2018-02-07 19:51:26
Φωτογραφία για Θεραπεία αδρανοποιεί τα καρκινικά κύτταρα προκαλώντας τους ανεπάρκεια βιταμινών
Ένας νέος πιθανός θεραπευτικός παράγοντας που ονομάζεται DPI (Diphenyleneiodonium chloride) απενεργοποιεί αποτελεσματικά τα βλαστοκύτταρα του καρκίνου, εμποδίζοντας τον πολλαπλασιασμό τους, αναφέρουν οι ερευνητές.

«Είναι εξαιρετικό, τα κύτταρα απλώς κάθονται εκεί σαν να βρίσκονται σε κατάσταση αναστολής», ανέφερε ο καθηγητής Michael Lisanti, πρόεδρος της μεταγραφικής ιατρικής και επικεφαλής ερευνητής.

Η ανακάλυψη είναι σημαντική επειδή το φάρμακο σταματά τη διάδοση των καρκινικών βλαστικών κυττάρων χωρίς να προκαλεί τις τοξικές παρενέργειες που συνδέονται με τη χημειοθεραπεία. Η χημειοθεραπεία παράγει πολλές δυσάρεστες παρενέργειες, διότι συμβάλλει στη δημιουργία τοξικών ελευθέρων ριζών. Ωστόσο, το DPI δεν αύξησε τις ελεύθερες ρίζες.

Αναφέροντας τα εργαστηριακά ευρήματά τους στο περιοδικό Aging, η ερευνητική ομάδα παρατήρησε ότι η προσθήκη DPI σε ένα μεικτό πληθυσμό κυττάρων εξάλειψε τον όγκο που ξεκινά από καρκινικά βλαστοκύτταρα.


Οι συγγραφείς περιγράφουν πώς το DPI στοχεύει περισσότερα από 90 ένζυμα πρωτεϊνών τα οποία τροφοδοτούν τα μιτοχόνδρια και βοηθούν στη δημιουργία της ενέργειας του κυττάρου. Συγκεκριμένα, το DPI λειτουργεί ως αναστολέας της βιταμίνης Β2 (ριβοφλαβίνη) και τα καρκινικά κύτταρα λιμοκτονούν λόγω έλλειψης ενέργειας.

“Η παρατήρησή μας είναι ότι το DPI επιτίθεται επιλεκτικά στα καρκινικά βλαστοκύτταρα, δημιουργώντας αποτελεσματικά μια ανεπάρκεια βιταμινών”, εξήγησε ο καθηγητής Lisanti. “Με άλλα λόγια, με την απενεργοποίηση της παραγωγής ενέργειας σε καρκινικά βλαστοκύτταρα, δημιουργούμε μια διαδικασία χειμερίας νάρκης. Η ομορφιά αυτού του γεγονότος είναι ότι το DPI καθιστά τα μεταμοσχεύσιμα βλαστοκύτταρα μεταβολικά άκαμπτα, έτσι ώστε να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα σε πολλά άλλα φάρμακα”.

Η ερευνητική ομάδα, η οποία ειδικεύεται στην ανακάλυψη νέων μη τοξικών θεραπειών και έχει κάνει αρκετές δημοσιεύσεις σχετικά με τις αντικαρκινικές επιπτώσεις της βιταμίνης C και των αντιβιοτικών, θεωρεί αυτήν την ανακάλυψη ως έναρξη ενός νέου τύπου χημειοθεραπείας, και της έχει δώσει μάλιστα το όνομα “μιτοφλαβοσίνες”.

«Όσον αφορά τις χημειοθεραπείες για τον καρκίνο, χρειαζόμαστε σαφώς κάτι καλύτερο από αυτό που έχουμε σήμερα και αυτό ελπίζουμε ότι είναι η αρχή μιας εναλλακτικής προσέγγισης για την αναχαίτιση των καρκινικών βλαστοκυττάρων», σχολίασε η καθηγήτρια Federica Sotgia,  εκ των συγγραφέων της μελέτης.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ