2017-11-03 09:52:08
Φωτογραφία για ΣΤΟ 80% ΘΑ ΑΝΕΡΧΕΤΑΙ Η ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΔΕ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΞΗΣ
Και...μόνον για όσους θα υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση χορήγησης προσωρινής σύνταξης στον ΕΦΚΑ

Χορήγηση προσωρινής σύνταξης στο 80% του ποσού της οριστικής σύνταξης, όπως διαμορφώνεται σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου προβλέπει τροπολογία που κατέθεσε χθες το υπουργείο Εργασίας, στη Βουλή. Με την τροπολογία αυτή, το ποσό της προσωρινής σύνταξης αυξάνεται σε σχέση με το τι ίσχυε μέχρι σήμερα ώστε να μην απέχει σημαντικά από το ποσό της οριστικής σύνταξης. Αφορά δε, μόνον όσους θα υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση χορήγησης προσωρινής σύνταξης στον ΕΦΚΑ, για λόγους επιτάχυνσης της σχετικής διαδικασίας.

Υπενθυμίζεται πως ο νόμος Κατρούγκαλου όριζε πως η προσωρινή ισούται για τους μισθωτούς με το 50% των μέσων αποδοχών του τελευταίου 12μηνου πριν την αίτηση. Σε κάθε περίπτωση το ποσό μπορεί να κυμαίνεται από 384 ευρώ έως 768 ευρώ.  Για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες, η προσωρινή ισούται με το 50% του μέσου εισοδήματος του τελευταίου 12μηνου. Η προσωρινή σύνταξη θα υπολογίζεται πλέον όπως η οριστική, δηλαδή, άθροισμα εθνικής και ανταποδοτικής και θα απονέμεται σε ποσοστό 80%
. Στην πράξη, οι προσωρινές θα μπορούν να είναι αρκετά υψηλότερες, κατά περιπτώσεις,  ακόμη και 300 ή 400 ευρώ πάνω από τις σημερινές και πολύ πιο κοντά στις οριστικές. Έτσι δίδεται ανάσα σε χιλιάδες υποψήφιους συνταξιούχους και περιορίζονται οι συμψηφισμοί.

Με την κατατεθείσα τροπολογία, κυρίως ωφελούνται δημόσιοι υπάλληλοι, ιδιωτικοί υπάλληλοι με αποδοχές την τελευταία 15ετία κοντά στα 1.500 ευρώ, υπάλληλοι ΔΕΚΟ και Τραπεζών καθώς και έμποροι ασφαλισμένοι μέχρι πρότινος στις ανώτερες κατηγορίες του ΟΑΕΕ.

Σημειώνεται ότι ο νόμος ορίζει ότι όσοι καταθέτουν στον ΕΦΚΑ έντυπη αίτηση θα λάβουν την προσωρινή του νόμου Κατρούγκαλου και μόνο εφόσον γίνει ηλεκτρονική αίτηση θα δικαιούνται τη νέα αυξημένη προσωρινή. Δίνει μάλιστα αυστηρό περιθώριο δυο μηνών στις υπηρεσίες για να εγκρίνουν ή να απορρίψουν το αίτημα, χωρίς δυνατότητα προσφυγής. Αν δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις ή αν τυχόν έχουν δηλωθεί ανακριβή στοιχεία στην αίτηση και την υπεύθυνη δήλωση θα πρέπει να επιστραφούν πίσω ως αχρεωστήτως καταβληθέντα τα ποσά που εισπράχθηκαν. Να σημειωθεί πως σήμερα δεν χορηγείται προσωρινή σύνταξη στις περιπτώσεις που εκκρεμεί αίτηση εξαγοράς πλασματικού χρόνου, υπάρχει εμπλοκή χρόνου ασφάλισης του εξωτερικού, υπάρχει διαδοχική ασφάλιση αλλά όχι βεβαίωση χρόνου ασφάλισης από τον 2ο φορέα.

''The New Daily Mail''
 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ