2018-02-11 18:57:29
Φωτογραφία για Δείτε το «φονιά αγελάδων»: Το μυρμήγκι που μοιάζει με πάντα και... δεν είναι μυρμήγκι!
Ο θρύλος το θέλει ωστόσο να μπορεί να σκοτώσει μια αγελάδα με μερικά τσιμπήματα Μπορεί να μοιάζει τρισχαριτωμένο, μη σας γελά όμως η εμφάνισή του, καθώς ο μικρός

αυτός δαίμονας έχει το παρατσούκλι «φονιάς αγελάδων»!

Και δεν είναι τελικά μυρμήγκι, αλλά είδος σφήκας που έχει απωλέσει τη δυνατότητα να πετά, έχοντας τα φανταχτερά χρώματά του για να προειδοποιεί τους θηρευτές του να μένουν μακριά.

Τα θηλυκά δεν έχουν μάλιστα καθόλου φτερά και παραμοιάζουν με μυρμήγκια, εξού και το όνομα του είδους «μυρμήγκι-πάντα». Το υμενόπτερο Euspinolia militaris, που ζει αποκλειστικά σε δασώδεις εκτάσεις της Χιλής και της Αργεντινής, δεν έχει το πιο τρομακτικό τσίμπημα του ζωικού βασιλείου, ο θρύλος το θέλει ωστόσο να μπορεί να σκοτώσει μια αγελάδα με μερικά τσιμπήματα.

Η πραγματικότητα κρατά ωστόσο μικρότερο καλάθι, μιας και η επιστήμη μας λέει πως μπορεί πράγματι να σκοτώσει, μόνο που μιλάμε για θηρευτές ενός κιλού και θα χρειαστεί και έξι τσιμπήματα.


Είναι μάλιστα ζώα μοναχικά, καθώς δεν φτιάχνουν αποικίες ούτε έχουν φωλιές. Και παρά το όνομά τους, δεν είναι καθόλου επιθετικά. Ζουν όμως παρασιτικά, αφήνοντας τα αυγά τους σε φωλιές εντόμων και οι κάμπιες τους μεγαλώνουν καταβροχθίζοντας τις προνύμφες των άλλων.

Ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορά στην κεντρική Χιλή το 1938, αν και προσφάτως άρχισε να τα μελετά η επιστήμη. Και όταν άρχισε, ανακάλυψε διάφορα περίεργα για τα μυρμήγκια-πάντα, όπως ας πούμε ότι τα αρσενικά είναι νυχτόβια ενώ τα θηλυκά δραστηριοποιούνται τη μέρα. Ή το γεγονός ότι δεν είναι εύκολο να ξεχωρίσεις το φύλο τους, εκτός και αν τα δεις να ζευγαρώνουν, παρουσιάζοντας κι εδώ αρκετές ιδιαιτερότητες σε σχέση με το είδος που ανήκουν, κάπου 3.000 σφήκες δηλαδή που έχουν χάσει τα φτερά τους.

Και μόλις γονιμοποιηθεί, το θηλυκό θα ψάξει να βρει φωλιές μελισσών ή σφηκών για να εναποθέσει τα αυγά του, φέρνοντας τον τρόμο στην αποικία του θύματος…
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ