσον αφορά τη δυναμική των κομμάτων, η δημοσκόπηση προϊδεάζει για ένα κοινοβούλιο... στα χαρακώματα. Σε σύνολο 150, πρώτοι έρχονται οι -αντιτιθέμενοι στις ευρωδιασώσεις- Σοσιαλιστές με 29 έδρες, και ακολουθούν οι Φιλελεύθεροι του Μαρκ Ρούτε με 25 έδρες.

Το κόμμα του Βίλντερς όπως και οι Εργατικοί εμφανίζονται σε επίπεδα περί τις 23 έδρες. Για τις εκλογές μένουν τέσσερις θερινοί μήνες, αλλά, με βάση αυτή την εικόνα, η επόμενη ημέρα της κάλπης φαίνεται δύσκολη.
TreloKouneli
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ