2017-10-27 11:17:20
Φωτογραφία για Τελειώνει ο μύθος του “πιο ακριβού” LNG από τις ΗΠΑ;
Η αμερικανική Tellurian προχώρησε σε νέα προσφορά για παραδόσεις LNG στην Ιαπωνία έναντι τιμής 6 δολαρίων/MMbtu, δηλαδή 2 δολάρια φθηνότερα από ότι ίσχυε πριν, γεγονός που έχει τη σημασία του δεδομένης της σχεδιαζόμενης εισόδου της εταιρείας στην παγκόσμια αγορά.

Θυμίζουμε ότι πρόσφατα ο επικεφαλής της εταιρείας, Τσαρίφ Σούκι, είχε δηλώσει πως η Tellurian είναι σε θέση να προσφέρει LNG σε ανταγωνιστικές τιμές διεθνώς, καθώς θα παράγει το φορτίο έναντι κόστους 3 δολαρίων.

Η εταιρεία υλοποιεί σταθμό υγροποίησης στη Λουιζιάνα και προηγουμένως είχε υποβάλει προσφορά μεσοπρόθεσμου συμβολαίου στα 8 δολάρια/MMBtu για την Ιαπωνία, για την οποία όμως δεν ανταποκρίθηκε κανένας αγοραστής. Πλέον, επανέρχεται με την τιμή στα 6 δολάρια προκειμένου να εξασφαλίσει πελάτες και να στηρίξει οικονομικά το έργο.

Η προηγούμενη προσφορά αφορούσε ποσότητες 7 εκατ. τόνων για πέντε χρόνια με τις παραδόσεις να ξεκινούν το 2023. Η νέα αφορά βασίζεται στο επιχειρηματικό μοντέλο που πλέον προωθεί η Tellurian και προβλέπει ποσότητα 1 εκατ. τόνων έναντι 1,5 δις. δολαρίων για μια περίοδο τεσσάρων ετών.


Όπως επισημαίνει το Platts, στόχος της διοίκησης είναι να αποδείξει την εμπορική βιωσιμότητα της μονάδας της το αργότερο ως το α’ εξάμηνο του 2018 ώστε να ακολουθήσει η έναρξη κατασκευής της.

Η στρατηγική βασίζεται στην ιδέα ότι το κόστος ανάπτυξης του έργου μεταφέρεται σε ένα βαθμό στους αγοραστές LNG, οι οποίοι μπορούν να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση με καλύτερους όρους από ότι η Tellurian.

Παράλληλα, ο Σούκι ανέφερε ότι η εταιρεία έχει συμφωνήσει ήδη με τη Bechtel για την τιμή σε δικό τους συμβόλαιο ύψους 560-580 εκατ. δολαρίων, το οποίο πρόκειται να υπογραφεί σύντομα.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι αν το κόστος υγροποίησης της Tellurian είναι 3 δολάρια και η τελική τιμή για παράδοση στην Ιαπωνία είναι 6 δολάρια, τότε το κόστος για παράδοση στην Ευρώπη (ή και στην Ελλάδα) θα είναι αντίστοιχο ή και χαμηλότερο, με ότι συνεπάγεται αυτό για την ανταγωνιστικότητα των προμηθειών.

Θυμίζουμε ότι η Tellurian αναμένεται να λάβει μέρος σε δημοπρασία της ΔΕΠΑ για εξασφάλιση φορτίων LNG για την περίοδο 2018-2021. Τέλος, σύμφωνα με το Platts, η Tellurian σκοπεύει να εμπορευτεί η ίδια το 25-40% της παραγωγής της.

Προς το σκοπό αυτό έχει ήδη συστήσει εμπορικό βραχίονα και προς το παρόν έχει ναυλώσει το πλοίο Maran Gas Mystras, το οποίο ανήκει στην ελληνικών συμφερόντων Maran Gas, προκειμένου να παραδώσει φορτία εντός του τρέχοντος εξαμήνου.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ