2012-06-06 11:45:05
Φωτογραφία για Υλοποιείται σταδιακά η στάση πληρωμών στο εσωτερικό της χώρας
Παρά τις διαβεβαιώσεις και τις καλές προθέσεις περί του αντιθέτου, η οικονομική ασφυξία μέσω της παύσης πληρωμών (η οποία έχει αρχίσει να εμφανίζεται και στα τηλεοπτικά παράθυρα ως "πιθανό ενδεχόμενο") είναι ένα γεγονός το οποίο βιώνει σε καθημερινή βάση -και με διαρκώς αυξανόμενο αριθμό πολιτών- ολόκληρη η χώρα. Οι οικονομικοί υπεύθυνοι προφανώς έχουν αποφασίσει να μειώσουν τα δημόσια έξοδα μέσω της μερικής παύσης πληρωμών, η οποία είναι ήδη γεγονός και απόλυτα αισθητή στον τομέα της Υγείας.

Έτσι, σε οικονομική ασφυξία βρίσκεται εκ νέου το Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, με τους εργαζομένους να κάνουν λόγο ακόμα και για αδυναμία στην πληρωμή των συντάξεων τους επόμενους μήνες, κρούωντας τον κώδωνα του κινδύνου για χιλιάδες συνταξιούχους.

Μέχρι το τέλος του χρόνου απαιτούνται επιπλέον 1,4 δισ. ευρώ για την ομαλή καταβολή των συντάξεων του ΙΚΑ, αναφέρει σε επιστολή της στον πρωθυπουργό και τα πολιτικά κόμματα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων του Ιδρύματος.


Οι εργαζόμενοι στο ΙΚΑ περιγράφουν τη δύσκολη οικονομική κατάσταση που επικρατεί στο μεγαλύτερο ασφαλιστικό φορέα, σε σημείο να καθίσταται προβληματική η ομαλή καταβολή των συντάξεων των επομένων μηνών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει η ΠΟΣΕ - ΙΚΑ στην επιστολή, προκύπτει ότι ζητείται 1,403 δις ευρώ για να πληρωθούν κανονικά οι συντάξεις έως το τέλος του 2012.

Επιπλέον γίνεται αναφορά στα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή το ΙΚΑ.

Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι:

- Ο ένας στους τρεις εργαζόμενους είναι ανασφάλιστος, η ανασφάλιστη εργασία ξεπέρασε το 30% ενώ μια στις δύο επιχειρήσεις απασχολεί ανασφάλιστο προσωπικό.

-Η εισφοροδιαφυγή, η εισφοροαπαλλαγή και η εισφοροαποφυγή στο ΙΚΑ αγγίζουν τα 6 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.

-Κάθε αύξηση της ανεργίας κατά μία ποσοστιαία μονάδα προκαλεί απώλειες 450 εκατ. ευρώ στο ΙΚΑ.

- Η αδυναμία είσπραξης βεβαιωμένων ασφαλιστικών εισφορών φθάνει τα 6,7 δισ. ευρώ.

- Παρατηρείται καθυστέρηση στην έκδοση συντάξεων που φθάνει και τους 18 μήνες με διαδοχική ασφάλιση, ενώ ιδιαίτερα προβληματική είναι η εξυπηρέτηση από τις υπηρεσίες του νεοσύστατου ΕΟΠΥΥ.

Πού θα οδηγήσει αυτή η σιωπηλή στάση πληρωμών; Δεν γνωρίζουν οι υπεύθυνοι πως πιέζουν την κοινωνία σε αφόρητο βαθμό, με πιθανότατες μη προβλεπόμενες αντιδράσεις; Δεν γνωρίζουν πως δεν έχουν κανένα δικαίωμα (παρανομούν ευθέως απέναντι στο Ελληνικό Σύνταγμα) στην παύση της ανταποδοτικότητας προς την κοινωνία; Ή μήπως, τελικά, αποσκοπούν στην κοινωνική έκρηξη στην οποία ευελπιστούν πως θα καταφέρουν να αποδώσουν την δική τους αποτυχία (ή μήπως απόλυτη επιτυχία εξαθλίωσης της χώρας);

Μπορεί οι υπεύθυνοι (όποιοι και αν είναι) να έχουν την εντύπωση πως υπάρχει πόρτα διαφυγής, όταν την επομένη ημέρα αυτού του εφιάλτη επικαλεστούν "εκτελούσαμε εντολές"... Κάποιος, ίσως, θα πρέπει να τους πεί πως η εκτέλεση εντολής γενοκτονίας δεν αθωώνει εκείνον που εκτελεί την εντολή (εντελοδόχο), αλλά τον καθιστά ισότιμα ένοχο με τον εντολέα... Έτσι, για να γνωρίζουν τα πειθήνια όργανα της τρόικας, πως η επόμενη ημέρα θα τους φέρει περισσότερα προβλήματα από όσα τώρα έχουν Κωνσταντίνος
kostasxan.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Διεκόπη η δίκη Ψωμιάδη
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Διεκόπη η δίκη Ψωμιάδη
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ