2012-06-04 10:59:02
Φωτογραφία για Δοκιμασία της ουκρανικής οικονομίας στο EURO!
Δυσοίωνες οι προβλέψεις για τις «παρενέργειες» μετά το φινάλε της πολυδάπανης διοργάνωσης

Είναι σαν να είσαι σε ένα αγωνιστικό αυτοκίνητο. Κάθε 100 μέτρα, υπάρχει σηματωρός που κουνάει ξύλα και σημαίες μιας άλλης εποχής. Στα καταπράσινα λιβάδια εκατέρωθεν της αμαξοστοιχίας, απορημένοι αγρότες παρατηρούν το σιδηροδρομικό δίκτυο. Αυτή είναι η εικόνα των σιδηροδρόμων υψηλής ταχύτητας κατά το ουκρανικό πρότυπο. Τα νέα τρένα είναι η πλήρης απεικόνιση της προσπάθειας εκμοντερνισμού που έχει επιχειρηθεί στην Ουκρανία ενόψει του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος που αρχίζει σε λίγες ημέρες.

Ο Μπόρις Κολέσνικοφ, αναπληρωτής πρωθυπουργός και επικεφαλής της προετοιμασίας της διοργάνωσης, δήλωσε πως αυτά τα έργα ήταν ούτως ή άλλως απαραίτητα για τη χώρα, προσπαθώντας να υπερασπιστεί τη χρησιμότητά τους, που δέχονται έντονες κριτικές. Συνεχίζοντας, ανέφερε πως έχουν ξοδευτεί μόλις 40 εκατ
. ευρώ αποκλειστικά για το Euro, καθώς τα υπόλοιπα χρήματα έχουν πάει για κατασκευές σταδίων, αεροδρομίων, δρόμων, ξενοδοχείων και άλλων ενεργειών (περίπου 9 δισ. ευρώ). Πολλοί Ουκρανοί πολίτες έχουν αρχίσει να διαμαρτύρονται για τη διοργάνωση, βλέποντας αλλαγές στην καθημερινότητά τους αλλά και υπερβολικές υπερτιμολογήσεις. Ενδεικτικά, να αναφέρουμε πως οι τιμές των σιδηροδρομικών εισιτηρίων είναι τρεις φορές ακριβότερες από τις παλιές. Αρκετοί μάλιστα είναι και οι αναλυτές που θεωρούν ότι ο οικονομικός αντίκτυπος θα είναι πολύ μεγάλος και δύσκολα αντιμετωπίσιμος.

Ο κ. Κολέσνικοφ αρνείται να δεχθεί αυτούς τους ισχυρισμούς περί υπερτιμολογήσεων, εάν δεν του παρουσιαστούν αποδείξεις. Ωστόσο, είναι αν μη τι άλλο δύσκολο να αντιληφθούμε πώς γίνεται εφόσον οι εργάτες αμείβονται με περίπου 15 ευρώ την ημέρα, το κόστος της ανακατασκευής του Ολυμπιακού Σταδίου του Κιέβου ανήλθε στα 500 εκατ. ευρώ, όσα δηλαδή και το Στάδιο της Βαρσοβίας, που όμως κατασκευάστηκε από το μηδέν, ενώ ξέφυγε και του προϋπολογισμού. Ο κ. Σεμέκιν από το Ντόνετσκ ηγείται μιας ομάδας που λέγεται «Δημοκρατική Συμμαχία», η οποία πρόσφατα έγινε πολιτικό κόμμα και σε καμία περίπτωση δεν δείχνει να συμμερίζεται τις απόψεις του Κολέσνικοφ. Ανέφερε μάλιστα και ένα παράδειγμα για να υποστηρίξει τα λεγόμενά του, τονίζοντας πως οι νέες πινακίδες που αναγράφουν τις περιοχές στα αγγλικά κόστισαν 1.100 ευρώ η καθεμία. «Δεν είναι από ασήμι!», συνέχισε.

Με δεδομένο το γεγονός της αρνητικής διάθεσης που έχει καλλιεργηθεί για τη διοργάνωση από ουκρανικής πλευράς, είναι πιθανό οι ταξιδευτές να εκπλαγούν ευχάριστα από την κατάσταση των υποδομών και των έργων. Οι Ουκρανοί είναι αποφασισμένοι να δείξουν τον καλύτερό τους εαυτό, αλλά και να διασκεδάσουν. Ομως, όταν το πάρτι τελειώσει, το ερώτημα για τον λόγο που ξοδεύτηκαν τόσο πολλά χρήματα δεν θα μείνει για καιρό αναπάντητο.

 

(The New York Times -   ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)
online-pressblog
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ