2018-05-10 15:34:13
Φωτογραφία για Audio books: με ένα βιβλίο στα ακουστικά
Χάρη σ’ αυτό που αποκαλούμε ψηφιακή τεχνολογία, υπάρχουν τώρα περισσότεροι τρόποι από ποτέ για να σου διηγηθεί κάποιος μια ιστορία. Tις τελευταίες δεκαετίες το βιβλίο εμφανίζεται και ως ηλεκτρονικό (e-book) – σε ψηφιακή μορφή για ανάγνωση σε υπολογιστή ή άλλη ηλεκτρονική συσκευή – και ως ακουστικό (audio book) – ηχογράφηση της ανάγνωσης του κειμένου. Τα ομιλούντα ή ακουστικά βιβλία, ηχογραφημένες αναγνώσεις βιβλίων, αρχικά δημοφιλή σε άτομα με προβλήματα όρασης, βιώνουν μια νέα άνθηση κι αποτελούν μια ολοκαίνουργια διαδικτυακή τάση για όλες τις ηλικίες.

Με ένα mp3, ένα ipod ή το κινητό του, ο καθένας μπορεί ανά πάσα στιγμή να αφουγκραστεί το αγαπημένο του διήγημα, ποίημα, ακόμη και περιοδικό (το Economist για παράδειγμα  παρουσιάζει όλο το περιεχόμενό του ηχητικά στο Διαδίκτυο). Συναρπαστικοί αφηγητές σου διηγούνται το αγαπημένο σου βιβλίο, όπου κι αν βρίσκεσαι και ό,τι κι αν κάνεις
. Πριν την εξάπλωση της τηλεόρασης, οι Ελληνικές οικογένειες καθηλώνονταν γύρω από το ραδιόφωνο για να ακούσουν αναγνώσεις λογοτεχνικών έργων από τις φωνές διάσημων ηθοποιών της εποχής, όπως του Μινωτή και της Λαμπέτη, του Παπαμιχαήλ. Θυμίζουν άραγε τα audio books κάτι από τη νοσταλγική εποχή του ραδιοφώνου, όταν οι ακροατές ήταν ελεύθεροι να ντύσουν ο καθένας με τις δικές του εικόνες τις αφηγήσεις που άκουγαν;

Σε ιστοσελίδες όπως της amazon, της apple κ.ά. μπορεί κανείς να προμηθευτεί βιβλία, τα οποία δεν περιορίζονται σε μια απλή δραματική αφήγηση, αλλά αντιθέτως εμπλουτίζουν το ρεπερτόριό τους με πλούσια ηχητικά εφέ. Τα audiobooks, που αποκαλούνται πλέον και με άλλες πιο ελκυστικές ονομασίες («ακουστική ψυχαγωγία», «ταινίες για τα αυτιά σας»), εξελίσσονται σε υπερπαραγωγές. Το The Starling Project για παράδειγμα, διαρκεί περίπου τέσσερις ώρες και έχει πάνω από 80 ομιλούντες ρόλους. Καθώς μάλιστα κυκλοφορεί αποκλειστικά σε μορφή audiobook, σηματοδοτεί πλέον μια εποχή, στην οποία το ακουστικό βιβλίο αρχίζει να αποσυνδέεται από το έντυπο και να αποτελεί αυτοτελές προϊόν που δεν προϋποθέτει την ύπαρξη ενός έντυπου βιβλίου πάνω στο οποίο θα βασιστεί.

Σε σύγκριση με το έντυπο βιβλίο, τα ακουστικά βιβλία έχουν πιο εκτεταμένη λειτουργικότητα. Αρκετοί άνθρωποι τα ακούν για να χαλαρώσουν ή πριν πέσουν για ύπνο, ενώ πάρα πολλοί τα χρησιμοποιούν στο ταξίδι με αμάξι ή δημόσια μέσα μεταφοράς, αντί ν’ ακούσουν μουσική. Κανείς μπορεί να συνδυάσει το audio book με άλλες δραστηριότητες, κάνοντας παράλληλα γυμναστική, δουλειές στο σπίτι ή τον κήπο, καθώς πάει για περπάτημα ή στη δουλειά του. Το παίρνεις μαζί σου στην εκδρομή σου, ενώ τρως ή ασκείσαι στο γυμναστήριο. Έχεις μια αίσθηση συντροφιάς και να που έχεις και ένα νέο κίνητρο να πας για τρέξιμο!

Προτιμώντας ένα ηχητικό βιβλίο, συμβάλλεις στην εξοικονόμηση χαρτιού και σου κοστίζει φθηνότερα. Τα audio books χωράνε στη τσέπη σου, τα παίρνεις παντού, δεν πιάνουν χώρο, ξεκουράζεσαι από τις οθόνες και δε χρειάζεσαι φως. Ακούς κάθε μικρή λεπτομέρεια, ενώ στο βιβλίο συχνά τυχαίνει να παραλείψεις μια παράγραφο που μπορεί να είναι σημαντική. Μπορείς να ακούσεις πολλές φορές τα αγαπημένα σου βιβλία ή αποσπάσματα. Υπάρχουν μάλιστα ομιλούντα βιβλία, όπου η αφήγηση είναι διαθέσιμη σε 2 ή 3 ταχύτητες, για να επιλέξεις την ταχύτητα που σου ταιριάζει, διαβάζοντας παράλληλα και το έντυπο κείμενο.

Ένα ευρύτερο κοινό, ανεξάρτητα από κατάσταση όρασης, φυσική ή πνευματική ικανότητα, αποκτά πλέον πρόσβαση σε οτιδήποτε δημοσιευμένο, αφού τα audio books μπορεί να τα απολαύσει και κάποιος που δεν μπορεί να δει ή να κρατήσει ένα βιβλίο. Βοηθούν και τους πιο διστακτικούς αναγνώστες να ασχοληθούν με τα βιβλία, ενώ ο ρόλος τους στη διευκόλυνση της μάθησης είναι πολύτιμος. Διαβάζεις περισσότερα βιβλία γρηγορότερα, ενώ αποτελούν έναν από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να μάθεις ξένες γλώσσες, ή να εξοικειωθείς με νέο λεξιλόγιο, διαλέκτους και προφορές.

Πολλοί βέβαια παραπονιούνται ότι δεν μπορούν να συγκεντρωθούν όταν ακούν ένα βιβλίο. Νοιώθουν ότι αποσπούνται πολύ πιο εύκολα από ότι αν διάβαζαν το φυσικό βιβλίο. Δεν αφομοιώνουν εξάλλου το ίδιο εύκολα όλοι τον ήχο (π.χ. άτομα με μαθησιακές δυσκολίες ή αναπηρίες ακοής). Οι φανατικοί υπέρμαχοι του έντυπου βιβλίου θεωρούν το audio book παθητικό ή ακόμη και αμφισβητούν αν πραγματικά έχεις διαβάσει ένα βιβλίο ακούγοντάς το μόνο. Ένα από τα κυριότερα επιχειρήματα κατά των audiobooks, είναι ότι αφήνοντας κάποιον άλλο να σου διαβάσει, μπορεί να επηρεαστείς ή να οδηγηθείς σε συμπεράσματα, ανάλογα με τον τόνο ή την έκφραση της φωνής του. Με άλλα λόγια, ο αφηγητής ερμηνεύει το κείμενο και περνά εντυπώσεις στον αναγνώστη, αποκλείοντάς  τον από το να σχηματίσει τις δικές του.

Ίσως αυτή η μέθοδος δεν ταιριάζει στο στυλ του καθένα, οι προτιμήσεις όμως και οι ικανότητες των ανθρώπων είναι προσωπικές και δεν αποτελούν λόγο απόρριψης μιας ολόκληρης μεθόδου, ούτε μπορούν να στερήσουν απ’ όλους τους ανθρώπους με προβλήματα όρασης τη δυνατότητα να αποκαλούνται αναγνώστες.

Στη συζήτηση γύρω από τα audio books, η Άλκη Ζέη προσθέτει μια αισιόδοξη πινελιά:  «Το έντυπο βιβλίο θα βοηθηθεί από τα ακουστικά βιβλία», λέει στα «ΝΕΑ». «Κάποιος που θα ακούσει ένα βιβλίο θα θελήσει από περιέργεια και να το διαβάσει. Από την άλλη, το κοινό που διαβάζει βιβλία δεν θα σταματήσει επειδή βγήκαν τα audiobooks».

Κάποιοι άνθρωποι προτιμούν το ηχητικό από το έντυπο και ίσως είστε ένας από αυτούς. Αν δε σας αρέσει το διάβασμα, πειραματιστείτε με τα audio books!
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ