2018-06-04 09:47:12
Φωτογραφία για ΝΑΥΑΡΧΟΙ ΚΑΙ ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΣ!!!
Άρθρο του Παν. Σταμάτη*

Ήταν τέλη του 2009 με αρχές 2010, μόλις είχαν επιστρέψει «ορισμένοι» ανώτατοι αξιωματικοί του ΠΝ από την αποστρατεία «ως ουδέποτε απομακρυθέντες».

Η συζήτηση διεξήχθη μέσα στο ΑΝΣ (ναυαρχείο) και οι φωνές ακουγόντουσαν εκτός από τον προθάλαμο που περίμεναν στωικά κάποιοι, ώστε να τρέξουν να ενημερώσουν τον άλλον απόστρατο στο μικρό γραφειάκι έξω από τον ΥΦΕΘΑ, μέχρι τον διάδρομο.

Πολλές φορές η ενημέρωση του προαναφερόμενου ελάμβανε χώρο κατά τη διάρκεια του γεύματος στο δώμα του ΓΕΝ, καθώς το προτιμούσαν από το αντίστοιχο του ΓΕΣ, διότι σε αντίθεση με το 1,5 ευρώ που θα πλήρωναν στο τελευταίο, στο ναυτικό το γεύμα ήταν δωρεάν.

Το θέμα ήταν τα κινητά και ακίνητα που διέθετε το ΠΝ, τα οποία άλλα ήταν σε θυρίδες και άλλα είχαν μπει στο μάτι ορισμένων παραγόντων της κεντρικής διοίκησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Είχαν προηγηθεί επισκέψεις σε διάφορες υπηρεσίες και έλεγχος των αποθεματικών στα ταμεία τους, επίσκεψη στη θυρίδα του ΤΕΣ (λίρες, λουδοβίκεια, ασημένια δολάρια ράβδους χρυσού, κ.α.).


Όταν τελείωσε η καταμέτρηση των κινητών σειρά πήραν τα ακίνητα που διέθετε το Ναυτικό, δηλαδή διάφορα Ναυτικά Οχυρά, διάφορες Ναυτικές Βάσεις καθώς και τα ακίνητα που διέθετε το ΤΕΣ και το ΜΤΝ.

Κατά αρχάς τέθηκε το θέμα μετακίνησης της Υπηρεσίας Φάρων στο ΝΣ και να αποδοθεί η έκταση στο Λιμάνι του Πειραιά.

Υπήρξε σκέψη και για την ΣΝΔ να αποδοθεί στο Δήμο (ΜΙχαλολιάκος), αλλά το θέμα σκόνταφτε, διότι ήταν κληροδότημα.

Από το σκληρό real estate δεν ξέφυγε ούτε η έκταση στη Θεσσαλονίκη που είναι η ΝΔΒΕ αλλά ούτε και το ακίνητο στην Πάτρα που στεγάζεται η ΝΔΒΙ, βλέπεται έχουμε γύρω μας καλούς γείτονες και δεν χρειαζόντουσαν πλέον οι βάσεις μας και όλοι οι προηγούμενοι που τις είχαν ιδρύσει ήταν πολεμοχαρείς.

Υπήρχε και η μεγάλη έκταση στην Αίγινα, με τις υπόγειες εγκαταστάσεις που υπήρχαν πυροβόλα τον 2ο Παγκόσμιο πόλεμο και που τμήμα αυτής δόθηκε για κατασκηνώσεις της Εκκλησίας.

Το άλλο οικόπεδο στην Αίγινα, ιδιοκτησίας ΤΕΣ είχε βγεί προς πώληση με άγνωστη τελικά κατάληξη.

Μεγάλο θέμα είχε γίνει και με το κτίριο που διέθετε η ΥΝΤΕΛ στο Λακι της Λέρου και είχε στείλει μηχανικό το Γ5 του ΓΕΝ να το επιθεωρήσει, καθώς το είχε ζητήσει ο Δήμαρχος απ’ το Υπουργείο και ήθελε η γνωστή παρέα να πάρει απόφαση το ΑΝΣ ότι δεν μας είναι απαραίτητο (τόσα χρόνια που εξυπηρετούσε ήταν απαραίτητο, μόλις το ζήτησε κάποιος τοπικός παράγοντας το ναυτικό δεν το χρειαζόταν).

Επίσης όταν θα δινόταν η περιοχή του Βοτανικού για το Τζαμί, έφεραν το θέμα το 2010 στο ΑΝΣ (που είχε γίνει στο ΑΣ), να πληρώσει το ΠΝ τα έξοδα μετεγκαταστάσεως με κόστος γύρω στις 600.000 ευρώ και να τα δώσει αργότερα το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. Όταν ορισμένοι μέσα στο ΑΝΣ, αντέδρασαν και είπαν πρώτα να πάρουμε τα χρήματα και μετά θα προχωρήσουμε, το ΓΕΝ το απέσυρε με το σκεπτικό να το ξαναδεί αργότερα. Το θέμα δεν επανήλθε ποτέ στο ΑΝΣ (αφού έβλεπαν ότι δεν πέρναγε) και η μετεγκατάσταση έγινε με απλό έγγραφο του ΓΕΝ.

Το φιλέτο όμως ήταν η τεράστια έκταση στον Άραξο και εκεί όμως τα βρήκαν σκούρα καθώς υπήρχαν ανυπέρβλητα εμπόδια για την αξιοποίηση-εκποίηση της περιοχής (τη βάση την είχε φτιάξει ο Μεταξάς).

Κατά καιρούς για να ικανοποιηθούν τοπικοί παράγοντες ή πολιτευτές της περιοχής ή ιδιωτικά συμφέροντα, με νομότυπες ενέργειες αποχαρακτηρίζονται περιοχές που εξυπηρετούσαν την εθνική άμυνα για να μπορέσουν μετά να μεταβιβαστούν στους ενδιαφερόμενους.

Πιστεύω ότι όχι μόνο πρέπει να σταματήσει αυτό, αλλά ότι πρέπει να αναζητηθούν και άλλες περιοχές που θα δημιουργηθούν Ν.Ο. ή Ν.Β. για ενίσχυση της εθνικής άμυνας, της επιχειρησιακής ετοιμότητας και της υποστήριξης του έργου του ΠΝ.

Δυστυχώς δεν βρισκόμαστε στην κεντρική Ευρώπη, με γύρω μας καλούς γείτονες, αλλά με γείτονες που επιβουλεύονται συνεχώς την εθνική μας κυριαρχία, την διέξοδό τους στο Αιγαίο και να μας περιορίσουν την ΑΟΖ μας (όσο τους το επιτρέψουμε).

____________________

* Ο Παναγιώτης Δ. Σταμάτης είναι αξιωματικός του ΠΝ (ε.α.) και συγγραφέας.
staratalogia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ