2018-06-02 12:36:28
Φωτογραφία για Αυτή είναι η ζωή με ένα 10χρονο -και δεν θέλω να τελειώσει ποτέ…
Ποια είναι η αγαπημένη σας ηλικία; Ποια είναι εκείνη που θυμάστε περισσότερο με τα παιδιά σας; Ποια θα θέλατε να ξαναγυρίσει πίσω και να τη ζήσετε ξανά; Ή μήπως δεν έχει φτάσει αυτή η στιγμή ακόμα;

Μία μαμά, η οποία αναπολεί με συγκίνηση και χαρά τα βρεφικά και νηπιακά χρόνια του παιδιού της θεωρεί ως καλύτερη ηλικία τα δέκα έτη. Γιατί;

«Δέκα χρόνια, έντεκα μήνες, δεκαπέντε ημέρες και 28 λεπτά. Αυτός είναι ο χρόνος που ο γιος μου βρίσκεται στην Γη. Όχι, δεν νιώθω σαν να “ήταν χθες”. Νιώθω σαν να έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που γεννήθηκε, αλλά παράλληλα μου φαίνονται ελάχιστα τα έτη στη διάρκεια των οποίων είμαι μαμά.

Τελευταία, αρκετά συχνά κοιτάζω τον γιο μου και ψάχνω για εκείνο το μικρό αγοράκι με τα ροζ μάγουλα και τα αμυγδαλωτά μάτια που έπαιρνα αγκαλιά το βράδυ για να κοιμηθεί. Πού είναι; Τα ροζ μαγουλάκια του έφυγαν και τα αμυγδαλωτά ματάκια του είναι πια πιο στρογγυλά. Ακόμα και τα μακριά μαλλιά του είναι πλέον κοντά. Το αγοράκι μου γίνεται κάποιος άλλος, κάποιος διαφορετικός και γνωρίζω πολύ καλά, ότι όλες αυτές οι αλλαγές θα είναι ακόμα πιο έντονες τα χρόνια που έρχονται.


Το να είσαι γονιός έχει πολλούς τρόπους να σε εκπλήσσει. Όχι μόνο επειδή είναι κάτι δύσκολο, αλλά επειδή δεν είναι ποτέ κάτι “σίγουρο” και σταθερό. Ο χρόνος περνά πολύ γρήγορα. Τόσο γρήγορα μάλιστα που νιώθεις σαν να περνούν χρόνια, ενώ έχουν, απλώς, κυλήσει λίγες μέρες μέσα στην εβδομάδα. Τα εμπόδια που νόμιζες μεγάλα (τα δοντάκια τους, τα πρώτα τους βήματα, η πρώτη μέρα στο σχολείο) σε προσπερνούν και άλλα πιο σοβαρά ανοίγονται μπροστά σου.

Όταν ο γιος μου έγινε 10 ετών γιορτάσαμε με ένα πάρτι, όπως όλα τα άλλα. Δεν είχε πολύ συναίσθημα. Λίγοι φίλοι, συγγενείς, τραγούδια και παιχνίδι. Δεν υπήρχαν κλάματα ή συναισθηματισμοί για αυτά τα 10 χρόνια που πέρασαν.

Τώρα, όμως, 10 χρόνια, 11 μήνες, 15 μέρες και 28 λεπτά αργότερα, αναρωτιέμαι: Μήπως είναι αυτό είναι το καλύτερο σημείο της μητρότητας; Μήπως είναι αυτή η τελευταία καλύτερη ηλικιακή φάση των παιδιών μας; Ή ακόμα χειρότερα: Λες να είναι αυτή η αρχή του τέλους της παιδικής τους ηλικίας;

Τα 10 είναι η ηλικία-“μεταίχμιο” ανάμεσα στην παιδικότητα και την εφηβεία.

Τα 10 είναι η ηλικία που οι πόρτες κλείνουν με θόρυβο σε κάθε τσακωμό και η συμφιλίωση γίνεται με κλάματα και αγκαλιές. Τα 10 είναι η ηλικία όπου μεγάλες συζητήσεις και ερωτήσεις γίνονται για τον Θεό, το σ..ξ, τους αστέγους, τον πόλεμο. Τα 10 είναι η ηλικία που το παιδί θέλει να τα ξέρει όλα, αλλά έχει και τη δική του γνώμη και προοπτική για κάθε θέμα.

Τα 10 είναι η ηλικία που το παιδί θέλει να βλέπει θρίλερ, αλλά την περισσότερη ώρα της ταινίας έχει τα μάτια του κλειστά. Τα 10 είναι η ηλικία που το πρωί δεν βλέπετε πλέον παιδικά, αλλά αθλητικά κανάλια.

Τα 10 είναι η ηλικία που οι αγκαλιές επιτρέπονται, αλλά όχι το περπάτημα πιασμένοι χέρι – χέρι. Είναι η ηλικία που το παιδί πηγαίνει μόνο του στο ψιλικατζίδικο και το σχολείο. Είναι η ηλικία που ξεχνά μερικές ασκήσεις για το σχολείο, αλλά θυμάται πάντα να διαβάσει για το διαγώνισμα Ιστορίας.

Τα 10 είναι φασαριόζικα και ενοχλητικά. Τα 10 είναι ήρεμα και “μαλακά”. Τα 10 είναι μικρά είναι και μεγάλα. Και ξέρετε κάτι;

Τα 10 είναι η τελευταία καλύτερη ηλικία της παιδικότητας... Χαρείτε τα!».
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ