2017-10-27 21:20:59
Φωτογραφία για Ξεκινά και πάλι η διανομή συγγραμμάτων στα Ανώτατα Ιδρύματα
Αίσιο τέλος στην περιπέτεια περίπου 200.000 φοιτητών που κινδύνευαν να μείνουν χωρίς επιστημονικά συγγράμματα το χειμερινό εξάμηνο 2017-2018 σε όλα τα Ανώτατα εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

Μετά και τη πορεία φοιτητικών συλλόγων στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και τις παλινωδίες μεταξύ Συλλόγου Εκδοτών Επιστημονικού Βιβλίου (ΣΕΕΒΙ) και του υπουργείου Παιδείας από τις αρχές Οκτωβρίου, σήμερα το πρωί της Παρασκευής, φαίνεται ότι βρέθηκε οριστικά η «χρυσή τομή» μεταξύ των δύο αντικρουόμενων πλευρών, οπότε και από Δευτέρα ξεκινά εκ νέου η διανομή, με στόχο έως και τα μέσα Νοεμβρίου να μην παρατηρηθούν ελλείψεις.

Άλλωστε, ο πρόεδρος του ΣΕΕΒΙ, Αλέξανδρος Παπαζήσης σε επιστολή του προς τον αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Γιώργο Αγγελόπουλο δήλωσε ότι: «Κατόπιν συνεδριάσεως του Συλλόγου Εκδοτών Επιστημονικών Βιβλίων, αποφασίστηκε η άρση της αναστολής διανομής των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων».


«Το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων είναι αυστηρά προσηλωμένο στη διαφύλαξη της δωρεάν παροχής πανεπιστημιακών συγγραμμάτων και είναι πάντοτε ανοιχτό στις συζητήσεις με τους εμπλεκόμενους φορείς για τη προάσπιση αυτού του αγαθού», ανέφερε με τη σειρά του το υπουργείο Παιδείας, αυστηρά προσκολλημένο στην αρχική δέσμευσή του ότι τα συγγράμματα θα δοθούν κανονικά στους φοιτητές.

Γαβρόγλου: Προτεραιότητα να ικανοποιηθούν οι υποχρεώσεις μας απέναντι στους εκδότες

Με αφορμή την απόφαση του Συλλόγου Εκδοτών Επιστημονικών Βιβλίων για άρση της αναστολής διανομής των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων, ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου, δήλωσε:

«Όπως γνωρίζετε υπήρξε μία αναστάτωση ως προς το θέμα διανομής των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων. Λάβαμε σήμερα μία επιστολή από τους εκδότες. 

Διαβάζω το κομμάτι που μας αφορά: ‘Κατόπιν συνεδριάσεως του Συλλόγου Εκδοτών Επιστημονικών Βιβλίων αποφασίστηκε η άρση της αναστολής διανομής των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων’. Άρα, από σήμερα δεν ισχύει η προηγούμενη απόφαση των εκδοτών ότι αναστέλλουν τη διανομή συγγραμμάτων.

Θέλω να διευκρινίσω ότι η απόφαση αυτή είναι μία απόφαση που δικαιολογεί τη στάση του υπουργείου τόσο καιρό. Θεωρούμε ότι ήταν μία περιττή αναστάτωση. Είμαστε προσηλωμένοι στο να επιταχύνουμε όποιες διαδικασίες μπορούν να επιταχυνθούν για να μπορούν να ικανοποιηθούν οι οικονομικές υποχρεώσεις μας απέναντι στους εκδότες. Βεβαίως θέλουμε να συζητήσουμε και όποια θέματα τίθενται όχι μόνο ως προς το οικονομικό σκέλος αλλά και ως προς το επιστημονικό σκέλος των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων», είπε χαρακτηριστικά.

Ο «πόλεμος» των συγγραμμάτων

Υπενθυμίζεται ότι η αναστολή διανομής είχε αρχικά προγραμματιστεί έως και τις 30 Οκτωβρίου, μετά από ομόφωνη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των εκδοτών, καθώς όπως υποστήριζαν οι εκδότες τότε, οι εγγυήσεις που έλαβαν από το υπουργείο, ήταν μόνο προφορικές δεσμεύσεις και τίποτε περισσότερο.

Από την πλευρά του, μιλώντας στο News 24/7, ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου είχε επισημάνει ότι το υπουργείο πρότεινε στους εκδότες διαφορετικές μεθόδους πληρωμής - που όμως απερρίφθησαν από τον ΣΕΕΒΙ – και ότι οι όποιες καθυστερήσεις οφείλονταν σε γραφειοκρατικά κωλύματα, αλλά και σε λάθη σε τιμολόγια.

«Πλέον όμως, όπως είχε δεσμευτεί από τις αρχές Οκτωβρίου το υπουργείο, η δωρεάν διανομή των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων προς τους φοιτητές θα γίνει κανονικά, γεγονός που αποδεικνύει ότι ήταν περιττή η ανησυχία που προκλήθηκε», υπογραμμίζουν σήμερα, πηγές του υπουργείου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι οφειλές αγγίζουν περίπου τα 55 εκατ. ευρώ από το εαρινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2015-2016, γεγονός που όπως τόνιζαν οι εκδότες από αρχές Οκτωβρίου, «δημιουργεί συνθήκες ασφυξίας, καθώς δεν υπάρχουν χρήματα ούτε καν για να προμηθευτούμε πρώτες ύλες, για να τυπώσουμε βιβλία που είναι αναγκαία για το νέο ακαδημαϊκό έτος». 

Την ίδια στιγμή, εκτός από τους μεγάλους εκδοτικούς οίκους που λαμβάνουν την «μερίδα του λέοντος» του κρατικού προϋπολογισμού (περί το 50% των χρημάτων για συγγράμματα), υπάρχουν και οικογενειακές επιχειρήσεις που αδυνατούσαν να λειτουργήσουν, καθώς το κράτος τους χρωστούσε χρήματα για 17 μήνες, με τα πανεπιστημιακά συγγράμματα να αποτελούν το κύριο και αποκλειστικό τους έσοδο.

Συνολικά, πρόκειται για περίπου 640 επιχειρήσεις με 7.000 εργαζομένους, ενώ από τη δραστηριότητα του κλάδου επηρεάζονται άλλοι κλάδοι με συνολικά 20.000 εργαζομένους που αντιστοιχούν σε περίπου 2 εκατ. τίτλους συγγραμμάτων.

 

Πηγή

ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ

https://trelogaidouri.blogspot.gr/
VIDEO
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ