2018-02-07 08:06:11
Φωτογραφία για Κύπρος: €1,4 εκατ. φιλοδωρήματα υπουργών που αποχωρούν
Αρκετές χιλιάδες ευρώ φιλοδώρημα θα λάβουν οι απερχόμενοι υπουργοί της Κυβέρνησης Αναστασιάδη, οι οποίοι, δεν θα επαναδιοριστούν. Η θητεία τους λήγει στις 28 του μήνα.

Στον κρατικό προϋπολογισμό για το έτος 2018 που ψηφίστηκε από τη Βουλή, τον περασμένο Δεκέμβριο, εγκρίθηκε κονδύλι ύψους €1,4 εκατ. το οποίο προοριζόταν να καλύψει το φιλοδώρημα του Προέδρου Αναστασιάδη, του Υφυπουργού παρά τω Προέδρω, του κυβερνητικού Εκπροσώπου και των 11 υπουργών του στην περίπτωση που δεν επανεκλεγόταν ο κ. Αναστασιάδης.

Μετά τα αποτελέσματα της Κυριακής και την ηχηρή εκλογική νίκη που πέτυχε, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα λάβει το φιλοδώρημα του με τη λήξη της δεύτερης θητείας του, το 2023. Το ίδιο ισχύει και για όσους από τους παραπάνω θα επαναδιοριστούν. Πέραν από το φιλοδώρημα, οι απερχόμενοι υπουργοί κλείδωσαν και σύνταξη, η καταβολή της οποίας όπως και της σύνταξης των βουλευτών αρχίζει από το 60ό έτος της ηλικίας τους, νοουμένου ότι δεν εξακολουθούν να ασκούν οποιοδήποτε άλλο λειτούργημα ή αξίωμα στη Δημοκρατία. Το ύψος του φιλοδωρήματος όσο και της σύνταξης καθορίζονται ανάλογα με τους μήνες που υπηρέτησαν στον υπουργικό θώκο. Δεν δικαιούνται φιλοδώρημα και σύνταξη οι υπουργοί που δεν συμπληρώνουν υπηρεσία 12 μηνών.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Προς κυβέρνηση ευρείας κοινωνικής αποδοχής (ηχητικό)

Ποιοι Υπουργοί της κυβέρνησης θέλετε να παραμείνουν;

Όπως καταγράφεται σε πρόσφατη έκθεση του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας Οδυσσέα Μιχαηλίδη, με βάση το σημερινό επίπεδο απολαβών των Υπουργών, η σύνταξη Υπουργού που υπηρέτησε για 30 μήνες ανέρχεται σε €1.036 μηνιαίως και το φιλοδώρημα του σε €58.039. Υπουργός που υπηρέτησε για μια θητεία (πέντε χρόνια) η σύνταξη του ανέρχεται στις €1.684 μηνιαίως και το φιλοδώρημα του σε €94.314. Στις περιπτώσεις υπουργών που υπηρέτησαν δυο συνεχόμενες θητείες, δηλαδή για 10 έτη, η σύνταξη τους ανέρχεται στις €4.146 μηνιαίως και το φιλοδώρημα τους στις €232.157. Ομοίως, και στις περιπτώσεις των βουλευτών. Η σύνταξη βουλευτή με μία βουλευτική θητεία (πέντε χρόνια) ανέρχεται σε €1.352 μηνιαίως και το φιλοδώρημα σε €75.729 ενώ για βουλευτή που συμπλήρωσε δύο βουλευτικές θητείες (10 χρόνια) η σύνταξη του ανέρχεται σε €3.306 μηνιαίως και το φιλοδώρημα του σε €185.115.

Αξίζει να αναφερθεί, ότι φιλοδώρημα θα λάβουν και νέοι υπουργοί σε περίπτωση που είναι δημόσιοι υπάλληλοι ή βουλευτές καθώς με το διορισμό τους σε υπουργικό θώκο θα υποχρεωθούν να υποβάλουν παραίτηση λόγω ασυμβίβαστου. Αυτό έγινε και με την εκλογή του Νίκου Αναστασιάδη το 2013, όπου υποχρεώθηκε να υποβάλει την παραίτηση του από βουλευτής όπως και ο Χρίστος Στυλιανίδης που διορίστηκε στη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου καθώς και οι Χάρης Γεωργιάδης, Ιωνάς Νικολάου και μ. Τάσος Μητσόπουλος που παραιτήθηκαν από το βουλευτικό αξίωμα προκειμένου να αναλάβουν υπουργικό θώκο στην Κυβέρνηση Αναστασιάδη.

Τα καλά και συμφέροντα

Το φιλοδώρημα που λαμβάνουν οι βουλευτές όπως και οι υπουργοί δεν υπόκειται στην επιβολή φόρου εισοδήματος σε αντίθεση με τα ισχύοντα στους κρατικούς υπαλλήλους και υπαλλήλους του ευρύτερου δημόσιου τομέα και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τους οποίους, οποιοδήποτε εφάπαξ ποσό ή φιλοδώρημα κερδίζεται με υπηρεσία από την 1/1/2013 και μετά, υπόκειται στην επιβολή φόρου εισοδήματος. Στην προκειμένη περίπτωση, οι βουλευτές εξαίρεσαν τους εαυτούς τους όταν ψήφιζαν σε νόμο την εν λόγω μνημονιακή πρόνοια με αποτέλεσμα να επωφεληθούν και οι Υπουργοί, οι οποίοι, διέπονται με την ίδια νομοθεσία. Επιπλέον, στους βουλευτές και τους υπουργούς δεν εφαρμόστηκε οποιαδήποτε επέκταση της ηλικίας έναρξης καταβολής της σύνταξης όπως καθορίστηκε για τους δημοσίους υπαλλήλους με τον Νόμο 216(Ι)/2012, για τους οποίους, πλέον, η υποχρεωτική ηλικία αφυπηρέτησης είναι η ηλικία των 65 ετών. Για τους βουλευτές και τους υπουργούς προβλέπεται καταβολή σύνταξης από την ηλικία των 60 ετών. Γεγονός, που προκάλεσε την αντίδραση του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη, ο οποίος, με πρόσφατη έκθεση του ζήτησε για σκοπούς εφαρμογής των αρχών της ίσης μεταχείρισης και ισονομίας, την αναθεώρηση των παραπάνω ωφελημάτων που απολαμβάνουν μόνο οι βουλευτές και οι υπουργοί, έτσι ώστε, να φορολογείται το εφάπαξ/φιλοδώρημα που λαμβάνουν και περαιτέρω, να επεκταθεί η ηλικία έναρξης καταβολής της σύνταξης τους από την ηλικία των 60 ετών που είναι σήμερα στην ηλικία των 65 ετών.

Πληροφοριακά αναφέρουμε, ότι για την κάλυψη των συντάξεων των πρώην κρατικών  αξιωματούχων για το έτος που διανύουμε, περιλήφθηκε στον κρατικό προϋπολογισμό του 2018, κονδύλι ύψους €4,75 εκατ..

Να καταργηθεί η σύνταξη τους

Ειδικά για τη σύνταξη που λαμβάνουν οι υπουργοί και οι βουλευτές, ο Γενικός Ελεγκτής στην ετήσια έκθεση του, υποστηρίζει ότι θα πρέπει να καταργηθεί και εξηγεί τους λόγους: Με βάση μνημονιακό νομοσχέδιο που ψήφισαν οι βουλευτές, οι νεοεισερχόμενοι υπάλληλοι στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα που προσλαμβάνονται από 1/1/2013 και εντεύθεν, δεν εντάσσονται σε κυβερνητικό σχέδιο συντάξεων ή όμοιο με αυτό, και ως εκ τούτου, θα λαμβάνουν σύνταξη μόνο από το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

«Έχουμε την άποψη, ότι ειδικά εφόσον οι βουλευτές δεν απαγορεύεται να εξασκούν οποιοδήποτε επάγγελμα κατά τη διάρκεια της θητείας τους δεν θα πρέπει να λαμβάνουν κρατική σύνταξη» αναφέρει στην έκθεση του ο Γενικός Ελεγκτής, προσθέτοντας τα εξής: «Τονίζουμε σε αυτό το σημείο, ότι η ένταξη των βουλευτών (σ.σ. όπως και των υπουργών) το 1980 στο Κυβερνητικό Σχέδιο Συντάξεων είχε γίνει κατ΄επίκληση του γεγονότος ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι απολάμβαναν ένα τέτοιο ωφέλημα». Δεν μπορεί συνεπώς, κατά την άποψη του Γενικού Ελεγκτή, τώρα που στη Δημόσια Υπηρεσία το ωφέλημα αυτό έχει τερματιστεί, να συνεχίσει να δίνεται στους βουλευτές και στους υπουργούς.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ