2018-02-28 08:45:20
Φωτογραφία για Αντιδρούν και οι αστυνομικοί για τις φωτογραφίες των ταυτοτήτων:  Ενα ακόμα πάρεργο για την ΕΛ.ΑΣ


Ανακοίνωση της ΠΟΑΣΥ για την απόφαση να "βγαίνουν" οι φωτογραφίες για την έκδοση αστυνομικών δελτίων ταυτοτήτων Ελλήνων πολιτών στα Αστυνομικά Τμήματα.

Αθήνα, 27 Φεβρουαρίου 2018

Αρ. Πρωτ.:400/13/11-α

Προς: Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Τάξης κ. Δημήτριο ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗ

Κοιν: 1)Τον Αρχηγό Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγο κ. Κωνσταντίνο ΤΣΟΥΒΑΛΑ

2) Πρωτοβάθμιες Οργανώσεις

Θέμα: «Λήψη φωτογραφιών για την έκδοση αστυνομικών δελτίων ταυτοτήτων Ελλήνων πολιτών.»

Κύριε Γενικέ Γραμματέα,

Με αφορμή, το δελτίο τύπου που εξέδωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φωτογράφων, σχετικά με τη συνάντηση που υπήρξε μαζί σας, με αποκλειστικό θέμα της συζήτησης αυτό της λήψης των φωτογραφιών για την έκδοση ταυτοτήτων εφεξής από την Ελληνική Αστυνομία και όχι από τον κλάδο των επαγγελματιών φωτογράφων, η Ομοσπονδία μας θα επιθυμούσε άμεσα όπως τύχει σχετικής ενημέρωσης.


Η όποια επίκληση, σύμφωνα με το δελτίο τύπου περί λόγων ασφαλείας και μείωσης της οικονομικής επιβάρυνσης των πολιτών, δημιουργεί εύλογο σκεπτικισμό κατά πόσο είναι αναγκαία και αυτή η ανάθεση έργου στην Ελληνική Αστυνομία και μάλιστα εν αγνοία των θεσμικών εκπροσώπων των εργαζομένων σε αυτή. Επιπροσθέτως, απορίας άξιο είναι σύμφωνα και με το δελτίο τύπου της Π.Ο.Φ. το πώς διασφαλίζεται η λήψη φωτογραφιών για ευαίσθητα ταξιδιωτικά έγγραφα (διαβατήρια), σε αντιδιαστολή με αυτά των αστυνομικών δελτίων ταυτοτήτων.

 Ομοίως, ποιο θα είναι το κόστος αυτού του εξοπλισμού που θα απαιτηθεί, καθώς και η εκπαίδευση των αστυνομικών που θα πρέπει να υπάρξει για ένα αντικείμενο έως σήμερα άγνωστο προς εμάς και που δυνητικά θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ένα ακόμα πάρεργο για την Ελληνική Αστυνομία.

Επισυνάπτεται η σχετική με το θέμα αλληλογραφία της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Λακωνίας και το δελτίο τύπου της Π.Ο.Φ.

Για την Εκτελεστική Γραμματεία της Π.Ο.ΑΣ.Υ.

Η ανακοίνωση της Π.Ο.Φ:

«Ενόψει της αλλαγής των ταυτοτήτων η κυβέρνηση προσανατολίζεται να δώσει τις φωτογραφίες σε μια μόνο εταιρία μονοπωλιακά και να στερήσει από τον κλάδο των φωτογράφων ένα κομμάτι της δουλειάς τους που χρόνια τώρα υλοποιούν με ΑΠΟΛΥΤΗ επιτυχία με αστήριχτους ισχυρισμούς:

1. ΠΕΡΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ των φωτογραφιών. Οι επαγγελματίες φωτογράφοι τόσα χρόνια βγάζοντας τις φωτογραφίες για τα διαβατήρια καταφέραμε να είναι αυτό στα 10 ασφαλέστερα έγγραφα του κόσμου. Με την ίδια υπευθυνότητα λοιπόν μπορούν να υλοποιήσουν και τις φωτογραφίες ταυτότητας.

2. ΜΕΙΩΣΗ ΚΟΣΤΟΥΣ: Ο τρόπος που προτείνει το Υπουργείο αυξάνει δραματικά το κόστος για τους πολίτες. Η έκδοση των νέων ταυτοτήτων θα γίνεται σε επιλεγμένα Αστυνομικά Τμήματα των Νομών που θα έχουν τοποθετηθεί τα συγκεκριμένα μηχανήματα. Τόσο η μετακίνηση (νησιά, απομακρυσμένα ορεινά χωριά) όσο και οι χαμένες ώρες εργασίας κάθε άλλο παρά μειώνουν το κόστος για τον πολίτη. Δημιουργεί οξύτατο πρόβλημα σε άτομα με δυσκολία κίνησης αφού σ’ αυτούς πηγαίνει σήμερα ο επαγγελματίας φωτογράφος ενώ με την πρόταση του Υπουργείου θα είναι αναγκασμένοι αυτοί να πάνε στα σημεία που θα οριστούν (πώς;)

3. ΑΠΩΛΕΙΑ ΕΣΟΔΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ: Με την πρόταση του υπουργείου θα υπάρχει απώλεια εσόδων από ΦΠΑ και φόρους για τα έσοδα που θα χάσουν οι φωτογράφοι. Ακόμη θα υπάρχει απώλεια από εισφορές στους ασφαλιστικούς οργανισμούς από τα καταστήματα που θα κλείσουν. Τα χαμένα αυτά έσοδα του δημοσίου θα κληθούν πάλι να πληρώσουν οι πολίτες με νέους φόρους. Όλα αυτά τα έσοδα τόσο του δημοσίου όσο και των φωτογράφων θα κατευθυνθούν σε μια τσέπη η οποία δεν θα είναι καν Ελληνική και θα χαθούν από την Ελληνική αγορά. Έχουμε σαν φωτογράφοι συγκεκριμένες προτάσεις οι οποίες μπορούν να εξασφαλίσουν την μη ύπαρξη φοροδιαφυγής και την μείωση του κόστους με εφαρμογές ( application) τις οποίες μπορούνε να προτείνουμε.

4. ΑΥΤΟ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ. Κάθε άλλο. Στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης (Γαλλία, Γερμανία, Αυστρία κ.ά.) οι φωτογραφίες ταυτότητας βγαίνουν στα φωτογραφεία. Μόνο σε ελάχιστες χώρες που δεν έχει εκτεταμένο δίκτυο φωτογραφείων (Αλβανία, Ρουμανία) συμβαίνει αυτό. Στη χώρα μας τέτοιο πρόβλημα δεν υπάρχει. Υπάρχουν φωτογραφεία ακόμη και σε απομακρυσμένα χωριά και σε μικρά νησιά.

Θεωρούμε ότι αυτή η κίνηση του υπουργείου έχει έναν και μοναδικό σκοπό: τη μονοπώληση της αγοράς. Θέτουμε μπροστά στις ευθύνες της την Κυβέρνηση.

Καλούμε τον κόσμο, τους επαγγελματικούς φορείς να σταθούν στο πλάι των φωτογράφων.

ΧΑΣΑΜΕ ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΜΗ ΧΑΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΣ!!!!

Ενόψει των συνεχών εξελίξεων, ιδιαίτερα για τους επαγγελματίες της Βορείου Ελλάδας, η παρουσία τους στην ενημέρωση που θα πραγματοποιήσει ο Πρόεδρος του ΔΣ της Π.Ο.Φ., Σπύρος Διαμαντόπουλος την Κυριακή 11 Μαρτίου, στο ξενοδοχείο Porto Palace, με ώρα έναρξης τις 12μμ, στα πλαίσια του 11ου Photonet Show είναι καθοριστικής σημασίας!»
_
bloko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ