2018-02-06 23:56:12
Φωτογραφία για Η ομιλία του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα στην Πάτρα- Tι είπε για την Αιτωλοακαρνανία
            Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 10 το βράδυ η  ομιλία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Πάτρα, στο πλαίσιο του 9ου Περιφερειακού Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της Δυτικής Ελλάδας.

BINTEO             Σε αισιόδοξο τόνο ότι “τα χειρότερα είναι πίσω μας” ξεκίνησε την ομιλία του ο πρωθυπουργός, αφού νωρίτερα άκουσε τους χαιρετισμούς των κ. Κατσιφάρα και Παπαναστασίου, στο κλείσιμο των εργασιών του διήμερου συνεδρίου.......    O κ. Τσίπρας στην ομιλία του έκανε ιδιαίτερες αναφορές στις αποκαλύψεις σχετικά με το σκάνδαλο Novartis, ενώ αναφέρθηκε και σε ζητήματα “πατριωτισμού”. “Ο πατριωτισμός δεν είναι δήλωση και ρητορεία. Ούτε  στάση προσοχής στην έπαρση της σημαίας Ο πατριωτισμός είναι πράξη καθημερινής αρετής. Συμβολής στα βάρη του κράτους. Έμπρακτης καταδίκης κάθε φαινομένου διαφθοράς και ιδιοτέλειας.”, είπε συγκεκριμένα.

     “Αν χρειάζεται σήμερα, τώρα, κάτι η πατρίδα απ’ όλους μας, μέχρι και από τον τελευταίο Έλληνα, αυτό είναι ένας σύγχρονος, αποφασιστικός, ανυποχώρητος, πατριωτισμός”, σημείωσε ακόμη ο Αλέξης Τσίπρας από την Πάτρα.


         “Ένας πατριωτισμός όμως”, όπως τόνισε, “που απαντά στη δύσκολη συγκυρία όχι με όρους εμπρηστικής ρητορείας, αλλά με όρους καθημερινής αρετής”. Υπογράμμισε ότι “δεν μπορεί να υπάρξει, όπως δεν υπήρξε ποτέ, πατριωτισμός των Panama papers, των offshore, του λαδώματος, της διαπλοκής, της εξαπάτησης του κράτους, της ιδιοποίησης του δημοσίου συμφέροντος, της μίζας και της διαφθοράς”.

        Χαρακτήρισε “εγκληματικά υποκριτικό, πολιτικοί άνδρες, από τη μια να επιδίδονται σε διαγωνισμό πατριωτισμού, και από την άλλη να θεωρούν νόμιμη και ηθική την αναγραφή των ονομάτων τους σε καταλόγους φοροδιαφυγής”. “Ή να καταγγέλλουν”, όπως πρόσθεσε, “ως πολιτική δίωξη την αναφορά των ονομάτων τους σε κακουργηματικές δικογραφίες”.

  Για την Δυτική Ελλάδα, είπε πως οι προοπτικές της πρέπει να επικεντρωθούν σε τέσσερις στόχους:

    Πρώτος στόχος, η στήριξη της επιχειρηματικότητας σε κάθε τομέα, από την αγροτική παραγωγή και την μεταποίηση, μέχρι τις υπηρεσίες και τον τουρισμό.  Με βασικό κριτήριο, την δημιουργία θέσεων αξιοπρεπούς εργασίας, γιατί αυτό είναι το πραγματικό κλειδί για την ανάπτυξη ενός τόπου.

  Δεύτερος στόχος: Η σύνδεση της παραγωγής και της επιχειρηματικότητας με την έρευνα, την καινοτομία και την οικονομία της γνώσης.

  Τρίτος στόχος: Η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου δικτύου υποδομών, για την στήριξη της τοπικής παραγωγικότητας.

  Και Τέταρτος στόχος: Μια ορθά σχεδιασμένη περιβαλλοντική στρατηγική, που αφορά από την ανακύκλωση και την διαχείριση των αποβλήτων, μέχρι την προστασία των φυσικών πόρων και του νερού.

      Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο πρωθυπουργός στον πρωτογενή τομέα , την βιομηχανία, τον τουρισμό και τον πολιτισμό, την ενέργεια, την παιδεία, τις υποδομές κλπ, συνοψίζοντας ουσιαστικά τα όσα ειπώθηκαν ή ανακοινώθηκαν στις προηγούμενες συνεδρίες του Συνεδρίου.

    Για τον πρωτογενή τομέα είπε συγκεκριμένα πως για την υπηρέτηση των δυνατοτήτων της Δυτικής Ελλάδας είναι το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης.

      Στην Περιφέρεια και στο πλαίσιο του Προγράμματος  έχουν εκχωρηθεί για  έργα συνολικά 77 εκατ. ευρώ. Με την προσθήκη των 38 εκατ. του LEADER και της  Αλιείας φτάνουν   στα 115 εκατ. ευρώ.

    Στο γενικό πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020,  έχουν ενταχθεί και υλοποιούνται  έργα προϋπολογισμού 292 εκατ. ευρώ. Από αυτά έχουν ήδη πληρωθεί περίπου 143 εκατ. € .

    Συνολικά λοιπόν στη περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, πέρα από τις άμεσες ενισχύσεις, ύψους 256 εκατ. που θα καταβάλλονται κάθε χρόνο, αυτή τη προγραμματική περίοδο θα κατευθυνθούν επιπλέον 407 εκατ. ευρώ .

    Για το ποσό αυτό έχουν ήδη προκηρυχθεί πολλά μέτρα στη Περιφέρειά Δυτικής Ελλάδας. Παράλληλα έχουν δεσμευτεί  και χρήματα από ανειλημμένες υποχρεώσεις  για έργα που δεν ολοκληρώθηκαν από το προηγούμενο πρόγραμμα .

     Για την βιομηχανία ο πρωθυπουργός είπε πως ο  νέος Αναπτυξιακός Νόμος προσφέρει ουσιαστικές δυνατότητες για επενδύσεις στη βιομηχανία της Δυτικής Ελλάδας.

    Είπε πως στόχος της κυβέρνησης είναι η βελτίωση του θεσμικού πλαισίου και των χρηματοδοτήσεων ώστε να διευκολυνθεί η εγκατάσταση νέων επιχειρήσεων στις τρεις Βιομηχανικές και Επιχειρηματικές Περιοχές της Περιφεφειας: την Βιομηχανική Περιοχή Πάτρας, το Βιοτεχνικό Πάρκο Γλαύκου Πάτρας και την Ναυτιλιακή Βιομηχανική Περιοχή (ΝΑΒΙΠΕ) Πλατυγιαλίου στον Αστακό.

      Σχετικά με την ενέργεια αναφέρθηκε στον σχεδιασμό της Δημόσιας Εταιρίας Διανομής Αερίου Λοιπής Ελλάδος (ΔΕΔΑ) που θα καταθέσει άμεσα σχέδιο για την ανάπτυξη των δικτύων διανομής LNG σε μια σειρά από πόλεις, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται τρεις πόλεις της Δυτικής Ελλάδας:  Η Πάτρα, το Αγρίνιο και ο Πύργος.

Προσδιόρισε μάλιστα ως έτος έναρξης κατασκευής του έργου το 2020.

       Για τις έρευνες υδρογονανθράκων μίλησε για τις δυο συμβάσεις παραχώρησης δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, στις χερσαίες περιοχές της ΒΔ Πελοποννήσου και της Αιτωλοακαρνανίας. Και άλλες δύο στις θαλάσσιες περιοχές στα Δυτικά του Πατραϊκού Κόλπου και του Δυτικού Κατάκολου.

      Παραμένοντας σε ζητήματα ενέργειας ο κ. Τσίπρας, αναφέρθηκε και στις ΑΠΕ , τις Ενεργειακές Κοινότητες κα το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον».

     Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες και τις δράσεις στους τομείς Πολιτισμού και Τουρισμού ενώ αναφορικά με τις υποδομές ο κ. Τσίπρας μίλησε σχεδόν αποκλειστικά για την Αχαΐα, ενώ για τις τοπικές υποδομές αναφέρθηκε στο πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης  στον Δήμο Αγρινίου.

        Στον τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ο πρωθυπουργός έκανε λόγο “για ανορθολογικό εκπαιδευτικό κουβάρι” στην Δυτική Ελλάδα  με “καταργήσεις Τμημάτων και αδικίες τις οποίες ακόμη πληρώνουν οι διάφοροι Νομοί”.

    Στο πλαίσιο αυτό,  ανακοίνωσε την ίδρυση νέων Πανεπιστημιακών Σχολών που ανταποκρίνονται στις περιφερειακές αναπτυξιακές κοινωνικές και οικονομικές ανάγκες και συγκεκριμένα στην Αιτωλοακαρνανία ιδρύεται Σχολή Γεωπονικών και Θαλάσσιων Επιστημών, ενώ στην Ηλεία ιδρύεται Σχολή Πολιτισμικών Σπουδών και Διαχείρισης.

        Τα νέα Τμήματα θα ανήκουν στο Πανεπιστήμιο Πατρών, σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα και κοινή ομάδα εργασίας του Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ επεξεργάζεται την ορθολογική κατανομή Τμημάτων και διαμορφώνει προτάσεις για ίδρυση νέων Τμημάτων με έδρες στο Αγρίνιο, στο Μεσολόγγι, στον Πύργο και στην Αμαλιάδα.

         Για τον τομέα της Υγείας ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ενίσχυση των νοσοκομείων Αγρινίου και Μεσολογγίου και για το παλιό νοσοκομείο Αγρινίου είπε πως εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για την εγκατάσταση των υπηρεσιών ΕΚΑΒ, ΕΟΠΥΥ, ενός Ξενώνα Ψυχικής Υγείας και μιας σχολής Αδελφών Νοσοκόμων,

      Στο Άκτιο επίσης δημιουργήθηκε βάση αεροδιακομιδών με δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχος.

            Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ. Τσίπρας είπε πως η εμπειρία των Περιφερειακών Συνεδρίων αναδεικνύει την ανάγκη των τοπικών κοινωνιών για στενότερη και πιο άμεση επαφή με τους κυβερνητικούς φορείς.

        Τόνισε τέλος, πως “δέσμευση της κυβέρνησης είναι ότι η επαφή αυτή και η συνεργασία θα συνεχιστούν  ακόμα πιο στενά και μεθοδικά κατά τη διάρκεια της υλοποίησης των όσων συμφωνήθηκαν στην Πάτρα.”

Πηγή:  http://www.agriniopress.gr/
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ