2018-02-09 08:56:53
Φωτογραφία για Νέο φιάσκο στις συμβάσεις ΕΟΠΥΥ – οικογενειακών γιατρών;
Γεωργία Σκιτζή - Healthweb

Από φιάσκο σε φιάσκο φαίνεται ότι οδηγείται η επιχείρηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας προσέλκυσης οικογενειακών γιατρών με «ειδικές συμβάσεις». Η παράταση που δόθηκε από τον ΕΟΠΥΥ για τις αιτήσεις από τους γιατρούς λήγει σε τρεις ημέρες και όπως μαθαίνουμε μέχρι στιγμής οι «πρόθυμοι» δεν ξεπερνούν το 30%.

Γιατί όμως οι γιατροί – παρά την ανεργία – συνεχίζουν να αρνούνται τη σύναψη της εν λόγω σύμβασης; Αφενός θεωρούν τις αμοιβές εξευτελιστικά χαμηλές και αφετέρου η σύμβαση δεν είναι αορίστου χρόνου!

Χαρακτηριστικό είναι ότι οι περισσότεροι Ιατρικοί Σύλλογοι καλούν και στην παράταση που δόθηκε τους γιατρούς να μην υποβάλλουν αιτήσεις ώστε στη συνέχεια να μπορούν να διεκδικήσουν συλλογικές συμβάσεις μέσω των Συλλόγων με υψηλότερες αμοιβές.

Ο ΙΣΑ κάνει λόγο για «κινδύνους που ελλοχεύουν» για τους γιατρούς, εάν προβούν στην υπογραφή των συμβάσεων, τις οποίες χαρακτηρίζει «απαξιωτικές» για το ιατρικό λειτούργημα. Οι περισσότεροι γιατροί θεωρούν πως τα 0,72 λεπτά μικτά που αντιστοιχούν σε κάθε ασθενή-ασφαλισμένο το μήνα είναι εξευτελιστικά.


Να σημειωθεί ότι τόσο από το υπουργείο Υγείας όσο και από τον ΕΟΠΥΥ γίνονται συνεχείς προσπάθειες να μεταπεισθούν οι γιατροί με επισκέψεις και προσεγγίσεις που γίνονται από κυβερνητικά στελέχη σε διάφορες πόλεις της χώρας.

Θυμίζουμε ότι η πρόσκληση αφορούσε σε 2.152 θέσεις ειδικότητας Γενικής Ιατρικής – Παθολογίας καθώς και 677 θέσεις Παιδιατρικής, με σκοπό την καθολική κάλυψη του Οργανισμού, σε συνέργεια με τις Τοπικές Ομάδες Υγείας (ΤΟΜΥ). Οι ειδικότητες των ιατρών που επιδιώκονται να συμβληθούν με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ως Οικογενειακοί Ιατροί είναι Γενικής Ιατρικής, Παθολογίας και Παιδιατρικής και ο αριθμός των συμβάσεων προκύπτει από τις ανάγκες του πληθυσμού, στο πλαίσιο του νέου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Π.Φ.Υ.).

Η αποζημίωση ενός οικογενειακού ιατρού υπολογίζεται με βάση τον εγγεγραμμένο σε αυτόν πληθυσμό ευθύνης, με ανώτατο όριο τα 2.000 ευρώ. Ο ανώτατος πληθυσμός ευθύνης (εγγεγραμμένος) για τους οικογενειακούς ιατρούς ειδικότητας γενικής ιατρικής ή παθολογίας, είναι δύο χιλιάδες διακόσιοι πενήντα (2.250) εγγεγραμμένοι ενήλικες. Για τους οικογενειακούς ιατρούς ειδικότητας παιδιατρικής, είναι χίλια πεντακόσια (1.500) παιδιά.

Στις περιοχές που δεν θα υπάρχουν ΤΟΜΥ, οι πολίτες θα εγγράφονται σε οικογενειακό γιατρό ιδιώτη, συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ. Ο οικογενειακός γιατρός θα έχει αυξημένες αρμοδιότητες και θα λειτουργεί ως gatekeeper, θα χειρίζεται δηλαδή σύστημα παραπομπών στα νοσοκομεία.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ