2012-06-06 13:08:02
Φωτογραφία για Ποιοί (τέσσερις) δρόμοι οδηγούν στη δραχμή!
Πολλή συζήτηση γίνεται για το εάν τελικά η Ελλάδα θα επιστρέψει στη δραχμή. Ορισμένοι διεθνείς οίκοι και τράπεζες του εξωτερικού εκτιμούν την πιθανότητα επιστροφής στη δραχμή μέχρι τα τέλη του 2013 στο 50%-70%. Υπάρχουν όμως και άλλοι, όπως ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch και η ελβετική τράπεζα CreditSuisse που θεωρούν ελάχιστα πιθανή την πραγματοποίηση του σεναρίου λόγω του μεγάλου κόστους που μπορεί να έχει για την Ευρωζώνη.

Ανεξάρτητα από το τι τελικά θα συμβεί τέσσερις είναι δρόμοι που οδηγούν στη δραχμή.

Πρώτον, αποτυχημένη εφαρμογή ενός προβληματικού μνημονίου με αποτέλεσμα να μη μπορεί να ανταποκριθεί η ελληνική οικονομία και να επέλθει οικονομική και κοινωνική κατάρρευση που θα βάλει τέλος στη συμμετοχή μας στο ευρώ.

Δεύτερον, ένα μεγάλης κλίμακας ευρωπαϊκό «ατύχημα» όπως η κατάρρευση των ισπανικών τραπεζώνή η αδυναμία χρηματοδότησης του χρέους του ιταλικού Δημοσίου που θα δοκιμάσει τη συνοχή της Ευρωζώνης και θα οδηγήσει την Ελλάδα στο περιθώριο και στη συνέχεια στη δραχμή.


Τρίτον, μία πρωτοβουλία των οικονομικά ισχυρών της Ευρωζώνης οι οποίοι θα προτιμήσουν μια μικρότερη Ευρωζώνη υπό γερμανική κηδεμονία προκειμένου να απαλλαγούν από τις νοτιοευρωπαίκές χώρες που αντιμετωπίζουν μεγάλα διαρθρωτικά προβλήματα.

Τέταρτον, η μονομερής καταγγελία του μνημονίου και των δανειακών συμβάσεων που συνδέονται με αυτό, με πρωτοβουλία ελληνικών κομμάτων που έχουν δεσμευτεί προς αυτή την κατεύθυνση.

Το εκπληκτικό πάντως είναι ότι ενώ αυξάνεται η πιθανότητα να επιστρέψουμε, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, στην δραχμή οι κυβερνητικοί και κρατικοί αρμόδιοι δεν έχουν επεξεργαστεί εναλλακτικό σχέδιο προσαρμογής στο συγκεκριμένο σενάριο.

iliaoikonomia.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ