2018-02-28 07:11:14
Φωτογραφία για Κύπρος: Διαβατήρια σε 3.381 ξένους σε 10 χρόνια
Κύπριοι και με τη βούλα έγιναν τα τελευταία δέκα χρόνια, 3.381 πρόσωπα μέσω του σχεδίου πολιτογραφήσεων που εφαρμόζει η Κύπρος και το οποίο βρέθηκε πολλές φορές στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλων ανταγωνιστικών χωρών.

Οι συγκεκριμένοι επενδυτές έλαβαν την κυπριακή υπηκοότητα αφού προηγουμένως απευθύνθηκαν σε δικηγορικά και ελεγκτικά γραφεία.

Συνολικά 154 γραφεία, σύμφωνα στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών, δραστηριοποιούνται στην παροχή υπηρεσιών για πολιτογράφηση ξένων επενδυτών.

Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών, από το 2008 μέχρι σήμερα, από το σύνολο των προσώπων που εξασφάλισαν κυπριακή υπηκοότητα μέσω του Σχεδίου, οι 1.685 ήταν επενδυτές οι οποίοι προέρχονται κυρίως από τη Ρωσία και την Κίνα.

Ακολούθως πολιτογραφήθηκαν 1.651 οι σύζυγοι των επενδυτών καθώς και τα παιδιά τους που είναι φοιτητές. Επίσης δόθηκαν άλλες 45 υπηκοότητες ως τιμητικές πολιτογραφήσεις.


Οι επενδυτές για να εξασφαλίσουν κυπριακή υπηκοότητα θα πρέπει να επενδύουν σε ακίνητα ποσό €2 εκατ. ή να συμμετέχουν σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο και να εργοδοτούν τουλάχιστον πέντε Κύπριους.

Από την ανάλυση των στοιχείων, διαφαίνεται πως από το 2008 μέχρι το 2010 είχαν πολιτογραφηθεί συνολικά 55 αλλοδαποί ως Κύπριοι αλλά δεν είχαν πολιτογραφηθεί οι σύζυγοι και τα παιδία τους. Από το 2014, καταγράφηκε αυξημένο ενδιαφέρον για το σχέδιο πολιτογραφήσεων.

Συγκεκριμένα το 2013 δόθηκαν συνολικά 112 υπηκοότητες σε επενδυτές και στις οικογένειές τους, την επόμενη χρονιά παραχωρήθηκαν τριπλάσιες υπηκοότητες οι οποίες άγγιξαν τις 400. Το 2015 ο αριθμός των πολιτογραφήσεων αυξήθηκε στις 679. Το 2016 έγιναν Κύπριοι άλλοι 904 επενδυτές, οι σύζυγοι και τα παιδία τους.

Το 2017 ήταν χρονιά όπου καταγράφηκε ο μεγαλύτερος αριθμός πολιτογραφήσεων. Εξασφάλισαν κυπριακή υπηκοότητα 503 επενδυτές και αυτόματα δόθηκε υπηκοότητα σε άλλους 510 που είναι μέλη των οικογενειών τους. Τους πρώτους δύο μήνες του 2018, παραχωρήθηκαν άλλες 92 κυπριακές υπηκοότητες.

Εξάλλου σε 5.808 πρόσωπα αποδόθηκε η κυπριακή ιθαγένεια μέσω της κανονικής διαδικασίας από 2001 μέχρι τις 23 Φεβρουαρίου 2018.

Τα στοιχεία παρατέθηκαν στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών η οποία συζητούσε πρόταση νόμου των Οικολόγων.

Ο βουλευτής του κόμματος Γιώργος Περδίκης προτείνει δημοσίευση στην επίσημη εφημερίδα των ονομάτων αλλοδαπών που έχουν τιμητικά πολιτογραφηθεί για λόγους δημοσίου συμφέροντος καθώς και των αλλοδαπών επιχειρηματιών και επενδυτών οι οποίοι έχουν πολιτογραφηθεί χωρίς να ικανοποιούνται ορισμένες προϋποθέσεις του βασικού νόμου για την πολιτογράφηση αλλοδαπών. Μάλιστα, όπως φαίνεται η Βουλή, θέλει να έχει λόγο και στις πολιτογραφήσεις.

Ο βουλευτής των Οικολόγων δήλωσε πως στην πρόταση θα προστεθεί πρόνοια έτσι ώστε τα κυβερνητικά σχέδια για παραχώρηση κυπριακής υπηκοότητας σε επενδυτές να εγκρίνονται από τη Βουλή για λόγους διαφάνειας.

Το Υπουργείο Εσωτερικών και Επίτροπος Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων υποστήριξαν πως η Βουλή ενημερώνεται μέσω εμπιστευτικής αλληλογραφίας. Η Νομική Υπηρεσία είναι επιφυλακτική με την πρόταση.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ