2018-06-03 21:02:53
Φωτογραφία για Εντυπωσιακές οι δραστηριότητες της ΧΧ ΤΘΜ (ΒΙΝΤΕΟ)
Δόθηκε στη δημοσιότητα από το ΓΕΣ

Ένα σύντομο, αλλά εντυπωσιακό βίντεο, το οποίο παρουσιάζει το έργο, τις υποδομές και τις δραστηριότητες της ΧΧ (20ης) Τεθωρακισμένης Μεραρχίας (ΧΧ ΤΘΜ) δόθηκε στη δημοσιότητα από το ΓΕΣ, ως ένα μίνι-αφιέρωμα σε αυτήν.

Η Μεραρχία, είναι ένα Σχηματισμός με επιθετικό πνεύμα, αποτελούμενος από προσωπικό με ακλόνητη πίστη στη νίκη, υπερηφάνεια για τις δυνατότητες του, χαμόγελο και υψηλή αυτοπεποίθηση.

Η 20ή Τεθωρακισμένη Μεραρχία (XX ΤΘΜ «Μακεδονία») αποτελεί τη μόνη Τεθωρακισμένη Μεραρχία του Ελληνικού Στρατού, με έδρα την Καβάλα.

Η προσπάθεια δημιουργίας ενός τεθωρακισμένου σχηματισμού ήταν το 1941 με τη 19η Μηχανοκίνητη Μεραρχία όπως ονομαζόταν τότε, η οποία καταστράφηκε κατά τη διάρκεια της εισβολής των Γερμανών τον Απρίλιο της χρονιάς αυτής. Η 20η ΤΘ Μεραρχία είναι «απόγονος» της ένδοξης Μεραρχίας Ιππικού του ΕΣ, η οποία συγκροτήθηκε το Νοέμβριο του 1921 και έλαβε μέρος στις επιχειρήσεις της Μικρασιατικής εκστρατείας.


Μεταπολεμικά, με την αναδημιουργία και την αναδιοργάνωση του ΕΣ οι προσπάθειες αυτές επαναλήφθηκαν μετά την Απελευθέρωση, με μηχανοκίνητες μονάδες που ιδρύθηκαν το 1945, Οι μονάδες αυτές συμμετείχαν στις πολεμικές επιχειρήσεις του Ελληνικού Εμφυλίου Πολέμου (1946–1949), όταν είχαν έλθει τα πρώτα άρματα μάχης στην Ελλάδα, τα βρετανικά «Κένταυρος», που άρχισαν να χρησιμοποιούνται το 1947.

Από το 1950, ο ΕΣ άρχισε να χρησιμοποιεί M-24 Chaffee και καταστροφείς αρμάτων M-18 Hellcat. Το 1956, η IX (9η) Τεθωρακισμένη Μεραρχία, που προερχόταν από την μετατροπή σε τεθωρακισμένη της ΙΧ Μεραρχίας Πεζικού, το 1954, μετονομάστηκε εκ νέου, αυτή τη φορά σε ΧΧ (20ή) Τεθωρακισμένη Μεραρχία, η οποία ωστόσο είχε αρχίσει να διαμορφώνεται το 1954 και συνέχισε να διαμορφώνεται σταδιακά την επόμενη τετραετία, ιδίως μετά την παραλαβή των πρώτων αρμάτων M-47 (1957) και τη συγκρότηση των πρώτων Επιλαρχιών Μέσων Αρμάτων (ΕΜΑ) με 55 άρματα εκάστη.

Από το 1964, η ΧΧ ΤΘΜ άρχισε να λαμβάνει τα πρώτα άρματα μάχης Μ-48 και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού Μ-113, τα οποία άρχισαν να αντικαθιστούν το παλαιότερο υλικό. Από το 1971, άρχισε νέα μετεξέλιξη της ΧΧ ΤΘΜ με τη δημιουργία από αυτήν τεθωρακισμένων ταξιαρχιών, με τη Μεραρχία να παραμένει ως επιχειρησιακό αρχηγείο συντονισμού δύο ταξιαρχιών. Το 1985, η μία από αυτές, η XXV (25η) Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία πέρασε υπό τη διοίκηση του Δ’ΣΣ και αντικαταστάθηκε από την ΧΧΙΙ ΤΘΤ.

Το έμβλημα της Μεραρχίας, απεικονίζει έναν τοξοβόλο Κένταυρο. Το σώμα του αλόγου συμβολίζει το άρμα, ενώ το ανθρώπινο σώμα συμβολίζει τον αρματιστή. Στην κορυφή του θυρεού, υπάρχει το ρητό ΥΠΟ ΣΚΙΗ (υπό σκιά), φράση που αποδίδεται στον Σπαρτιάτη Διηνέκη. Ο Διηνέκης ήταν ένας από τους 300 Σπαρτιάτες, που έλαβαν μέρος στη μάχη των Θερμοπυλών το 480 π.Χ., υπό τον βασιλιά Λεωνίδα. Ο Σπαρτιάτης οπλίτης, έμεινε γνωστός εξαιτίας της απάντησης του «καλύτερα, θα πολεμήσουμε υπό σκιά», όταν κάποιος παρατήρησε, ότι οι Πέρσες είναι τόσοι πολλοί, ώστε τα βέλη τους θα σκέπαζαν τον ήλιο. Η φράση αυτή, που έμελλε να γίνει συνώνυμη της ανδρείας, της τόλμης και της περιφρόνησης του θανάτου, αναγράφεται πάνω στον θυρεό της Μεραρχίας και συμβολίζει το ύψιστο ιδανικό των Ελλήνων για την Πατρίδα τους.

Δείτε το εντυπωσιακό βίντεο:

(parapolitika.gr - Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης)
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ