2018-06-02 16:52:25
Φωτογραφία για Η σωστή αντίδραση του Έλληνα καπετάνιου που απέτρεψε την σύγκρουση [video]
Το συμβάν έγινε στην Σιγκαπούρη τον Δεκέμβριο του 2017 και χάρη στην άμεση αντίδραση του Έλληνα καπετάνιου αποτράπηκε μια σίγουρη σύγκρουση μεταξύ του δεξαμενόπλοιου VLCC με αγκυροβολημένο πλοίο.

Σύμφωνα με πληροφορίες το ελληνόκτητο VLCC έφτασε στο pilot station για το αγκυροβόλιο της Σιγκαπούρης με σκοπό να επιβιβαστεί ο πλοηγός και να αγκυροβολήσει το πλοίο.

Μέσω του τοπικού πράκτορα το πλοίο είχε κάνει γνωστό τις προηγούμενες μέρες την ημερομηνία και την ώρα άφιξης του στο σημείο επιβίβασης του πλοηγού, και παρόλο που είχε γνωστοποιηθεί και μέσω του VHF λίγο πριν το πλοίο φτάσει, δεν υπήρξε κάποια ενημέρωση από τον πλοηγικό σταθμό για κάποια καθυστέρηση του πλοηγού. Φτάνοντας το πλοίο στο σημείο επιβίβασης του πλοηγού έλαβε ενημέρωση ότι ο πλοηγός θα καθυστερήσει. Μη έχοντας άλλη επιλογή ο πλοίαρχος σταμάτησε το πλοίο.

Αξίζει να σημειώσουμε εδώ ότι στο συγκεκριμένο σημείο η θαλάσσια κίνηση είναι από τις μεγαλύτερες- αν όχι η μεγαλύτερη- παγκοσμίως και τα θαλάσσια ρεύματα πολύ ισχυρά.


Όταν το πλοίο σταμάτησε, από λάθος εκτίμηση, ξεκίνησε και παρασυρότανε προς την τσαμαδούρα η οποία υπάρχει εκεί. Μετά την αρχική λάθος εκτίμηση, ο καπετάνιος γνωρίζοντας προφανώς την κατάσταση και αξιολογώντας την σωστά (όπως αποδείχθηκε και στο τέλος), πήρε την απόφαση να περιμένει ώστε το πλοίο να περάσει από την τσαμαδούρα και μετά να κάνει κίνηση με την μηχανή, ώστε να αποφύγει μια ενδεχόμενη ζημιά στην προπέλα.

Όταν το πλοίο είχε περάσει από την τσαμαδούρα ξεκίνησε η μηχανή. Στο σημείο όμως που πλέον είχε φτάσει το μεγάλο καράβι ήταν πολύ οριακό ώστε να περάσει από πλοίο το οποίο ήταν αγκυροβολημένο ακριβώς μπροστά του. Εκεί λοιπόν ο Έλληνας ναυτικός έδειξε τεράστια ψυχραιμία και με τους σωστούς χειρισμούς απέφυγε την καταστροφική- ίσως- σύγκρουση.

Το ότι έγινε μια λάθος εκτίμηση στην αρχή, σε μία δύσκολη κατάσταση, δεν αναιρεί το γεγονός ότι η αντίδραση ήταν άψογη στη συνέχεια.

Ίσως υπάρξουν κάποιοι οι οποίοι να σταθούν στην αρχική λάθος εκτίμηση, αυτοί όμως οι οποίοι πραγματικά γνωρίζουν και αφουγκράζονται πλήρως την κατάσταση καταλαβαίνουν ότι ποτέ δεν θα πρέπει να κατακρίνουμε ένα συνάδελφο ο οποίος έχει να αντιμετωπίσει πολύ δύσκολες συνθήκες και καταστάσεις.

Μακάρι όλα να ήταν εύκολα στο συγκεκριμένο επάγγελμα και όλες τις αποφάσεις να μπορούσαμε να τις παίρνουμε από τον καναπέ μας. Δυστυχώς όμως πολλές αποφάσεις θα πρέπει να παρθούνε μέσα σε λίγα λεπτά ή και δευτερόλεπτα. Η γνώση και η εμπειρία- και μόνο αυτά- μας οδηγούν στις σωστές και ψύχραιμες αποφάσεις και ο Έλληνας πλοίαρχος τα είχε και τα δύο.
Πηγή Tromaktiko
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ