2018-02-26 13:00:36
Φωτογραφία για Πως το διάβασμα κάνει τη ζωή σου καλύτερη
Έρευνες έχουν δείξει ότι το διάβασμα συμβάλλει σημαντικά στην ενδυνάμωση της μνήμης, την εξάλειψη χρόνιων πόνων, κρατάει σε εγρήγορση το μυαλό, αλλά και βελτιώνει τις διαπροσωπικές μας σχέσεις. Αν μόλις τελείωσες ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα ή το τελευταίο best seller, μη διστάσεις να ξεκινήσεις το επόμενο για όλους τους παρακάτω λόγους.

Από μία έρευνα που έγινε σε περίπου 300 ηλικιωμένους, προκύπτει ότι τα άτομα τα οποία είχαν περισσότερη επαφή με το διάβασμα και με άλλες εγκεφαλικές δραστηριότητες είχαν πιο αργό ρυθμό εγκεφαλικής εξασθένισης. Τα διάβασμα φαίνεται να λειτουργεί ως βασικός παράγοντας της πνευματικής διαύγειας είτε διαβάζαμε ως παιδιά, είτε ως ενήλικοι.

Ο λόγος για τον οποίο διαβάζουμε μπορεί να είναι εξίσου σημαντικός με το ίδιο το διάβασμα σαν πράξη. Οι άνθρωποι που διαβάζουν τακτικά για ευχαρίστηση δηλώνουν ότι έχουν λιγότερο άγχος και βρίσκουν τα οφέλη περισσότερα από αυτά που θα είχαν αν έβλεπαν τηλεόραση ή αν σέρφαραν στα social media.


Σε ένα πειραματικό γκρουπ αποτελούμενο από ανθρώπους με χρόνιους πόνους παρατηρήθηκε η καλύτερη διαχείριση του πόνου μετά από περιόδους τακτικού διαβάσματος. Όσο πιο ενδιαφέρον ήταν το περιεχόμενο, τόσο πιο απορροφημένος ήταν ο αναγνώστης, οπότε και ξεχνούσε τον πόνο. Η έρευνα έχει δείξει ωστόσο και βελτίωση της ψυχολογικής κατάστασης.

Το διάβασμα ενός βιβλίου μας εκπαιδεύει στο να «διαβάζουμε» και τους ανθρώπους στην πραγματική ζωή. Βελτιώνει τις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων, καθώς με το διάβασμα γινόμαστε πιο συμπονετικοί. Μισή μόνο ώρα διαβάσματος την εβδομάδα μπορεί να συνδεθεί με μεγαλύτερη ικανοποίηση από την ζωή καθώς και να βελτιώσει τις κοινωνικές μας ικανότητες.

Μετά από ώρες διαβάσματος, συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου δείχνουν να έχουν μεγαλύτερες δυνατότητες, καθώς φαίνεται να επηρεάζονται οι νευρώνες που είναι υπεύθυνοι για τις αισθήσεις μας και το πώς αντιλαμβανόμαστε τα πράγματα. Αν είναι το διάβασμα ως πράξη ή το περιεχόμενο αυτό που έχει επίδραση πάνω μας, θα φανεί στην πορεία. Ένα όμως είναι το σίγουρο. Τα βιβλία έχουν την δύναμη να μας αλλάξουν.

Πηγή

ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ

https://trelogaidouri.blogspot.gr/
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ