2018-02-08 09:34:08
Φωτογραφία για DBRS: Ποσοστό-έκπληξη των Ελλήνων που έχουν αγοράσει το σπίτι τους με δάνειο
Οι περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές κατοικιών έχουν ανοδική τάση, αλλά αυτό δεν... οφείλεται αναγκαστικά σε μια μεγάλη αύξηση της ιδιοκτησίας σπιτιών, σημειώνει η DBRS σε νέα έρευνά της για τις τάσεις στην ευρωπαϊκή αγορά κατοικίας. 

Τα περισσότερα ποσοστά ιδιοκτησίας στην Ευρώπη παρουσιάζουν καθοδική τάση, έστω και οριακή, όπως επισημαίνει ο καναδικός οίκος αξιολόγησης, προσθέτοντας ότι είναι εντυπωσιακό πως σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Κύπρος τα επίπεδα ιδιοκτησίας μέσω χρέους είναι πολύ χαμηλά.

Για το σύνολο της ευρωζώνης, τα ποσοστά ιδιοκτησίας σπιτιών ανέρχονται στο 66,5% (στοιχεία του 2016). Αυτό αντιπροσωπεύει μια οριακή αύξηση των ποσοστών ιδιοκτησίας σε σχέση με το 2015. Από τον πληθυσμό που έχει σπίτι στην ιδιοκτησία του, το 27,9% το έχει αποκτήσει κάνοντας χρήση υποθήκης ή δανείου για τη χρηματοδότηση της αγοράς του, και συνολικά το 38,6% το έχει αποκτήσει χωρίς τη χρήση κάποιου δανείου.


Από τον πληθυσμό αυτών που ενοικιάζουν, το 23,1% ενοικιάζει σε τιμές αγοράς και το 10,5% έχει ενοίκιο χαμηλότερο από τις τιμές αγοράς ή δωρεάν. Έτσι, κατά προσέγγιση, το ένα τρίτο κατέχει το σπίτι του ολικώς, άλλο ένα τρίτο κατέχει το σπίτι του με υποθήκη ή άλλο δάνειο και το υπόλοιπο ένα τρίτο είναι ενοικιαστές.

Σε συγκεντρωτικό επίπεδο, αυτή φαίνεται να είναι μία λογική εικόνα της αγοράς. Ωστόσο, ως συνήθως, κατά την εξέταση των λεπτομερειών των μεμονωμένων χωρών, υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις στη σύνθεση των επιμέρους χωρών, η πλειοψηφία των οποίων έχει δει μείωση των ποσοστών ιδιοκτησίας (υποθηκευμένη ή ολική). Ωστόσο, υπάρχουν τρεις αξιοσημείωτες εξαιρέσεις: η Πορτογαλία με αύξηση κατά 0,6%, η Γαλλία με αύξηση κατά 1,2%. και η Ολλανδία με αύξηση 1,8%.

Άλλες αξιοσημείωτες ενδείξεις από τα στοιχεία της έρευνας, όπως υπογραμμίζει η DBRS, είναι τα χαμηλά επίπεδα ιδιοκτησίας μέσω χρέους σε χώρες όπως η Ιταλία (15,9%), η Κύπρος (20,4%) και η Ελλάδα (13,9%), δεδομένου ότι τα ποσοστά ιδιοκτησίας σπιτιών στις χώρες αυτές είναι υψηλά και στο 72,3% , στο 72,5% και στο 73,9% αντίστοιχα. Σε ότι αφορά την Ελλάδα, από το 73,9% ιδιοκτησίας το 13,9% αφορά χρήση υποθήκης ή άλλου δανείου – το χαμηλότερο ποσοστό στην ευρωζώνη, ενώ το συντριπτικό 60% αφορά ολική ιδιοκτησία αν και ελαφρώς (κατά 1,5%) μειωμένη σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Στο άλλο άκρο του φάσματος είναι οι σκανδιναβικές χώρες, κάνοντας βαριά χρήση του χρέους στην ιδιοκτησία των σπιτιών. Οι πιο αξιοσημείωτες περιπτώσεις είναι η Ολλανδία με ιδιοκτησία 61,0% (με υποθήκη ή δάνειο), η Σουηδία με 54,8%, η Δανία με 47,7% και η Φινλανδία με 42,0%.
Πηγή
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ