2018-03-22 16:02:36
Φωτογραφία για ΚΟΝΤΡΑ: Υπόθεση Ηριάννας-Περικλή: Καθαρό «στήσιμο» της Αντιτρομοκρατικής
Mια υπόθεση του κοινού ποινικού δικαίου, αρμοδιότητας Κρατικής Ασφάλειας, πέρασε στα χέρια της Αντιτρομοκρατικής και χρησιμοποιήθηκε ως όχημα παραγωγής «αντιτρομοκρατικού» έργου, με

θύματα δυο νέους ανθρώπους που η κακόφημη αυτή υπηρεσία είχε εντάξει στη δεξαμενή με τους «υπόπτους». Αυτό είναι το συμπέρασμα που βγήκε από την πρώτη μέρα της δίκης της Ηριάννας και του Περικλή σε δεύτερο βαθμό, που άρχισε την Τετάρτη 21 Μάρτη (μετά από μία δίωρη στάση των δικηγόρων) στο Α’ Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων.

Θυμίζουμε ότι σε πρώτο βαθμό είχαν καταδικαστεί, την 1η Ιούνη του 2017, σε 13 χρόνια κάθειρξη για συμμετοχή στην οργάνωση Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς και για διακεκριμμένη οπλοκατοχή. Για τους διωκτικούς μηχανισμούς -Αντιτρομοκρατική και εισαγγελείς- ήταν ένοχοι, γιατί η Ηριάννα είναι σύντροφος του Κ. Παπαδόπουλου και ο Περικλής έχει φιλικές σχέσεις μαζί του. Το πιο προκλητικό είναι ότι καταδικάστηκαν, ενώ ο Κ. Παπαδόπουλος είχε αθωωθεί πανηγυρικά από Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, με πρόεδρο την νυν αρεοπαγίτη  Μ.Τζανακάκη και εισαγγελέα τον αποβιώσαντα Σ. Μπάγια.


Στα αξιοσημείωτα της σύντομης διαδικασίας, πριν τη δίωρη διακοπή, ήταν η δήλωση του προέδρου Βασίλειου Κωστόπουλου ότι, επειδή υπάρχουν διιστάμενες επιστημονικές απόψεις, το DΝΑ ούτε καταδικάζει ούτε αθωώνει. Χρειάζονται και άλλα στοιχεία.

Ας ελπίσουμε ότι ο πρόεδρος δεν έκανε τυχαία αυτή τη δήλωση. Οτι αυτός ο κανόνας θα εφαρμοστεί. Γιατί πρωτοδίκως δεν εφαρμόστηκε, με προκλητικό τρόπο, με αποτέλεσμα δυο νέοι άνθρωποι να φορτωθούν 13 χρόνια κάθειρξης και να οδηγηθούν στη φυλακή (όπου παραμένουν ως τώρα). Χωρίς καν ένα «καθαρό» δείγμα DNA, αλλά με προκλητικά αντιεπιστημονικές κατασκευές του τύπου «μερικό γενετικό προφίλ».

Μέχρι τώρα, εστιάζαμε μόνο στις κατασκευές με το DNA, γιατί κανείς μας δεν είχε παρακολουθήσει τη δίκη στον πρώτο βαθμό. Ομως, από την πρώτη κιόλας συνεδρίαση του Πενταμελούς Εφετείου φάνηκε καθαρά πως πρόκειται για μια κατασκευή της Αντιτρομοκρατικής, από την αρχή μέχρι το τέλος. Στη συνεδρίαση εξετάστηκαν ένας αστυνομικός του Τμήματος Ασφάλειας Πολιτεύματος και άλλοι εφτά μάρτυρες, συγγενείς της Ηριάννας και του Περικλή. Στεκόμαστε μόνο στην κατάθεση του αστυνομικού, όχι γιατί δεν έχουν ενδιαφέρον τα λεχθέντα από τους συγγενείς, αλλά γιατί από την εξέτασή του προέκυψε καθαρά ότι πρόκειται για μια κατασκευή της Αντιτρομοκρατικής, ανάλογη με την κατασκευή σε βάρος του αναρχικού-κομμουνιστή Τάσου Θεοφίλου, που τελικά αθωώθηκε από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων, παρά το γεγονός ότι πρωτόδικα είχε καταδικαστεί σε 25 χρόνια κάθειρξη. Αθωώθηκε γιατί κατέρρευσε το κατηγορητήριο.

Λέμε ότι έχουμε περίπτωση ανάλογη με αυτή του Θεοφίλου, καθώς αρχικά (μιλάμε για τον Νοέμβρη του 2011) της υπόθεσης είχε επιληφθεί το Τμήμα Ασφαλείας Πολιτεύματος της Κρατικής Ααφάλειας, όμως μετά από τέσσερις μήνες, στις 27 Μάρτη του 2012, μετά από έγγραφο της εισαγγελίας, η υπόθεση δόθηκε για περαιτέρω χειρισμό στην Αντιτρομοκρατική.

Από την εξέταση του αστυνομικού προέκυψαν πολλά, αλλά θα σταθούμε στα πιο σημαντικά που αποδεικνύουν ότι και στην περίπτωση αυτή έχουμε μια χοντροκομμένη κατασκευή των διωκτικών μηχανισμών.

- Την πρώτη φορά που άνδρες της Κρατικής Ασφάλειας πήγαν μαζί με τον καταγγέλλοντα πολίτη στην πανεπιστημιούπολη του Ζωγράφου, δεν μπόρεσαν να βρουν το μέρος που ήταν θαμμένα τα όπλα! Υπόψη ότι ο καταγγέλλων έχει παραδεχτεί ότι μετακίνησε τα κουτιά!

- Μετά από μέρες βρέθηκε το κουτί με τα όπλα, το οποίο για μέρες παρέμεινε σε ένα γραφείο της ΓΑΔΑ μαζί με πειστήρια 50 άλλων υποθέσεων! Ο ασφαλίτης κατέθεσε πως όταν ξέθαψαν το κουτί και ήλεγξαν το περιεχόμενό του, φορούσαν μόνο γάντια και όχι τις ειδικές στολές που προβλέπονται για να μην υπάρξει επιμόλυνση από βιολογικό υλικό των ανθρώπων που κάνουν την έρευνα! Ο ίδιος και οι συνάδελφοί του δεν έδωσαν δείγμα βιολογικού υλικού για να συγκριθεί με τα τυχόν ευρήματα DNA στα πειστήρια!

- Mετά από την επίδειξη φωτογραφιών από τη συνήγορο υπεράσπισης Μαρίνα Δαλιάνη, ο ασφαλίτης παραδέχτηκε ότι το κουτί στο πάνω του μέρος έφερε στεγνό χώμα. Αυτό σημαίνει ότι το κουτί είχε θαφτεί πριν από πολύ καιρό στην πανεπιστημιούπολη. Αντίθετα, ο καταγγέλλων πολίτης ισχυρίστηκε στην κατάθεσή του ότι το κουτί είχε θαφτεί πριν από δύο ώρες και ότι είχε δει την πλάτη του άνδρα που το έθαψε!

- Μετά από μέρες, βρέθηκε και μία σακούλα με σφαίρες. Πρέπει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την κατάθεση του ασφαλίτη, ο χώρος και η περιοχή δεν τέθηκαν υπό αστυνομική επιτήρηση-παρακολούθηση. Μέσα στη σακούλα με τις σφαίρες βρέθηκαν και τρία θρησκευτικά σύμβολα: ένας σταυρός, μία αλυσίδα και ένα μικρό ευαγγέλιο, κάπως φθαρμένα, που σημαίνει ότι είχαν τοποθετηθεί πριν από πολύ καιρό και όχι πριν από δύο ώρες, όπως ισχυρίστηκε ο καταγγέλλων. Αυτά τα θρησκευτικά σύμβολα πιστοποιούν με απόλυτη βεβαιότητα ότι τα όπλα και οι σφαίρες δεν τοποθετήθηκαν από μέλη της ΣΠΦ ή άλλους ένοπλους αντάρτες. Μόνο άνθρωποι του κοινού ποινικού δικαίου θα μπορούσαν να τα τοποθετήσουν. Τα θρησκευτικά σύμβολα «βγάζουν μάτι» και δεν έπρεπε να ασκηθεί καν ποινική δίωξη σε βάρος της Ηριάννας και του Περικλή.

- Ο καταγγέλλων πολίτης αναζητήθηκε σε μια διεύθυνση που είχε δηλώσει ο ίδιος, δεν ανευρέθηκε και έτσι δεν κατέθεσε στον πρώτο βαθμό για να μπει στη βάσανο της ακροαματικής διαδικασίας, προκειμένου να ελεγχθούν από την υπεράσπιση οι ισχυρισμοί του. Η εισαγγελία δεν τον αναζήτησε σε ένα χωριό της Βοιωτίας, που είναι η γνωστή διαμονή του πατέρα του, ούτε σε ένα κινητό τηλέφωνο που είχε δώσει προανακριτικά. Μετά από αίτημα της υπεράσπισης, το δικαστήριο αποφάσισε να τον αναζητήσει στο χωριό που μένει ο πατέρας του και μέσω του τηλεφώνου του, προκειμένου να εμφανιστεί και να καταθέσει.

- Ο καταγγέλλων ισχυρίστηκε πως όταν είδε να θάβουν το κουτί, ήταν μαζί με ένα άλλο άτομο του οποίου το όνομα ανέφερε. Ο δεύτερος αυτός άνθρωπος δεν αναζητήθηκε ποτέ προκειμένου να να καταθέσει!

Είναι ολοφάνερο, λοιπόν, ότι έγινε μια χοντροκομμένη κατασκευή από την Αντιτρομοκρατική και τους άλλους διωκτικούς μηχανισμούς, για να ενοχοποιηθούν η Ηριάννα και ο Περικλής. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι την περίοδο εκείνη έχουμε συνεχείς διώξεις και δίκες της ΣΠΦ. Η Αντιτρομοκρατική ήθελε και άλλες «κεφαλές επί πίνακι». Ανθρώπων όπως η Ηριάννα και ο Περικλής, που είχαν κοινωνικούς δεσμούς με τον Κ. Παπαδόπουλο που εκείνη την περίοδο είχε κατηγορηθεί ως μέλος της ΣΠΦ. Ετσι μεγάλωνε η παραγωγή «έργου» και καταγράφονταν «αντιτρομοκρατικές επιτυχίες», ενώ στελνόταν και μήνυμα στον ευρύτερο αναρχικό και αντιεξουσιαστικό χώρο.

Στην υπόθεση του Τάσου Θεοφίλου, που αφορούσε μια ληστεία μετά φόνου στην Πάρο, η οποία είχε αποδοθεί σε δράστες του κοινού ποινικού δικαίου, η Αντιτρομοκρατική άρπαξε την υπόθεση από την Κρατική Ασφάλεια την ίδια μέρα που είχε αποφασιστεί να ελεγχθούν οι επικοινωνίες ενός κινητού που είχε βρεθεί δίπλα στη σορό του άτυχου ταξιτζή που σκοτώθηκε. Αμέσως ενοχοποίησε τον Τ. Θεοφίλου (επικαλούμενη τηλεφώνημα «ανώνυμου» καταδότη!), μολονότι το αυτοκίνητο που χρησιμοποίησαν οι δράστες είχε χρησιμοποιηθεί και σε άλλη ληστεία, στην οποία συμμετείχαν και Αλβανοί που είχαν διαφύγει της σύλληψης.

Ετσι και στην περίπτωση της Ηριάννας και του Περικλή, η Αντιτρομοκρατική άρπαξε –μετά από καιρό- μια υπόθεση από την Κρατική Ασφάλεια, η οποία την αντιμετώπιζε ως μια κοινή ποινική υπόθεση αγνώστων δραστών, ανέσυρε από τη λίστα της δυο ονόματα (Ηριάννα και Περικλής) και κατασκεύασε μια σκευωρία με «άρωμα ΣΠΦ».

Επειδή έγινε μια ανεπιτυχής προσπάθεια από τον πρόεδρο του δικαστηρίου να δικαιολογηθεί η παραπομπή και να εξυμνηθεί το έργο αποβιωσάντων εισαγγελέων που έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο στις διώξεις αναρχικών αγωνιστών και αγωνιστών του αντάρτικου πόλης, θέλουμε να θυμίσουμε μια συζήτηση που έγινε στη Βουλή κατά την ψήφιση του νόμου 2408/1996, με υπουργό Δικαιοσύνης τότε τον Ε. Βενιζέλο, στην οποία ο τότε βουλευτής της ΝΔ Κ. Κωνσταντινίδης, καθηγητής της Νομικής στη Θράκη, υπήρξε καταπέλτης σε ό,τι αφορά τις κατασκευές που γίνονται από τις αστυνομικές αρχές στις δικογραφίες, σε βάρος εκατοντάδων χιλιάδων κατηγορούμενων, με αποτέλεσμα αυτές οι κατασκευές να συνοδεύουν τους κατηγορούμενους μέχρι τον Αρειο Πάγο.

Εν κατακλείδι, από την πρώτη κιόλας συνεδρίαση φάνηκε καθαρά ότι η δίωξη αυτή είναι μια χοντροκομμένη κατασκευή. Περιμένουμε από το δικαστήριο να κινηθεί με γνώμονα την αρχική δήλωση του προέδρου.

Η δίκη θα συνεχιστεί την Πέμπτη 10 Μάη.

ΚΟΝΤΡΑ: ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΦΥΛΛΟ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ 23 ΜΑΡΤΗ
_
bloko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ