2018-03-03 21:18:05
Φωτογραφία για Θρίλερ στον Έβρο μετά τη σύλληψη των Ελλήνων Στρατιωτικών. Τι μετα­δίδουν τα τουρκικά ΜΜΕ
Πυρετός διαβουλεύσεων ανάμεσα στις δύο χώρες, τι μετα­δίδουν τα τουρκικά ΜΜΕ και ένταση σε Αθήνα - Άγκυρα. 

Με δύο κατηγορίες, από τις οποίες η μία πολύ σοβα­ρή και ψευδής, της «προ­σπάθειας στρατιωτικής κατασκοπείας» και της «εισόδου σε απαγορευμέ­νη περιοχή» πρόκειται να προσαχθούν ενώπιον της τουρκικής Δικαιοσύνης οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί, σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ. Βάσει των πλη­ροφοριών εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν την 1η Μαρτίου από τουρκική περίπολο να έχουν εισέλθει στο τουρ­κικό έδαφος, στην περιοχή του δάσους Καστανιών Έβρου, όπου βρίσκονται τα χερσαία σύνορα μεταξύ των δύο χω­ρών και δεν υφίστανται διαχωριστικά συρματοπλέγματα. 

Οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί, ένας Ανθυπολοχαγός και ένας ΕΠΟΠ λοχίας, μέλη περιπόλου, περιπολούσαν στην περιοχή του δάσους Καστανιών, όταν, εξαιτίας του χιονιού και των εξαιρετι­κά δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν εκεί, έχασαν τον προσανατολισμό τους και φαίνεται ότι εισήλθαν κατά λάθος στην Τουρκία, όπου συνελήφθησαν από τουρκική περίπο­λο
. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι δύο στρατιωτικοί παραδόθηκαν στη 2η Διοίκηση της Στρατοχωροφυλακής Αδριανουπόλεως και έδωσαν καταθέ­σεις στις τοπικές δικαστικές Αρχές, οι οποίες τους προσήψαν τις προαναφερθείσες δύο κατηγορίες. Με βάση τα δε­δομένα που ίσχυαν μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές (μεσημέρι Παρασκευής) εν συνεχεία θα προσάγονταν ενώπιον της τουρκικής Δικαιοσύ­νης με τη διαδικασία του αυτοφώρου. 

Οι πολύ σοβαρές αυτές εξελίξεις έγιναν γνωστές μόνο λίγη ώρα μετά τις δια­βεβαιώσεις του κυβερνητικού εκπρο­σώπου στο καθημερινό μπρίφινγκ ότι «Βρισκόμαστε σε επαφή με τις τουρκι­κές Αρχές και αναμένουμε την άμεση επιστροφή των δύο Ελλήνων στρατι­ωτικών στην Ελλάδα», σημειώνοντας, επίσης, ότι ήδη από χθες έχει επικοι­νωνήσει, «σε καλό κλίμα», ο Έλληνας Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Ευάγγε­λος Αποστολάκης ΠΝ, με τον Τούρκο ομόλογό του, γενικό επιτελάρχη στρατηγό Ακάρ, ενεργοποιώντας την υπάρχουσα «κόκκινη γραμμή» που έχουν οι δυο τους, και «αναμένουμε τις τυπικές διαδικασίες για την επιστροφή τους», όπως τόνισε χαρακτηριστικά. 

ΑΛΛΑ ΛΕΝΕ, ΑΛΛΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ 

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι άλλα πράγματα συζητούν οι δύο Αρχηγοί, και προφανώς εν συνεχεία ο Έλληνας ενημερώνει την κυβέρνηση και αυτή ανακοινώνει, και τελικώς άλλα πράγ­ματα πράττουν οι Τούρκοι, δείχνοντας έτσι το επίπεδο σεβασμού του συνομιλητή τους και την αντιμετώπιση και εκμετάλλευση της διάστασης που επι­χειρούν να δώσουν στο περιστατικό. Το περιστατικό συνέβη στη ζώνη ευθύ­νης της 3ης Μηχανοκινήτου Ταξιαρ­χίας Πεζικού - «Ρίμινι» της XVI (16ης) Μηχανοκινήτου Μεραρχίας στο βόρειο τμήμα του νομού Έβρου και τα στελέ­χη -σύμφωνα πάντα με την επίσημη ανακοίνωση του ΓΕΣ- είναι καλά στην υγεία τους. Η ελληνική πλευρά, δηλα­δή τα υπουργεία Εθνικής Αμύνης και Εξωτερικών, καθώς και το ΓΕΣ, κρατάει το θέμα «πολύ χαμηλά», για προφανείς λόγους, αν και είναι απολύτως βέβαιο ότι έχουν ενεργοποιηθεί με εντατικούς ρυθμούς οι διπλωματικοί δίαυλοι, κα­θώς στην Αδριανούπολη υπάρχει και ελληνικό προξενείο, ενώ το ΥΠ.ΕΞ δεν έκανε καμία δήλωση και παρέπεμπε χθες στην επίσημη ανακοίνωση του ΓΕΣ, που αναγράφει τα εξής: «Ενημερώνουμε ότι, την Πέμπτη 1 Μαρτίου 2018, στρατιωτική περίπο­λος αποτελούμενη από δύο Στελέχη του Στρατού Ξηράς, στο πλαίσιο συ­νήθους περιπολίας στην οριογραμμή δασικής περιοχής Καστανιών Έβρου, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, φέρεται να εντοπίστηκε από τουρκική περίπολο, σε τουρκικό έδαφος. Για το περιστατικό έχουν επιληφθεί οι αρμό­διες Αρχές. Από την πρώτη στιγμή οι ελληνικές Αρχές βρίσκονται σε επικοι­νωνία με τις τουρκικές Αρχές και είναι σε εξέλιξη διαδικασίες επανόδου στην Ελλάδα. Είναι καλά στην υγεία τους, βρίσκονται στην Αδριανούπολη προκειμένου να ολοκληρωθούν οι τυπικές διαδικασίες». 

Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει η επίσημη διατύπωση ότι η περίπολος «... φέρεται να εντοπίστηκε από τουρκική περίπο­λο σε τουρκικό έδαφος», σαν να υπάρ­χει αμφιβολία δηλαδή για το γεγονός αυτό, κάτι βεβαίως που είναι ακόμα πιο σοβαρό. 

Πρέπει να σημειωθεί ότι το περιστατι­κό δεν συμβαίνει για πρώτη φορά, κα­θώς στο παρελθόν πολλές φορές έχουν χαθεί μέσα στο δάσος της περιοχής, από όπου διέρχονται τα σύνορα και δεν υπάρχει φράκτης, αρκετοί στρατι­ώτες τόσο Έλληνες όσο και Τούρκοι. Ως τώρα, όμως, το ζήτημα διευθετείτο με ένα τηλέφωνο του ενός διοικητή προς τον άλλο και παράδοση των ανδρών που είχαν χαθεί και είχαν μπει στο έδα­φος της άλλης χώρας εντός 24 ωρών. Έως τώρα τουλάχιστον. Γιατί το τελευ­ταίο επεισόδιο δείχνει πως μπορεί να πάρει και άλλη, πιο σοβαρή τροπή, καθώς οι εξελίξεις είναι ραγδαίες εξαιτί­ας της στάσεως της τουρκικής πλευράς.

Επισημαίνεται ότι το περιστατικό συ­νέβη ενώ το τελευταίο διάστημα έχουν ενταθεί τα γυμνάσια του τουρκικού στρατού στην περιοχή και την ίδια μέρα που στην Ελλάδα άλλαξε το δί­δυμο της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ και ξεκίνησαν οι ετήσιες τακτικές και έκτακτες κρίσεις στις Ένοπλες Δυ­νάμεις, όπου -συμπτωματικώς- στις 2 Μαρτίου κρίνονταν στο πλαίσιο αυ­τών των κρίσεων οι διοικητές τόσο της XVI Μ/Κ/ΜΠ όσο και της 3ης Μ/Κ ΤΑΞΠΖ. Το περιστατικό έρχεται να επιβεβαιώσει την προχθεσινή απόφα­ση του Συμβουλίου Αρχηγών Γενικών Επιτελείων να μην αλλάξει ΚΑΝΕΝΑΝ από τους Αντιστρατήγους, Αντιναυάρ­χους και Αντιπτεράρχους, ούτε και να τους μετακινήσει από τις θέσεις όπου υπηρετούν, ακριβώς λόγω της καταστάσεως με την Τουρκία και τις συνε­χείς προκλήσεις της σε Αιγαίο, Δωδε­κάνησα, κυπριακή ΑΟΖ και τώρα και στον Έβρο. 

Του ΛΕΩΝΙΔΑ Σ. ΜΠΛΑΒΕΡΗ[email protected]

(ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ-03/03/2018 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.blogspot.gr])

__________________

Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.
staratalogia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ