2018-05-25 11:16:20
Φωτογραφία για Σε αυτήν την υπεράριθμη φυλακή οι προσλήψεις άργησαν δύο δεκαετίες


Σε αυτήν την υπεράριθμη φυλακή των 300 κρατουμένων οι προσλήψεις άργησαν πάνω δύο 

δεκαετίες. Προσλήψεις φυλακτικού προσωπικού που αναμένεται να δώσουν ανάσα στο υπάρχον προσωπικό "κουρασμένο, με πολλά οφειλόμενα ρεπό και με μέσο όρο ηλικίας τα 50 έτη, όπως μαρτυρούν στον "Χ" οι ίδιοι οι εργαζόμενοι.

Υεμένη, Αίγυπτος, Ιράν, Ιράκ, Βουλγαρία, Ουγγαρία, Τσεχία, Καζακστάν, Συρία, Αφγανιστάν, Αλβανία, FYROM, Πακιστάν, Τουρκία και Ελλάδα. Οι παραπάνω χώρες συνθέτουν την σημερινή ανθρωπογεωγραφία των κρατουμένων στο Γενικό Κατάστημα Κράτησης Κομοτηνής. Μία ανθρωπογεωγραφία που διαμορφώνεται έτσι λόγω της έξαρσης του φαινομένου της παράνομης μετανάστευσης. Η πλειοψηφία των κρατουμένων σήμερα είναι αλλοδαποί και ελάχιστοι Έλληνες. Όσο για τον αριθμό τους σήμερα αγγίζει τους 300 κρατούμενους, αριθμός τριπλάσιος από την δυναμικότητα. Και μπορεί το σημερινό οργανόγραμμα να περιγράφει τη δυνατότητα κράτησης 160 ατόμων, όμως το κλείσιμο τριών θαλάμων, σημαίνει ότι η πραγματική δυνατότητα κράτησης αφορά 100 άτομα
. "Ούτε μισό τετραγωνικό σε κάθε κρατούμενο δεν αντιστοιχεί με τα σημερινά δεδομένα", μας λέει ο Αντώνης Παπαδόπουλος υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων του συλλόγου προσωπικού φύλαξης και αναπληρωτής αρχιφύλακας και αναδεικνύει ότι "σε ένα θάλαμο 8 κρατουμένων, φιλοξενούνται 40". 

"Μπορεί να είμαστε η μοναδική φυλακή στην Ελλάδα που έχει τριπλάσιο αριθμό κρατουμένων και το γεγονός ότι το κατάστημα της Κομοτηνής φιλοξενεί μόνο υπόδικους καθιστά τη δουλειά μας ακόμα δυσκολότερη. Άλλωστε είναι άλλη η αντιμετώπιση στον υπόδικο, το καθορίζει και ο κώδικας, δεν ξέρουμε αν είναι αθώος ή ένοχος", συμπληρώνει. 

Την ίδια στιγμή σύμφωνα με στοιχεία που μας παραθέτει ο Αθανάσιος Παπαδόπουλος πρόεδρος Δ.Σ. συλλόγου προσωπικού φύλαξης στο γενικό κατάστημα κράτησης Κομοτηνής, υπηρετούν 42 άτομα. Όμως ο πρόεδρος του συλλόγου μας επισημαίνει τα εξής "έχουν γίνει τέσσερις μειώσεις στο οργανόγραμμα οπότε τεχνητά υπάρχει πληρότητα, πλησιάζει το 90%, ενώ με το παλιό οργανόγραμμα αυτή τη στιγμή θα ήμασταν στο 60%". 

"Στην ουσία δουλεύουν 25 φύλακες, ενώ κανονικά θα έπρεπε να δουλεύουν 65, λέει συμπληρωματικά ο Αντώνης Παπαδόπουλος και συνεχίζει "υπάρχουν για παράδειγμα θέσεις προϊσταμένων οι οποίες καλύπτονται από τα 42 άτομα. Επίσης υπάρχουν αποσπασμένοι από τη φύλαξη στη διοίκηση για να καλύψουν πάγιες ανάγκες της διοίκησης, γιατί ένα κατάστημα κράτησης δε λειτουργεί μόνο με τη φύλαξη αλλά και με τη διοίκηση".

Η έλευση νέου προσωπικού θα δώσει ανάσα στους εργαζόμενους και θα εξοφληθούν οι πολλές μέρες ρεπό, μερικές εκατοντάδες στο φυλακτικό προσωπικό, σημειώνει ο πρόεδρος του συλλόγου "Η έλλειψη προσωπικού είναι αυτή που δημιουργεί το πρόβλημα", μας λέει ο κος Παπαδόπουλος. Η 6Κ/2018 Προκήρυξη του ΑΣΕΠ, που δημοσιεύτηκε χθες και αφορά στην πλήρωση με σειρά προτεραιότητας 588 θέσεων τακτικού προσωπικού Πανεπιστημιακής, Τεχνολογικής και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για τη στελέχωση των Καταστημάτων Κράτησης του υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, προβλέπει θέσεις εργασίας και για το Κατάστημα Κράτησης Κομοτηνής. Συγκεκριμένα 4 θέσεις ΔΕ Προσωπικού Εξωτερικής Φρούρησης και 17 θέσεις ΔΕ Φύλαξης.

Η τελευταία πρόσληψη προσωπικού στο Κατάστημα Κράτησης Κομοτηνής ανάγεται στο μακρινό 1994, με την τελευταία σειρά εκείνου του διαγωνισμού να πιάνει δουλειά το 1997. 

"Ο νεότερος υπάλληλος έχει τουλάχιστον 10 έτη στη φυλακή και είναι αποσπασμένος, δεν διορίστηκε", μας λέει ο Αντώνης Παπαδόπουλος και  για την προκήρυξη που προβλέπει προσλήψεις 17 ατόμων στη φύλαξη τονίζει "θα ξεκουραστεί το προσωπικό και θα δουλέψει η φυλακή όπως πρέπει. Το προσωπικό είναι γερασμένο, ενώ η φύση της δουλειάς φωνάζει φέρτε νέα άτομα για να ανταποκριθούν στις ανάγκες".  

Εν αναμονή των προσλήψεων, το υπάρχον προσωπικό ανταποκρίνεται στις ανάγκες φύλαξης στην υπεράριθμη φυλακή των 300 κρατουμένων. Αιτήματα που αφορούν την καλύτερη ασφάλεια στον χώρο βρίσκουν ανταπόκριση στη διοίκηση του Καταστήματος Κράτησης με τον Θεοχάρη Σταυρόπουλο στη θέση του διευθυντή. 

"Αιτήματα 25ετίας γίνονται πραγματικότητα τον τελευταίο χρόνο, γίνονται δεκτά και υλοποιούνται", μας λένε οι εργαζόμενοι, χωρίς φυσικά να παραβλέπουν όλα όσα ακόμα πρέπει να γίνουν και οφείλονται, κατά πολλοίς, στα μηδενικά κονδύλια που διοχετεύονται από το υπουργείο Δικαιοσύνης προς το Κατάστημα της Κομοτηνής. 

xronos.gr
_
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ