2018-08-20 14:24:43
Φωτογραφία για Έλληνες Δικαστές: Καταγγέλλουν σκοπιμότητα στις προαγωγές του Αρείου Πάγου
Αντιδράσεις από την ΕΔΕ για τις αιφνιδιαστικές αλλαγές Κοντονή στο καθεστώς

προαγωγών των Αντιπροέδρων ΑΠ - Ζητεί την απόσυρση της διάταξης

Για αιφνιδιαστικές αλλαγές από το υπουργείο Δικαιοσύνης και μάλιστα χωρίς να προηγηθεί κανένας διάλογος με τις δικαστικές ενώσεις στο ισχύον καθεστώς προαγωγών των νέων αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου και μάλιστα λίγο πριν αυτές πραγματοποιηθούν, κάνει λόγο η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) σε ανακοίνωσή που εξέδωσε. Με την ανακοίνωσή της η ΕΔΕ καλεί το υπουργείο Δικαιοσύνης να αποσύρει τη σχετική διάταξη με την οποία επέρχονται οι αλλαγές αυτές και ζητεί η επιλογή των νέων Αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου να πραγματοποιηθεί με το υφιστάμενο καθεστώς, ώστε - όπως αναφέρει - «να μην δημιουργούνται υπόνοιες για εξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων της τελευταίας στιγμής».

Ειδικότερα, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΕΔΕ το υπουργείο Δικαιοσύνης με το άρθρο 15 του νέου Σχεδίου Νόμου, που εισάγει, προχωράει σε αλλαγές στον Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και συγκεκριμένα μειώνει το ελάχιστο όριο της υπηρεσίας των Αρεοπαγιτών και των Αντεισαγγελέων του Αρείου Πάγου προκειμένου να επιλεγούν οι νέοι Αντιπρόεδροι και ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου.


Ωστόσο, σύμφωνα με την ΕΔΕ, της απόφασης αυτής του υπουργείου δεν προηγήθηκε και πάλι κανένας διάλογος με τις Δικαστικές Ενώσεις, «μια παγιωμένη πλέον πρακτική εδώ και αρκετό διάστημα».

Το μεγαλύτερο «ολίσθημα», ωστόσο, σύμφωνα με την Ένωση είναι ότι η τροποποίηση της συγκεκριμένης διάταξης έγινε από το υπουργείο Δικαιοσύνης «λίγες εβδομάδες πριν τις προαγωγές των νέων Αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου και παρά το γεγονός ότι η Επιτροπή για την αναμόρφωση του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων, η οποία συστάθηκε από το ίδιο Υπουργείο, ολοκλήρωσε τις εργασίες της πριν ένα μήνα περίπου και κατευθύνθηκε σε εντελώς διαφορετική γραμμή από αυτήν που υιοθέτησε το κατατεθειμένο Σχέδιο Νόμου».

Τεκμήριο αθωότητας και αθλητικοί εισαγγελείς

Πέραν όμως των αλλαγών της τελευταίας στιγμής στο θέμα της μείωσης του χρόνου υπηρεσίας των νέων αντιπροέδρων, η ΕΔΕ εκφράζει το προβληματισμό της και για τη «σκοπιμότητα», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, «νομοθέτησης του άρθρου 7 παρ. 1 και 2 του ίδιου Σχεδίου Νόμου, με την οποία επιχειρείται να θεσμοθετηθεί ως λόγος μειώσεως της καταγνωσθείσας ποινής η προσβολή του τεκμηρίου αθωότητας του κατηγορουμένου».

Σύμφωνα με την ΕΔΕ «κάτι τέτοιο εκτός του ότι δεν έχει έρεισμα ή προηγούμενο στην κοινοτική νομοθεσία και νομολογία, θέτει υπό αμφισβήτηση το ανεπηρέαστο της δικαστικής κρίσης από δηλώσεις δημοσίων υπαλλήλων και λειτουργών».

Τέλος, η ΕΔΕ αναφέρεται και σε τροπολογία με την οποία παρατάθηκε η θητεία των αθλητικών δικαστών. Και αυτό «χωρίς να έχει αναφανεί κάποιος ιδιαίτερος λόγος» και «παρά το γεγονός ότι με το ν. 4326/2015 οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί ορίζονται για τριετή θητεία χωρίς δυνατότητα ανανέωσής της».

Καταλήγοντας στην ανακοίνωση η Ένωση αναφέρει: «Η ΕΔΕ εκφράζει την αντίθεσή της σε τέτοιες λογικές που καθιστούν άνευ αξίας τους καταλόγους που αποστέλλονται στην Ε.Π.Ο. από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές».
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ