2018-02-08 17:01:54
Φωτογραφία για Ο πρώτος σύγχρονος Βρετανός ήταν γαλανομάτης και... μαύρος
Για πρώτη φορά αποκαλύφθηκε το πρόσωπο του «Ανθρώπου του Τσένταρ», ο σκελετός του οποίου έχει ηλικία άνω των 10.000 ετών Ο «πρώτος σύγχρονος Βρετανός» είχε «σκούρο προς

μαύρο» δέρμα, αποκαλύπτει μία ριζοσπαστική νέα ανάλυση των υπολειμμάτων της σορού του, που έχουν ηλικία 10.000 ετών.

Ο αρχαιότερος πλήρης σκελετός που έχει ανακαλυφθεί ποτέ στη Βρετανία, γνωστός και ως «Cheddar Man» ήρθε στο φως πάνω από έναν αιώνα πριν στο σπήλαιο Gough’s Cave στο Σάμερσετ. Στο παρελθόν είχαν επιχειρηθεί ανακατασκευές του προσώπου του με βάση τα σκελετικά υπολείμματά του και - όπως θα περίμενε κανείς - το αποτέλεσμα ήταν ένας ανοιχτόχρωμος Βρετανός, με κάπως αγριωπά χαρακτηριστικά.

Μόνον πρόσφατα όμως κατάφεραν οι επιστήμονες με τη βοήθεια σύγχρονων μεθόδων ανάλυσης του DNA του Ανθρώπου του Τσένταρ να αναπαραστήσουν το πρόσωπο του με το ακριβές χρώμα της επιδερμίδας του.


Αυτή τη φορά τα αποτελέσματα δεν ήταν καθόλου... αναμενόμενα.

Το νέο πρόσωπο του «Ανθρώπου του Τσένταρ» που αποκάλυψε το ντομαντέρ του Channel 4, «Ο Πρώτος Βρετανός: Τα μυστικά ενός άνδρα ηλικίας 1.000 ετών» έχει σκούρα επιδερμίδα, μαύρα σγουρά μαλλιά και καταγάλανα μάτια.

Αποτελεί δημιούργημα μιας πολυμελούς ομάδας που απαρτίζεται από επιστήμονες εξειδικευμένους στην ανάλυση DNA και ειδικούς του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας και του University College London.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της επιστημονικής ομάδας, η ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα που συνδέεται στο μυαλό μας με τη συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή αποτελεί αρκετά πιο πρόσφατη εξέλιξη απ' ό,τι νομίζαμε.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Ian Barnes, επικεφαλής της έρευνας στο βρετανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, «το πιο συναρπαστικό δεν είναι το χρώμα του δέρματος του άνδρα αλλά ο συνδυασμός χαρακτηριστικών που δεν απαντάται σήμερα σχεδόν πουθενά στον κόσμο».

«Δεν μιλάω απλά για το δέρμα και τα μάτια αλλά και για το σχήμα προσώπου. Όλα αυτά τα στοιχεία μαζί τον καθιστούν τελείως διαφορετικό από τα πρόσωπα που βλέπουμε σήμερα γύρω μας», εξηγεί ο καθηγητής.
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ