2018-02-07 09:09:03
Φωτογραφία για Ο «Σαράφης» και η «Κελέση» της Novartis: Οι προστατευόμενοι μάρτυρες και πώς θα τους αντιμετωπίσει η Βουλή
  Ο «Μάξιμος Σαράφης» και η «Αικατερίνη Κελέση» είναι πολύ πιθανόν να κληθούν να καταθέσουν και στην επιτροπή της Βουλής, εφόσον συσταθεί προανακριτική Ίσως να είναι τυχαίο. Ίσως όμως οι «ανάδοχοι» να επιδιώκουν την εκπομπή συμβολικών μηνυμάτων μέσω ψευδωνύμων. Ο λόγος για τα πλαστά ονόματα που έδωσαν οι ανακριτικές αρχές στους τρεις

μάρτυρες της πολύκροτης υπόθεσης Novartis που βρίσκονται υπό απόλυτο καθεστώς προστασίας. Είναι δε ενδεικτικό πως από την δικογραφία έχουν αλλοιωθεί τα πραγματικά στοιχεία της αστυνομικής τους ταυτότητας αλλά και κάθε άλλη πληροφορία – μαρτυρία τους που θα μπορούσε να αποκαλύψει την ιδιότητά τους.

Ωστόσο για την κατανομή της κάθε πληροφορίες στην πηγή της, οι αρχές προσέδωσαν στους τρεις μάρτυρες «ψευδώνυμα». Σύμφωνα με πληροφορίες το ένα πρόσωπο «βαφτίστηκε» «Μάξιμος Σαράφης» που παραπέμπει στην ηγετική φυσιογνωμία του ΕΛΑΣ Στέφανο Σαράφη αλλά και στον γνωστό έμπορο Γρηγόρη Σαράφη που καθιέρωσε το σλόγκαν «Σαράφης στα Τρίκαλα, Σαράφης στην Αθήνα, Σαράφης στο Παρίσι».


Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν πως ο δεύτερος ουσιώδης μάρτυρας έχει το ψευδώνυμο «Αικατερίνη Κελέση».

Τι θα γίνει στην Βουλή Πάντως, το ζήτημα των προστατευόμενων μαρτύρων θα απασχολήσει το επόμενο διάστημα την Βουλή καθώς αν η κυβέρνηση και οι κοινοβουλευτικές ομάδες ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ζητήσουν την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης θα πρέπει να κληθούν για νέες καταθέσεις.

Ο τρόπος με τον οποίο η πλειοψηφία θα κινηθεί κοινοβουλευτικά, αν δηλαδή θα συμπεριλάβει την νέα δικογραφία στο ερευνητικό πεδίο της εξεταστικής για την Υγεία που ήδη λειτουργεί στην Βουλή ή θα ζητήσει την συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής - που είναι και το επικρατέστερο σενάριο - πιθανότατα θα διευκρινιστεί στην σημερινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην περίπτωση πάντως που προκριθεί η προανακριτική τότε το επόμενο διάστημα τουλάχιστον 30 βουλευτές θα καταθέσουν σχετική πρόταση προς τον Πρόεδρο της Βουλής με την οποία θα ζητούν έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί εάν τα δέκα συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα έχουν τελέσει τα τρία συγκεκριμένα αδικήματα (απιστία, δωροληψία, δωροδοκία) που περιγράφεται στην δικογραφία. Σε κάθε περίπτωση ο κοινοβουλευτικός έλεγχος στο πλαίσιο του άρθρου 86 του Συντάγματος θα απαιτήσει την κλήση για κατάθεση των τριών κεντρικών μαρτύρων καθώς σε αυτούς βασίζεται αποκλειστικά η δικογραφία.

Σύμφωνα με νομικούς, η Βουλή και αρμόδιες αρχές θα κληθούν τότε να εγγυηθούν από την μια το απρόσκοπτο έργο της προανακριτικής και την άλλη την απόλυτη προστασία των προστατευόμενων μαρτύρων. Αυτό θα μπορούσε να γίνει είτε με τηλεδιάσκεψη κατά την οποία οι μάρτυρες θα εμφανιστούν με αλλοιωμένα χαρακτηριστικά είτε με γραπτές ερωτήσεις – απαντήσεις και την μεσολάβηση κάθε φορά εκπροσώπων των αρμόδιων δικαστικών ή αστυνομικών αρχών που θα εγγυούνται την ταυτοπροσωπία των μαρτύρων.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ