2012-06-06 06:36:03
Φωτογραφία για Τα σκουπίδια «πνίγουν» τη λίμνη της Αρτέμιδας
Ενας μοναδικός υγρότοπος που βρίσκεται στο δήμο Σπάτων - Αρτέμιδος της Ανατολικής Αττικής εκπέμπει σήμα κινδύνου. Το σπάνιο οικοσύστημα της Αλυκής... όπως ονομάζεται η περιοχή, έχει έκταση πάνω από 12 στρέμματα και αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς σταθμούς για εκατοντάδες μεταναστευτικά πουλιά που πετούν πάνω από τον ουρανό της πρωτεύουσας.

Ομως, παρά το μικρό της μέγεθος, η Αλυκή κρύβει έναν από τους πιο πλούσιους θησαυρούς της ντόπιας ορνιθοπανίδας, τον οποίο θα ζήλευαν ακόμα και οι μεγαλύτεροι υγρότοποι της χώρας. Αλλωστε, όπως μαρτυρούν στη Real planet κάτοικοι και φορείς, το μέγεθος του υγρότοπου παλαιότερα ήταν τουλάχιστον τέσσερις φορές μεγαλύτερο, όμως η «άναρχη» οικιστική ανάπτυξη στην περιοχή, τα μπάζα και τα σκουπίδια τον συρρίκνωσαν σημαντικά.

Εικόνες απαξίωσης

Σήμερα, στον ιδιαίτερο αυτόν βιότοπο βρίσκουν φωλιά πάνω από 120 είδη υδρόβιων πουλιών, μερικά από τα οποία συγκαταλέγονται στον Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ειδών
. Αν και ο χώρος είναι περιφραγμένος με συρματόπλεγμα, η περίφραξη είναι παραβιασμένη σε αρκετά σημεία. Μπάζα, σκουπίδια, λάστιχα αυτοκινήτων, πλαστικά και άλλα απορρίμματα βρίσκονται διάσπαρτα σε ολόκληρο το οικοσύστημα, καθώς και στις όχθες της μικρής λιμνούλας, βάζοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια των «φτερωτών επισκεπτών» της Αλυκής. «Δυστυχώς, πολλά από τα υδρόβια είδη τρέφονται με τα απορρίμματα που υπάρχουν πεταμένα στο περιβάλλον, κινδυνεύοντας να πνιγούν. Αλλα πάλι φωλιάζουν μέσα στα μπάζα και στα σκουπίδια», τονίζει στη Real planet ο Λευτέρης Σταύρακας, ερευνητής της Ορνιθολογικής Εταιρείας.

Οι ζημιές που έχουν γίνει στο οικοσύστημα της Αλυκής από το 1970 μέχρι σήμερα είναι ανυπολόγιστες. Παλαιότερα μπάζωναν σκόπιμα τον υγρότοπο για να τον μετατρέψουν σε οικόπεδα, ενώ για ένα διάστημα χρησιμοποιήθηκε και σαν παράνομη χωματερή. «Απομεινάρια από αυτήν τη σημαντική καταστροφή που έγινε στην περιοχή βλέπουμε ακόμη και σήμερα στις όχθες της λίμνης», επισημαίνει ο Λ. Σταύρακας.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, αδίστακτοι λαθραλιείς ρίχνουν παρανόμως δίχτυα μέσα στον υγρότοπο για να ψαρέψουν τα κεφαλόπουλα που ζουν στα νερά του. «Αυτά τα δίχτυα αποτελούν παγίδα θανάτου για τα υδρόβια πουλιά και πρέπει να απομακρυνθούν άμεσα», προσθέτει ο ερευνητής.

Σύμφωνα με τις καταγραφές της Ορνιθολογικής Εταιρείας, στα ανέπαφα κομμάτια του υγρότοπου, ανάμεσα στις καλαμιές, φωλιάζουν υδρόβια πουλιά όπως η σπάνια βαλτόπαπια, η φαλαρίδα, η νερόκοτα, το νανοβουτηχτάρι και η καλαμοποταμίδα. Ενας από τους πιο αξιόλογους θαμώνες είναι και ο μικροσφυριχτής, το πιο σπάνιο πουλί της Ευρώπης, που εκτός από την Αλυκή δεν εντοπίζεται πουθενά αλλού στη χώρα.

Τον χειμώνα ο υγρότοπος μετατρέπεται σε ένα μαγευτικό σημείο συνάντησης των πιο σπάνιων ειδών. Η πρασινοκέφαλη πάπια, η βαρβάρα και ο σπάνιος κύκνος αποτελούν επισκέπτες του υγρότοπου. Μάλιστα, το 2001 τον μοναδικό βιότοπο επισκέφθηκε η ασπρομέτωπη χήνα, που απειλείται με εξαφάνιση.

«Οι λουόμενοι πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν απολαμβάνουν το μπάνιο τους στην παραλία της Αρτέμιδας, δίπλα από τον υγρότοπο», επισημαίνει η συντονίστρια Ενημέρωσης - Ευαισθητοποίησης Δράσεων Διατήρησης της Ορνιθολογικής Εταιρείας, Ρούλα Τρίγκου. «Πρέπει να γνωρίζουν ότι στην περιοχή της Αλυκής, ακόμα και το πιο ασήμαντο σκουπίδι, όπως η γόπα του τσιγάρου, μπορεί να βλάψει κάποιο υδρόβιο πουλί», τονίζει.

«Κρίκος»

Ο υγρότοπος της Αλυκής ανήκει στο δίκτυο υγροτόπων της Αττικής. Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι το ευαίσθητο οικοσύστημα της Αρτέμιδας αποτελεί έναν μοναδικό «κρίκο» στην αλυσίδα των υπόλοιπων υγροτόπων της περιοχής, όπως του Σχινιά και της Βραυρώνας, και χρειάζεται ουσιαστικά μέτρα προστασίας. «Αν χανόταν αυτός ο σημαντικός μεταναστευτικός σταθμός της Αλυκής, οι επιπτώσεις στους υπόλοιπους υγρότοπους της Αττικής θα ήταν καταστροφικές για τα μεταναστευτικά είδη», σημειώνει η Ρ. Τρίγκου «Μέχρι σήμερα, η σημαντική παρέμβαση των εθελοντών είχε ως αποτέλεσμα να τον βγάλουν απ’ την αφάνεια και να αναδείξουν τα προβλήματα του υγρότοπου. Ομως χρειάζονται να γίνουν κι άλλες ενέργειες σε συνεργασία με τη δημοτική αρχή προκειμένου η Αλυκή να προστατευτεί ουσιαστικά».
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ