2018-06-28 16:31:25
Φωτογραφία για «Ναύαρχοι και Στρατηγοί σε δράση»
* Άρθρο του Π. Σταμάτη

Με αφορμή την πρόσφατη διένεξη μεταξύ ανωτάτων αξιωματικών στα ΜΜΕ και τα βέλη που εξαπόλυσε ο εις στον άλλο, μάλιστα είναι ή πρώτη φορά που έχουμε στην ενέργεια ταυτόχρονα ένα στρατηγό και ένα ναύαρχο.

Θα σας διηγηθώ μια ιστορία που είχα ακούσει στους διαδρόμους του ΓΕΝ, και σας στη μεταφέρω με κάθε επιφύλαξη ως προς την ακριβή αφήγηση των γεγονότων, λόγω παρέλευσης μακράς χρονικής περιόδου.

Ήταν Οκτώβριος του 2011 και ο Κωσταράκος μαζί με άλλους αξιωματικούς του στρατού, ήταν στην υποδοχή της στρατιωτικής ηγεσίας στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, όπου μάλιστα ο τότε Α/ΓΕΣ ούτε που του μίλησε, λόγω της κόντρας που είχαν σχετικά με τις περικοπές στο στράτευμα.

Για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου, από την στρατιωτική ηγεσία ήταν οι Α/ΓΕΕΘΑ, Α/ΓΕΣ, Α/ΓΕΑ και εκ μέρους του ΠΝ ο Α/Σ (λόγω κωλλήματος του Α/ΓΕΝ που θα έφευγε στο εξωτερικό).


Ο αντιστράτηγος Κωσταράκος το διάστημα 25-28 Οκτωβρίου ως διοικητής του Γ΄ΣΣ ήταν ο οικοδεσπότης της εορταστικής ημέρας και σίγουρα θα θυμούνται οι τότε παρόντες στο επίσημο γεύμα στη λέσχη ότι μετά το πέρας του γεύματος, ο Κωσταράκος και ο ΥΕΘΑ Μπεγλίτης είχαν απομονωθεί σε μια γωνία μιλώντας για αρκετή ώρα κάτω από τα αμήχανα βλέμματα της ηγεσίας των ΕΔ, που είχαν στήσει παραδίπλα το δικό τους πηγαδάκι. Ήταν εκείνη η χρονιά που είχαν γίνει τα επεισόδια σε βάρος του ΠτΔ και ακυρώθηκε η παρέλαση.

Λίγες μέρες μετά την 1η Νοεμβρίου έγιναν ξαφνικές κρίσεις στις ΕΔ. Να σας θυμίσω ήταν η εποχή που κατά τα λεγόμενα του Γ. Παπανδρέου στο εξωτερικό φοβόταν για επικείμενο πραξικόπημα.

Από τον Σ.Ξ. αποστρατεύτηκαν 8 αντιστράτηγοι, για να γίνει Α/ΓΕΕΘΑ ο Κωσταράκος, στο ΠΝ αποστρατεύτηκαν 3 αντιναύαρχοι και 3 υποναύαρχοι για να γίνει ο μόλις 8 μηνών στο βαθμό ο ΑΕ/ΔΔΜΝ υποναύαρχος Χρηστίδης (με ελάχιστη επιτελική εμπειρία, δεν είχε υπηρετήσει ποτέ στο ΓΕΝ), παράλληλα ο αρχικά τοποθετηθείς ΔΚΒ΄ και μετέπειτα Υ/ΑΣ, υποναύαρχος Αποστολάκης έγινε Υ/ΓΕΕΘΑ (με μικρή επιτελική εμπειρία), εκείνη την περίοδο μάλιστα είχε μείνει κενή μία θέση στο ΑΝΣ.

Μπορεί κάποιοι να απόδωσαν τις κρίσεις στην αποχώρηση της κυβέρνησης του Γ. Παπανδρέου, όμως η προεργασία είχε αρχίσει μήνες πριν, απλά λόγω των εξελίξεων επιταχύνθηκαν οι αποφάσεις. Θέλω να σας υπενθυμίσω ότι ο Μπεγλίτης είχε τοποθετήσει από την αρχή που ήταν αναπληρωτής υπουργός, στο ιδιαίτερο γραφείο του τον σημερινό υπουργό ΠΡΟ.ΠΟ. (Τον θυμόταν και ο Βενιζέλος «σε ένα μικρό γραφείο έξω από τον Μπεγλίτη»).

Εκείνο τον καιρό ο Μπεγλίτης επέμενε για την αναδιάρθρωση και μείωση του ΣΞ και είχε έρθει σε αντιπαράθεση με τον τότε Α/ΓΕΣ Φράγκο και όλο το ΑΣΣ, με μοναδικό του υποστηρικτή τον Διοικητή του Γ΄ΣΣ Κωσταράκο, ο οποίος ήταν και ο μοναδικός μέσα στο ΑΣΣ που κρατούσε διαφορετική στάση σε αντίθεση με τον Α/ΓΕΣ Φράγκο.

Στο ΠΝ τα πράγματα ήταν ποιο περίπλοκα ο Α/ΓΕΝ θεωρείτο ως άνθρωπος του Βενιζέλου ο οποίος μόλις είχε αποχωρίσει από το ΥΠΕΘΑ, ενώ ο Α/Σ είχε στιγματιστεί ότι δεν ήταν προσκείμενος στην τότε κυβέρνηση.

Το πώς φτάσαμε σε αυτές τις κρίσεις είναι μια ιστορία η οποία ξεκινάει από τις γνωστές σε όλους συναντήσεις ομάδας αξιωματικών προσφάτως τότε αποστρατευθέντων με ορισμένους εν ενεργεία, στο Ναύσταθμο Κρήτης. Είχαν αποστρατευτεί τον Μάρτιο του 2009 με τις τακτικές κρίσεις ως «ευδοκίμως τερματίσαντες» από τον τότε Α/ΓΕΝ Καραμαλίκη.

Η γνωστή ομάδα που επανήλθε το 2010 στην ουσία ήταν αυτή που διοικούσε το ΠΝ και τις μετέπειτα προαγωγικές εξελίξεις. Πολλοί θα θυμούνται τα καθημερινά μεσημεριανά γεύματα στο δώμα του ΓΕΝ του Μπεγλίτη, με δύο ανώτατους αξιωματικούς του επιτελείου του ΓΕΝ. Ο Μπεγλίτης είχε πάρει τις αποφάσεις του καθώς ο κινητήριος μοχλός και αυτός που τον επηρέαζε άμεσα, παρά τις όποιες κοσμογονικές πολιτικές αλλαγές που είχαν συντελεσθεί τα τελευταία οκτώ χρόνια, παραμένει ακόμα και σήμερα στην ενέργεια.

Ο Κωσταράκος εκμεταλλεύτηκε τις σχέσεις του με τους υπουργούς όλων των κυβερνήσεων καθώς τον είχε από «κοντά» και τοποθετήθηκε στην Ε.Ε για να μείνει η εδώ θέση του κενή και συνεπώς διεκδικήσιμη.

Η τοποθέτηση του Χρηστίδη από τη θέση που προανέφερα, έγινε στη πραγματικότητα για να συμπληρωθούν τα απαραίτητα προσόντα του επομένου Α/ΓΕΝ, για αυτό και μόλις αυτό επετεύχθη απομακρύνθηκε άμεσα.

Μετά από αυτά ο Κωσταράκος δεν δικαιούται να παραπονιέται, ήταν ενάμιση χρόνο στο ΓΕΕΘΑ με υπαρχηγό τον Αποστολάκη, στον οποίον παρέδωσε και με Α/ΓΕΝ τον Χρηστίδη. Τότε δεν είπε λέξη καθώς συνδετικός κρίκος όλων τους, ήταν ο Μπεγλίτης. Τώρα που επιστρέφει από το Βέλγιο προσπαθεί μέσω γνωστού παράγοντα να πιάσει στασίδι στη Ν.Δ.

Ο νυν Α/ΓΕΕΘΑ παρά του ότι ήταν σε ανώτατες επιτελικές θέσεις, με όλες τις μνημονιακές κυβερνήσεις, έχει εκτεθεί περισσότερο με την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, ο δε Χρηστίδης κάποια στιγμή πρέπει να καταλάβει ότι τον χρησιμοποίησαν για σκαλοπάτι του επομένου Α/ΓΕΝ.

Όπως καταλαβαίνετε ορισμένοι αξιωματικοί που προανέφερα δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων που επέβαλαν οι καταστάσεις και έδρασαν κομματικά και φυσικά με την αναγκαία πλάτη οικονομικών μεγαλοπαραγόντων της χώρας.

Ας σταματήσουν λοιπόν οι «αυθόρμητες» υποστηρίξεις συμμαθητών στα ΜΜΕ, του ενός ή του άλλου καθώς και τα άρθρα του έτερου των ανακληθέντων που γράφει αποκλειστικά για υποστήριξη του υπουργού και πρόεδρό του, καθώς όλοι στην Ελλάδα ζούμε και δεν ξεχνούμε εύκολα.

Δεν είναι κακό να γράφουν ορισμένοι αξιωματικοί άρθρα υπέρ ή κατά των πολιτικών ταγών της χώρας απλά ας αφήσουν απ΄εξω την παλιά τους ιδιότητα, η οποία σίγουρα δεν καταναλώθηκε στα «πεδία των μαχών» αλλά μέσα και έξω από τα γραφεία πολιτικών και κομμάτων.

Άλλο Πλαστήρας, άλλο Παπάγος, άλλο Μετάξας, άλλο Πάγκαλος, άλλο Κονδύλης και προς θεού άλλο Ντε Γκώλ (όλοι τους είχαν πλούσια πολεμική δράση στα πεδία των μαχών)!!!

Είναι αργά λοιπόν για δάκρυα Υ.Γ. Επειδή είναι σίγουρο ότι το άρθρο θα απαντηθεί από τους γνωστούς άγνωστους κοντυλοφόρους, θερμή παράκληση να χρησιμοποιήσουν το δικό τους όνομα, όχι του δημοσιογράφου και να είναι τεκμηριωμένο.

* Παναγιώτης Δ. Σταμάτης είναι αξιωματικός και συγγραφέας.
staratalogia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ