2012-06-05 22:54:03
Φωτογραφία για Fitch: Ημέρα της κρίσης η 18η Ιουνίου για όλη την ευρωζώνη
Ο επικεφαλής των αναλυτών του οίκου για την Ελλάδα, δηλώνει ότι οι ελληνικές εκλογές αποτελούν ορόσημο για το μέλλον του... ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος. Επισημαίνει ότι η Fitch είναι έτοιμη να προχωρήσει στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας όλων των ισχυρών χωρών της ευρωζώνης που έχουν αξιολόγηση ΑΑΑ, περιλαμβανομένης της Γερμανίας, αν τεθεί σοβαρά ζήτημα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

«Πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει μηχανισμός που θα μπορούσε να επιτρέψει την έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ. Και, βέβαια, πιστεύω πως οι χώρες-μέλη της ευρωζώνης δεν πρόκειται ποτέ να συμφωνήσουν στη δημιουργία ενός τέτοιου μηχανισμού. Ο λόγος είναι ότι καμία από τις χώρες που μοιράζονται το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα δεν θα επιθυμούσε την επιστροφή οποιασδήποτε χώρας στο εθνικό της νόμισμα, εξαιτίας των τεράστιων αρνητικών συνεπειών που θα είχε αυτό για τις υπόλοιπες. Το πιο κρίσιμο για την πορεία του ευρώ, όμως, είναι το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών. Αν φανεί ότι υπάρχει ενδεχόμενο επιστροφής της Ελλάδας στη δραχμή, εμείς θα υποβαθμίσουμε όλες τις χώρες της ευρωζώνης» δήλωσε.


Ερωτηθείς αν ακόμα και η Γερμανία αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο της υποβάθμισης σε περίπτωση επιστροφής της Ελλάδας στη δραχμή απάντησε:

«Βέβαια, αυτό είναι προφανές. Εάν το θέμα της ελληνικής εξόδου από το ευρώ τεθεί σοβαρά για πρώτη φορά, αυτό σημαίνει αυτόματα ότι η πιστοληπτική ικανότητα των χωρών που σήμερα αποτελούν τον πυρήνα του ΑΑΑ εντός της ευρωζώνης θα αναθεωρηθεί. Αυτό αφορά και τη Γερμανία».

«Η «ημέρα της κρίσης» για ολόκληρη την ευρωζώνη είναι η 18η Ιουνίου, η επομένη των ελληνικών εκλογών. Δεν θα έλεγα ακριβώς αυτή την ημερομηνία, διότι πιστεύω πως και πάλι το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών δεν θα είναι ξεκάθαρο, ώστε από την αμέσως επόμενη ημέρα να γνωρίζουμε ποια θα είναι η νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα. Νομίζω ότι θα πρέπει να περιμένουμε κάποιες μέρες, ίσως και λίγες εβδομάδες, ώστε να λάβουμε τις αποφάσεις μας ως οίκος αξιολόγησης».

Στην ερώτηση αν θα μπορούσε να προβλέψει τη χρονική περίοδο που η Ελλάδα θα έχει τη δυνατότητα να επιστρέψει στις διεθνείς αγορές, είπε:

«Είναι πολύ νωρίς για να προχωρήσουμε σε μια τέτοια πρόβλεψη. Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε, όμως, ότι για να γίνει αυτό η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει το μνημόνιο και τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί με την Ε.Ε. και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ δυσμενή θέση και δεν υπάρχει άλλος τρόπος να ανακάμψει από την εφαρμογή των συμφωνηθέντων μέτρων».

himaira.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ