2012-06-04 09:41:02
Φωτογραφία για Αρκτική: Ανησυχητικές οι συγκεντρώσεις CO2
Ξεπέρασαν τα 400 μέρη ανά εκατομμύριο (ppm) οι ατμοσφαιρικές συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα, όπως ανακοίνωσαν Αμερικανοί επιστήμονες... επικαλούμενοι μετρήσεις από σταθμούς παρακολούθησης στην Αρκτική, μεταξύ άλλων.

Οι ερευνητές κάνουν λόγο για ένα ανησυχητικό ορόσημο σε σχέση με αυτό το αέριο του θερμοκηπίου που συνδέεται με την παγκόσμια υπερθέρμανση, για μία ένδειξη ότι ζούμε πλέον «σε έναν διαφορετικό κόσμο».

«Το γεγονός ότι φθάσαμε στα 400 ppm είναι αξιοσημείωτο» λέει ο Τζιμ Μπάτλερ από την αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA). «Είναι μια υπενθύμιση για όλους, ότι δεν έχουμε διορθώσει την κατάσταση και ότι βρισκόμαστε ακόμη αντιμέτωποι με αυτό το πρόβλημα» προσθέτει.

Το διοξείδιο του άνθρακα, το βασικό αέριο του θερμοκηπίου που παράγεται, έχει διάρκεια ζωής περίπου ενός αιώνα, όμως μικρή ποσότητα μπορεί να παραμείνει στην ατμόσφαιρα ακόμη και για χιλιάδες χρόνια. Το CO2 παράγεται από φυσικές διαδικασίες, όπως η αποσύνθεση ζώων και φυτών, όμως δεκάδες γιγατόνοι εκπέμπονται και από ανθρώπινες δραστηριότητες.


Πριν από τη Βιομηχανική Επανάσταση, η μέση παγκόσμια συγκέντρωση ήταν περίπου 275 ppm. Σύμφωνα με τον Μπάτλερ και άλλους συναδέλφους του, η τελευταία φορά που τα επίπεδα ήταν τόσο υψηλά ήταν πριν από 800.000 και πλέον χρόνια.

Οι μετρήσεις - ρεκόρ κατεγράφησαν τους μήνες Απρίλιο και Μάιο, όταν το διοξείδιο του άνθρακα στο βόρειο ημισφαίριο βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα, λίγο πριν τα φυτά αρχίσουν να απορροφούν το αέριο, στο πλαίσιο του κύκλου ζωής τους. «Οι βορειότερες τοποθεσίες στο δίκτυο παρακολούθησης μας λένε τι θα συμβεί σύντομα στον υπόλοιπο κόσμο» λέει ο Πίτερ Τανς της NOAA. «Θα δούμε πιθανότατα μια παγκόσμια αύξηση των συγκεντρώσεων CO2 στα 400 ppm έως το 2016» προσθέτει.
econews.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ