2017-11-10 23:04:17
Φωτογραφία για Κινητές Επικοινωνίες: 3,17 δισ. επενδύσεις στην Ελλάδα από το 2008 μέχρι σήμερα
Το ΑΕΠ μπορεί να αυξηθεί κατά 2,05% (€3,06 δισ.) και τα δημόσια έσοδα κατά €1,62 δισ. έως το 2021, εάν η Ελλάδα συγκλίνει πλήρως με την Ευρώπη στη διείσδυση της κινητής ευρυζωνικότητας και τη χρήση δεδομένων, με παράλληλη επικράτηση ενός ευνοϊκού επενδυτικού πλαισίου, εκτιμά μελέτη του ΟΠΑ, στην οποία αναφέρθηκε ο Γενικός Διευθυντής ς της Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ) Γιώργος Στεφανόπουλος στο Πρώτο Πρόγραμμα και στην εκπομπή της δημοσιογράφου Κωνσταντίνας Δημητρούλη (08.11.2017).

  Ο κ. Στεφανόπουλος επεσήμανε  τη σημασία της διείσδυσης της κινητής ευρυζωνικότητας και της αύξηση της χρήσης δεδομένων για την ελληνική οικονομία και παρουσίασε τα βασικά συμπεράσματα της νέας μελέτης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ) με τίτλο  «Οι Κινητές Επικοινωνίες και η Κινητή Ευρυζωνικότητα ως μοχλοί οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης», η οποία εκπονήθηκε για λογαριασμό της Ένωσης Εταιριών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ).


Σύμφωνα με τον κ. Στεφανόπουλο, «Αν η κατανάλωση δεδομένων στην Ελλάδα ήταν σε υψηλότερα επίπεδα από τα σημερινά και η χώρα έφτανε στην κατάταξη στις μεσαίες θέσεις μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε., θα είχαμε 1,5% υψηλότερο ΑΕΠ». Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις στις ψηφιακές επιδόσεις (26η) στην ΕΕ-28 στο δείκτη DESI, ενώ το 2005 βρισκόταν περίπου τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο στην ίδια θέση με την Ολλανδία, ενώ και στη χρήση δεδομένων βρίσκεται στην προτελευταία θέση στον ΟΟΣΑ, σύμφωνα με τη μελέτη του ΟΠΑ.

Ελλάδα: υψηλότερη φορολογία στις Κινητές Επικοινωνίες στην ΕΕ

Παρ’ ότι οι τιμές έχουν μειωθεί στα δεδομένα κατά 80%, όπως εξήγησε ο κ. Στεφανόπουλος, αυτό δεν αντανακλάται στις τιμές καταναλωτή, διότι ο τελευταίος καλείται να πληρώσει πάνω από 40% σε φόρους, όταν ο μέσος Ευρωπαίος πληρώνει μόλις 25%. Το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να μειώσει τις συγκεκριμένες επιβαρύνσεις, συνέχισε ο Γενικός Διευθυντής της ΕΕΚΤ, καθώς είναι πολύ σημαντικό μέσα στην ερχόμενη τριετία να διευκολυνθεί η ένταξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των αδύναμων κοινωνικών ομάδων στην ψηφιακή οικονομία και ενδεχομένως οι ευρωπαϊκοί πόροι να πρέπει  να κατευθυνθούν ανάλογα, ώστε να τονωθεί η ζήτηση ψηφιακών υπηρεσιών. «Μετά το καλοκαίρι πρέπει να ξεκινήσει μια συζήτηση και  να ιεραρχηθεί ψηλά σε αυτήν η αποκλιμάκωση των φόρων» σημείωσε χαρακτηριστικά. Το ειδικό τέλος κινητής τηλεφωνίας επιβαρύνει τους χρήστες έως και 49% ανάλογα με το ύψος του λογαριασμού και κατατάσσει την Ελλάδα στη χώρα με την υψηλότερη φορολογία στην Επικοινωνία στην ΕΕ.

Κινητές Επικοινωνίες: 3,17 δισ. επενδύσεις στην Ελλάδα από 2008

Ο κ. Στεφανόπουλος ξεκαθάρισε ότι δεν χρειάζονται πόροι για τη χρηματοδότηση των ψηφιακών υποδομών, καθώς ο κλάδος Κινητών Επικοινωνιών αντεπεξέρχεται στις προκλήσεις που δημιούργησε η κρίση, , χωρίς να επιβαρύνει την οικονομία, με πολύ μικρή έκθεση σε τραπεζικό δανεισμό, και είναι σε θέση να εξυπηρετήσει τις επενδύσεις του σε νέα δίκτυα 4G+ και 5G. Μόνο το 2016 ο κλάδος επένδυσε περισσότερα από €351 εκ. στη γεωγραφική και πληθυσμιακή επέκταση των δικτύων 4G, ενώ από την αρχή της κρίσης έως το 2016 έχει επενδύσει συνολικά €3,17 δισ.

Διακομματική συμφωνία για ενίσχυση της χρήσης κινητών υπηρεσιών

Ενθαρρυντικό για την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας είναι ότι η σημασία της κινητής ευρυζωνικότητας χαίρει διακομματικής αναγνώρισης. Σε συζήτηση στην Επιτροπή Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής στις 26 Οκτωβρίου συζητήθηκε το μείζονος σημασίας θέμα της κινητής ευρυζωνικότητας, των κινητών τηλεπικοινωνιών και των εφαρμογών τους, καθώς και η αρχιτεκτονική των δικτύων ασύρματης πρόσβασης της κινητής τηλεφωνίας και οι βουλευτές όλων των κομμάτων συμφώνησαν στην ανάγκη της επιτάχυνσης του ψηφιακού μετασχηματισμού της ελληνικής οικονομίας και της σημασίας που έχουν οι Κινητές Επικοινωνίες ως επιταχυντές ανάπτυξης. Σε αυτό πλαίσιο σημειώθηκε η ανάγκη απλοποίησης του ρυθμιστικού πλαισίου για την επιτάχυνση της αδειοδότησης επενδύσεων σε ασύρματα δίκτυα, και αναγνωρίστηκε η στρέβλωση του ειδικού τέλους κινητής τηλεφωνίας ως τροχοπέδη για την υιοθέτηση ψηφιακών υπηρεσιών. Χαρακτηριστικές είναι οι αναφορές των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Μάριου Κάτση και Ελένης Αυλωνίτου. Συγκεκριμένα ο κ. Κάτσης σημείωσε στην ομιλία του ότι όσο η χώρα είναι σε καθεστώς επιτροπείας δεν μπορεί να παρέμβει στην έμμεση φορολογία, αφήνοντας ανοιχτό το παράθυρο για μείωση του ειδικού τέλους κινητής μετά τον Αύγουστο 2018, όταν λήγει και το τρίτο Μνημόνιο.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Έλκονται τελικά τα ετερώνυμα;
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Έλκονται τελικά τα ετερώνυμα;
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ