2018-04-27 20:20:21
Φωτογραφία για «Πως να χαρακτηρίσεις τους πολιτικούς που ειρωνεύονται τον Αναστάντα Κύριο, και ανερυθρίαστα να ανεβαίνουν σε εξέδρα με λαμπριάτικη λαμπάδα στο χέρι»
Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Χρυσόπουλος*

Σε συνέχεια των σκέψεων του κειμένου της προηγούμενης Τετάρτης έρχονται οι επόμενες διαπιστώσεις. Αφορούν συμπεριφορές συγκεκριμένων προσώπων κατά την παρελθούσα Μεγάλη Εβδομάδα και άλλες θρησκευτικές εορτές. 

Ο πολιτικός κόσμος του τόπου μας χαρακτηρίζεται στη συντριπτική πλειονότητά του από την ημιμάθεια έως και παντελή άγνοια σχετικά με τα της Εκκλησίας. Η αποδοχή ή όχι του Θεού ως ρυθμιστή της ζωής είναι προσωπικό θέμα καθενός από εμάς. Όσο και αν διαφωνούμε με την άποψη του άλλου, οφείλουμε να τη σεβαστούμε, αρκεί να δείχνει σεβασμό σε πρόσωπα, ήθη, θεσμούς. Πρέπει να διακρίνουμε οπωσδήποτε την ελευθερία γνώμης από την τάση επιβουλής της μειοψηφίας έναντι κάθε πλειοψηφίας. Αξιοπερίεργη είναι η πραγματικότητα όσον αφορά την έκφραση θρησκευτικότητας των πολιτικών μας κάθε χώρου.

Η αντιστοιχία άποψης και πράξης είναι αναμφισβήτητα η άριστη οδός πορείας κάθε προσώπου, πολύ περισσότερο αυτών που θέλουν να λέγονται και να είναι δημόσια
. Σε αντίθετη περίπτωση, η δυσαρμονία είναι ολοφάνερη. Κάθε ενέργειά τους κρίνεται έως και κατακρίνεται. Η ευθύτητα σπανίζει. Τη Μεγάλη Εβδομάδα γίναμε για ακόμα μία φορά μάρτυρες τραγελαφικών καταστάσεων, με πρωταγωνιστές τους πολιτικούς μας σε κάθε γωνιά του τόπου μας. Οι εξαιρέσεις σοβαρότητας είναι λίγες, ικανές όμως για να τις επαινούμε και να τις υπογραμμίζουμε. 

Σίγουρα μας προβληματίζουν πράξεις πολιτικών οι οποίοι είναι δεδηλωμένοι μεν άθεοι και ένθερμοι θιασώτες του άμεσου χωρισμού Εκκλησίας και κράτους, παρά ταύτα θυσιάζουν την ιδεολογία τους για ψηφοθηρικούς λόγους, άρα για τα συμφέροντά τους. Να σημειώσουμε ότι η συμμετοχή τους στις λατρευτικές ευκαιρίες δεν υπόκειται σε κανενός είδους πρωτόκολλο, άρα και υποχρέωση, όπως είναι, λ.χ., οι εθνικές εορτές. Θα ήταν πολύ έντιμο εκ μέρους τους αν αυτό που δήλωναν το αυτό να εφάρμοζαν. Οι ιδέες αρκετών περί Θεού, Εκκλησίας και κληρικών είναι ακραίες, δικαίωμά τους, θα λέγαμε. Ενώπιον όμως του λαού και των ψηφοφόρων τους άλλα κάνουν. Φοβούνται ότι θα χάσουν την εμπιστοσύνη των θρησκευομένων, άρα κινδυνεύουν η θέση και τα προνόμιά τους. Ο χαμαιλεοντισμός στο αποκορύφωμά του... Θέλουν να κριθούν από τον λαό για το πώς φέρονται και φαίνονται, παρά για το ποιοι είναι στην ουσία.

Πώς μπορούν να χαρακτηριστούν, άραγε, η συμμετοχή και ο χαιρετισμός επώνυμου πολιτικού σε παρουσίαση βιβλίου που απέρριπτε την ύπαρξη του Αγίου Φωτός, χαρακτηρίζοντάς το ανθρώπινη επινόηση, ψέμα, απατεωνιά, ενώ ταυτόχρονα εκκλησιαζόταν σε κεντρικό ναό, με την τηλεοπτική κάμερα σύμμαχό του στη φιλεκκλησιαστική εμφάνισή του και στην του λαού χειραγώγηση;

Είδαμε άλλους πολιτικούς να ειρωνεύονται μεν τον Αναστάντα Κύριο, αλλά την ίδια στιγμή ανερυθρίαστα να ανεβαίνουν σε εξέδρα με λαμπριάτικη λαμπάδα στο χέρι, για να τους δουν οι υπόλοιποι. Η συμμετοχή τους στη λιτάνευση του Επιταφίου έχει στοιχεία δημοσίων σχέσεων, με συζήτηση και χειραψίες, παρά ευλάβειας. Οι δημόσιες δηλώσεις άθεων πολιτικών το Πάσχα τι εξυπηρετούν; Αφού δεν πιστεύουν. Είναι σαν να εκδίδει ορθόδοξος Μητροπολίτης μήνυμα για το Ραμαζάνι των μουσουλμάνων. Οι ίδιοι γελοιοποιούνται και αυτοαναιρούνται, αφού άλλα πιστεύουν και άλλα πράττουν. Δεν ξέρουν να διαχειριστούν και να υπερασπιστούν τις αρχές τους. Εχουν λησμονήσει ότι παρήλθαν οι εποχές που έπειθαν με εξωτερικά κριτήρια και μόνο. Πρέπει κάποτε να αποκτήσουμε άρχοντες ειλικρινείς στα λόγια τους, έντιμους στις πράξεις τους, συνεπείς στις ιδέες τους. Κάθε άλλη επιλογή συνιστά προσπάθεια παραπλάνησης του λαού. Ο καιροσκοπισμός στο έπακρο. Ο Θεός μπορεί να μην είναι ρυθμιστής της ζωής τους, δεν είναι όμως υποχείριό τους.

*Θεολόγος, διδάσκων Πανεπιστημίου Πειραιώς

Ορθόδοξη Αλήθεια
paraklisi
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ