2018-02-23 14:22:18
Φωτογραφία για Αποκαλυπτικός διάλογος με Τούρκο καπετάνιο στην κυπριακή ΑΟΖ: «Φύγετε από μπροστά μας, θα βουλιάξουμε μαζί» [Βίντεο]
Τον διάλογο μέσω ασυρμάτου μεταξύ του καπετάνιου του γεωτρύπανου SAIPEM 12000 και του καπετάνιου του τουρκικού πολεμικού πλοίου που το βράδυ της 9ης Φεβρουαρίου το παρεμπόδισε να πάει στο οικόπεδο 3 της κυπριακής ΑΟΖ αποκαλύπτει το τουρκικό πρακτορείο Ντογάν, επικαλούμενο τουρκικές διπλωματικές πηγές.

Το άρθρο συνεχίζεται μετά τη διαφήμιση:

Σύμφωνα με την "Καθημερινή" της Κύπρου, αυτές οι πηγές αναφέρουν ότι η Άγκυρα οπωσδήποτε "δεν θα επιτρέψει έρευνες φυσικού αερίου από τους Ε/Κ στην περιοχή". Σύμφωνα με το πρακτορείο, το γεωτρύπανο μαζί με το τουρκικό πολεμικό παρολίγο να συγκρουστούν.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ντογάν, ένα από τα τουρκικά πολεμικά πλοία κατευθύνθηκε προς το SAIPEM12000 προκαλώντας πανικό στον καπετάνιο του ιταλικού σκάφους ο οποίος δια του ασυρμάτου απευθύνθηκε στο τουρκικό πολεμικό σκάφος λέγοντας: “Φύγετε από μπροστά μας διαφορετικά θα βουλιάξουμε μαζί”.


Ο καπετάνιος του τουρκικού πολεμικού φέρεται να απάντησε: “Δεν μπορώ να ελέγξω την ταχύτητα και τη ρότα μας”. Ο καπετάνιος του SAIPE12000 φέρεται να ανταπάντησε: “Ελέγχεις και την ταχύτητά σου και την μηχανή σου. Εγώ αυτό μπορώ να το δω καθαρά”. Ωστόσο το τουρκικό πολεμικό δεν άλλαξε την ρότα του και ο καπετάνιος του γεωτρύπανου φέρεται τότε να είπε: “Εντάξει αλλάζω τη ρότα μου” και απομακρύνθηκε από την περιοχή.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ντογάν η Ιταλία έστειλε μια φρεγάτα που βρισκόταν στην Μεσόγειο ασκώντας καθήκοντα του ΝΑΤΟ για να προστατεύσει το ιταλικό γεωτρύπανο ωστόσο ιταλική φρεγάτα "βλέποντας την αποφασιστικότητα της Τουρκίας στην περιοχή άλλαξε τη ρότα της και κατευθύνθηκε στη Βηρυτό, ενώ η ΕΝΙ παραιτήθηκε από τις έρευνες στην περιοχή".

Ανώτατος αξιωματούχος, ο οποίος διατηρεί την ανωνυμία του, είπε στο πρακτορείο Ντογάν ότι η πολιτική αποφασιστικότητα της Τουρκίας στην Μεσόγειο είναι μεγάλο κέρδος και ότι για πρώτη φορά οι Ε/Κ ήταν απεγνωσμένοι. "Οι Ε/Κ δεν κατάφεραν να πάρουν ούτε τη στήριξη που ήθελαν από τις ΗΠΑ και έμειναν μόνοι τους στην Μεσόγειο. Κατάλαβαν ότι χωρίς την Τουρκία και χωρίς τους Τ/Κ αυτή η δουλειά δεν μπορεί να γίνει", ανέφερε ο ανώτατος αξιωματούχος στο πρακτορείο.

Φεύγει για Μαρόκο το γεωτρύπανο της ENI

Θα αναχωρήσει με προορισμό το Μαρόκο το γεωτρύπανο «Saipem 12000» που ήταν αδρανοποιημένο εδώ και δύο εβδομάδες στο οικόπεδο 3 της Κυπριακής ΑΟΖ, αποκλεισμένο από το τουρκικό ναυτικό.

Αποκαλυπτικός διάλογος με Τούρκο καπετάνιο στην κυπριακή ΑΟΖ: «Φύγετε από μπροστά μας, θα βουλιάξουμε μαζί»

Τον διάλογο μέσω ασυρμάτου μεταξύ του καπετάνιου του γεωτρύπανου SAIPEM 12000 και του καπετάνιου του τουρκικού πολεμικού πλοίου που το βράδυ της 9ης Φεβρουαρίου το παρεμπόδισε να πάει στο οικόπεδο 3 της κυπριακής ΑΟΖ αποκαλύπτει το τουρκικό πρακτορείο Ντογάν, επικαλούμενο τουρκικές διπλωματικές πηγές.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή» της Κύπρου, ο περιφερειακός σύμβουλος επικοινωνίας της ΕΝΙ Domenico Spina, απέστειλε δηλώσεις του CEO της εταιρείας Claudio Descalzi στις οποίες τονίζει ότι: «Η ΕΝΙ δεν αποσύρεται από τις ερευνητικές εργασίες στα ανοιχτά της Κύπρου όπου τουρκικά πολεμικά πλοία έχουν μπλοκάρει το γεωτρύπανο. Το γεωτρύπανο θα μεταφερθεί σε άλλα περιοχή πιθανότατα στο Μαρόκο».

Η αποχώρηση του γεωτρύπανου δεν προσδιορίσθηκε χρονικά ωστόσο από τα λεγόμενα του κ. Descalzi αναμένεται να πραγματοποιηθεί λίαν συντόμως. Η εταιρεία ανέμενε εντός της ΑΟΖ για αρκετό χρονικό διάστημα σημείωσε ότι εκ των πραγμάτων το γεωτρύπανο θα πρέπει να μεταφερθεί στο Μαρόκο.

«Το γεωτρύπανο θα επιστρέψει αναμένοντας ωστόσο ότι η διεθνής διπλωματία (Ε.Ε , Τουρκική Ελληνική και Κυπριακή) θα βρει μια λύση», είπε.

Ο CEO της ΕΝΙ παράλληλα διαβεβαίωσε ότι η εταιρεία δεν φεύγει από την περιοχή «είμαστε συνηθισμένοι να αντιμετωπίζουμε πιθανές διενέξεις. Όλα εξαρτώνται από τις δυο πλευρές (Βορρά και Νότου). Έχουμε άδειες που διαρκούν πολλά χρόνια.Εάν υπάρχουν εμπόδια σταματάει ο χρόνος ωστόσο δεν φύγαμε ούτε από την Λιβύη ούτε από άλλες χώρες όπου υπήρχαν περίπλοκες καταστάσεις».

Πηγή: newpost.gr
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ