2012-06-06 14:00:18
Φωτογραφία για ΕΡΕΥΝΑ tromaktiko: Ο ωμός εκβιασμός υπαλλήλων του Ο.Ε.Κ. σε Έλληνα φορολογούμενο πολίτη [video ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ]
Μας το έλεγε και δεν το πιστεύαμε πως ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας δεν σκοπεύει να του πληρώσει το σπίτι που τους πούλησε! Όλα ξεκίνησαν από μια καταγγελία που ήρθε στο tromaktiko με έναν πατέρα δύο ανήλικων παιδιών να ζητά απεγνωσμένα την βοήθειά μας!

Έξι μήνες αφού είχαν ολοκληρωθεί τα συμβόλαια που υπέγραψε με τον ΟΕΚ, για ένα σπίτι το οποίο πούλησε ο ίδιος στον οργανισμό, ακόμα παλεύει να πάρει τα λεφτά του. Το πιο απίστευτο όμως είναι ότι και εμείς οι ίδιοι βρεθήκαμε μάρτυρες στον εκβιασμό που υπέστη ο  Έλληνας πολίτης από τον δικηγόρο του οργανισμού που «μετέφερε» όπως λέει τα λόγια της διοικούσας επιτροπής!

ΘΑ ΚΑΝΩ ΤΟ ΑΠΕΡΙΓΡΑΠΤΟ

Το email που έστειλε ο απεγνωσμένος πατέρας είχε τον τίτλο «ΒΟΗΘΕΙΑ! Σκοτώνουν εμένα και την οικογένειά μου! Είμαι ένα βήμα πριν κάνω το απερίγραπτο. ΖΗΤΑΩ ΒΟΗΘΕΙΑ». Και όπως ήταν λογικό δεν θα μπορούσαμε να αγνοήσουμε τα λόγια αυτά! Βρεθήκαμε λίγες ώρες αργότερα στο σπίτι του και τις επόμενες ημέρες τον ακολουθήσαμε στα  γραφεία του ΟΕΚ για να βρεθούμε και εμείς αντιμέτωποι με μια απροσδόκητη πρόταση
. Να δεχτούμε τον εκβιασμό ή να παλέψουμε για τα ανθρώπινα δικαιώματά μας; Φαντάζομαι ότι δεν χρειάζεται να σας πούμε τι διαλέξαμε Η ιστορία ξεκίνησε το 2009 όταν η οικογένεια του καταγγέλλοντα που για ευνόητους λόγους δεν μπορούμε να αποκαλύψουμε το όνομά του, αποφάσισε να πουλήσει το σπίτι του. Τότε βρέθηκε ένας δικαιούχος του ΟΕΚ και με τις νομότυπες διαδικασίες ολοκληρώθηκαν οι απαραίτητες πράξεις. Στις 21 Οκτωβρίου του 2011 υπέγραφαν στον ΟΕΚ τα συμβόλαια στα οποία αναφερόταν ότι πουλούσαν το σπίτι τους στον οργανισμό στην τιμή των 155 χιλιάδων ευρώ.  

Τα λεφτά αυτά θα τα έπαιρναν οι πωλητές σε «εύλογο» χρονικό διάστημα όπως ανέφεραν τα συμβόλαια, πράγμα το οποίο σήμαινε πως η επιταγή θα ήταν έτοιμη όταν ολοκληρωνόντουσαν οι απαραίτητες διαδικασίες.  Έτσι και έγινε. Σε δύο μήνες από την υπογραφή των συμβολαίων ο καταγγέλλων είχε φέρει όλα τα χαρτιά που του ζητούσε ο ΟΕΚ. Παρόλα αυτά όμως ο φάκελος του καθυστερούσε για ανεξήγητους λόγους να πάρει  τις ανάλογες υπογραφές.  Με αρκετή πίεση και υπομονή  στα τέλη του Φεβρουαρίου κατάφερε να πάρει την τελική έγκριση.

ΑΝ ΕΧΕΙΣ ΤΥΧΗ…

Δυστυχώς εκείνη την εποχή ξεκίνησε και η κατάληψη στον ΟΕΚ. Πέρασαν σχεδόν άλλοι δύο μήνες μέχρι η καινούρια επιτροπή να ξεκινήσει να ασχολείται με τις «εκκρεμότητες» του οργανισμού. Και παρόλο που όλα τα χαρτιά ήταν έτοιμα αφού εξάλλου είχε δοθεί και έγκριση να πληρωθεί όπως αναφέραμε και νωρίτερα (δες φωτό), ο φάκελός ταξίδευε από το ένα γραφείο στο άλλο και πάλι πίσω για νέες εγκρίσεις σε ζητήματα τα οποία είχαν ήδη λυθεί. Τουλάχιστον έτσι έλεγαν στον καταγγέλλοντα οι υπάλληλοι του ΟΕΚ,  γιατί η αλήθεια όπως φάνηκε βρισκόταν αλλού‼‼

ΑΝΑΤΡΙΧΙΑΣΤΙΚΑ ΠΑΖΑΡΙΑ

Παίζουν κυριολεκτικά με τις ζωές των ανθρώπων; Ποιος αρμόδιος εισαγγελέας μπορεί να κάνει κάτι για τον παρακάτω εκβιασμό; Πόσο σωστό και δίκαιο είναι να σπας τα συμβόλαια με το έτσι θέλω; Ο κατά τα άλλα νομότυπος οργανισμός,  που προκειμένου να μην του ξεφύγει και η τελεία στα συμβόλαια  πηγαινόφερνε επί έξι μήνες έναν φάκελο για να σιγουρευτεί ότι δεν θα παραβιάσει κανένα «παραθυράκι» του νόμου, γνωρίζει ότι ο εκβιασμός ανήκει στην κατηγορία των κακουργημάτων; Θα τιμωρηθούν άραγε αυτοί οι άνθρωποι ποτέ ή πάλι θα σφυρίζουμε ανέμελα μέχρι να ξεχαστεί το θέμα;

Μόλις την περασμένη εβδομάδα ο καταγγέλλων αυτή τη φορά έχοντας στο πλευρό του και εμάς, βρέθηκε και πάλι στα γραφεία του ΟΕΚ, αναζητώντας την τύχη των χρημάτων του. Το κρύο ντους ήρθε από τα πρώτα κι όλας λεπτά της εισόδου του στο οικονομικό τμήμα του οργανισμού. Μια υπάλληλος -- που ήδη είχε μαλλιάσει η γλώσσα της να εξηγεί στους προηγούμενους πωλητές που αντιμετώπιζαν και αυτοί το ίδιο πρόβλημα με τον καταγγέλλοντα, ---άρχισε να του εξηγεί ότι το συμβόλαιο επέστρεψε και πάλι πίσω στην νομική υπηρεσία αλλά αυτή την φορά για επαναδιαπραγμάτευση του ποσού!

Ακούστε για του λόγου το αληθές, επί λέξη τα όσα ανέφερε η υπάλληλος, άσχετα αν λίγη ώρα αργότερα η προϊσταμένη της και όλοι οι ανώτεροί της, τα διέψευσαν.

«Το ίδιο ισχύει και για εσάς. Ανήκετε στα δύο τελευταία δικαιώματα που επιστρέφουν πίσω στην νομική υπηρεσία. Ζήτησε ο πρόεδρος της διοικούσας να επαναδιαπραγματευθεί το ποσό του τιμήματος»!

ΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ;;;;;

Εδώ κολλάει το απόσπασμα της διαφήμισης που λέει, τι δεν καταλαβαίνεις;;; Ο καταγγέλλων έμεινε με το στόμα ανοιχτό με την νέα αυτή πληροφορία και φυσικά με το γεγονός ότι τελικά δεν προβλέπεται να πάρει ποτέ ακέραιο το ποσό που του χρώσταγε ο οργανισμός.  Εδώ είναι που αρχίζει το θεατρικό παιχνίδι που - όχι και τόσο καλά-  έπαιξαν όλοι οι υπόλοιποι εργαζόμενοι του ΟΕΚ. Είναι η στιγμή ακριβώς που μπαίνει η  προϊσταμένη της κατά τα άλλα ευγενέστατης και ειλικρινούς (ίσως και μοναδικής που έλεγε την αλήθεια) υπαλλήλου. Όταν της αναφέραμε ότι γνωρίζουμε  για την επαναδιαπραγμάτευση ήταν η σειρά της να πάρει το βλέμμα της αγελάδας!

Καταγγέλλων:  «Μας ενημέρωσαν για επαναδιαπραγμάτευση».

Προϊσταμένη: «Ακούστε κύριε, εμείς… δεν ξέρω κάτι τέτοιο εγώ… (Εδώ κοιτάζει με γουρλωμένα μάτια την υπάλληλο σαν να της λέει, γιατί το είπες τώρα αυτό); Το τι θα γίνει παραπάνω…

Σύζυγος καταγγέλλοντα: Μην μας κοροϊδεύεται όμως…

Προϊσταμένη: Δεν κοροϊδεύω κανέναν. (και κάνει κίνηση με το χέρι στην υπάλληλο να την ακολουθήσει στο γραφείο της…)

Λίγα λεπτά αργότερα ο φάκελος του καταγγέλλοντα βρισκόταν και πάλι στην νομική υπηρεσία. Ήταν η σειρά του δικηγόρου να παίξει την δική του παράσταση. Στην αρχή και λόγο του ότι πιάστηκε εξ απήνης, ο δικηγόρος βρίσκει το συμβόλαιο απόλυτα σωστό και θεωρεί πως δεν έχει να κάνει τίποτα παρά πάνω, παρά να το στείλει και πάλι πίσω στο οικονομικό τμήμα από όπου και θα φύγει για την τελική υπογραφή. Στην αρχή μάλιστα τονίζει ότι το συμβόλαιο στην φάση που βρίσκεται επιβάλλεται πλέον να πληρωθεί! Δύο μέρες αργότερα και μετά την συνάντησή του με τον πρόεδρο της διοικούσης, θα τον ακούσετε ξαφνικά να υποστηρίζει  άλλα…

Δικηγόρος: «Είναι βέβαιο ότι πρέπει να πληρωθεί! Είναι κοινή λογική, λέει πριν την κατάργηση έγινε αυτό το συμβόλαιο! Πρέπει να πληρωθεί τέλος η ιστορία»!

Μάλιστα δεν ξεχνά για να δώσει έμφαση στο πόσο σίγουρος είναι ότι αυτό το συμβόλαιο ΠΡΕΠΕΙ να πληρωθεί,  να αναφέρει και το επιχείρημα ότι ο πρόεδρος της διοικούσης είναι Μεγαλοδικηγόρος και ξέρει την δουλειά του. 

Δικηγόρος: «Μεγαλοδικηγόρος είναι ο πρόεδρος της διοικούσης! Καταλαβαίνει»!

Συγκρατήστε τώρα την παρακάτω πρόταση!

Δικηγόρος: «Εμένα δεν είναι η θέση μου να διαπραγματεύομαι και να προτείνω χρήματα»‼‼

Έτσι λέει, γιατί την δυο μέρες μετά  θα αποδειχθεί ένας από τους καλύτερους διαπραγματευτές - εκβιαστές του οργανισμού ‼‼ Φαίνεται ότι στο μεσοδιάστημα που προκύπτει μέχρι να μας ξανά συναντήσει, πήρε καλά μαθήματα από τον μεγαλοδικηγόρο Πρόεδρο της διοικούσης‼!

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΤΑΙ … Ο ΕΚΒΙΑΣΜΟΣ ΕΡΧΕΤΑΙ

Δύο μέρες μετά βρισκόμαστε και πάλι στα γραφεία του ΟΕΚ.

Το θέατρο του παραλόγου μόλις ξεκινάει  με τον δικηγόρο πλέον ενημερωμένο να μας εξηγεί πως έχουν τα πράγματα. Ή τουλάχιστον πως θα ήθελαν κάποιοι να έχουν τα πράγματα‼

Κοιτάξτε πως ξεκινάει την συζήτηση για να το φτάσει εκεί που θέλει.. Είπαμε, δικηγόρος αυτός μεγαλοδικηγόρος ο πρόεδρος ξέρουν ακριβώς  τι πρέπει να πουν για να πείσουν απεγνωσμένους ανθρώπους να δεχτούν τον εκβιασμό. Τα συμπεράσματα δικά σας!

Δικηγόρος: «Αυτό που μου μεταφέρθηκε είναι: Μέχρι τις 10 Ιουνίου δεν μπορεί να πληρωθεί για εσάς ούτε ένα ευρώ»...!

Συγκρατήστε το! Ούτε ένα ευρώ μέχρι τις 10 Ιουνίου!  

Δικηγόρος  (με πιο πολύ έμφαση αυτή τη φορά) : «ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ»! ΘΑ καταβληθεί προσπάθεια μετά τις δέκα Ιουνίου να πάρετε ένα έναντι ποσό. Εάν εξοφληθείτε και πότε θα εξοφληθείτε είναι άγνωστο»!

Παρόλο που μέχρι τώρα ήταν σχεδόν επιβεβαιωμένο ότι απλά θα μιλούσαν για επαναδιαπραγμάτευση του ποσού, ξαφνικά ο καταγγέλλων ενημερώνεται πως ακόμα και αυτό δεν πρόκειται να συμβεί αφού ο ΟΕΚ δεν έχει πλέον ούτε ΈΝΑ ευρώ‼!  Το κόλπο των μεγαλο- απατεώνων έχει αρχίσει να πιάνει. Ο «πωλητής» έχει χάσει το χρώμα του και στα σίγουρα από μέσα του θα εύχεται να προτιμούσε την επαναδιαπραγμάτευση παρά το τίποτα‼‼ Ο δικηγόρος βλέποντας τον χλωμό πελάτη απέναντί του συνεχίζει ανενόχλητος την πίεση!

«Κατά την γνώμη μου δεν θα μπει φράγκο»!Ο δικηγόρος αναλύει το «μηδενικό» ταμείο του ΟΕΚ στον καταγγέλλοντα. Ο απεγνωσμένος πατέρας έχοντας χάσει πια και την τελευταία του ελπίδα, ρωτάει τον δικηγόρο αν υπάρχει έστω και μια ελπίδα! Το κόλπο φαίνεται να πιάνει για τα καλά! Τώρα ήρθε η ώρα να αποδείξει στον «πωλητή» πως είναι με το μέρος του Δικηγόρος: « Τι θα έκανα εγώ, θα διεκδικούσα μέχρι τέλους τα λεφτά. Όταν έβρισκα τοίχο, γιατί θα βρείτε, θα σας πει ο συνάδελφος για να μην πω εγώ, εγώ έχω εμπειρία, αλλά δεν θα την πω..»

Καταγγέλλων: «Πάρτε ότι σας δώσουν και φύγετε, αυτό θα μας πει».

Δικηγόρος (Συνεχίζει ανενόχλητος) : «Σκεφτείτε κάτω από τις πραγματικές ανάγκες που έχετε και έχετε στο μυαλό σας ίσως και στην εκφορά από το στόμα κάποια πρόταση! Θα φτάσετε σε αυτό το σημείο, με αυτά που βλέπω εδώ»…

Ξαφνικά ξεκινάει μια επαναδιαπραγμάτευση πέρα από κάθε προηγούμενο και τα ποσά που έπεφταν στο τραπέζι πιστέψτε μας ξεπερνούσαν κατά χιλιάδες το… ένα ευρώ!

Σύζυγος καταγγέλλοντα: «Περίπου που θα συζητήσουμε; Στα 70, στα 80  ,100 (χιλιάδες ευρώ);

Δικηγόρος: «Όχι τόσο μην φτάσετε τόσο».

Καταγγέλλων: «20, 30 χιλιάρικα, τι να τους πω εγώ»; (αναφερόμενος στην υπόλοιπη οικογένεια)

Δικηγόρος: « Είσαι σε ένα λογικό νούμερο».

Καταγγέλλων: «Να κόψω 20,30 χιλιάρικα»;

Δικηγόρος: «Το 20 άστο‼! Έχεις πει ένα νούμερο που θεωρώ εγώ ότι είναι πάρα πολύ λογικό».

Σύζυγος καταγγέλλοντα «110»;

Ο δικηγόρος κουνάει καταφατικά το κεφάλι.

Καταγγέλλον: «Μας κόβουν 45 χιλιάρικα»‼!

Σύζυγος καταγγέλλοντα : «Τα οποία λεφτά στην αντιπρόταση θα τα πάρουμε άμεσα; Θα τα έχουμε πάρει μέχρι το τέλος του μήνα»;

Δικηγόρος: «Θεωρώ ότι αν είναι λογική η τιμή, το μεγαλύτερο μέρος θα είναι άμεσο, το άλλο θα είναι ένα μήνα μετά, εσείς θα διεκδικήσετε να είναι μέχρι 31 Ιουλίου».

Τα 110 χιλιάρικα είναι καλά για τον οργανισμό που κατά τα άλλα δεν έχει ούτε ένα ευρώ μέχρι τις 10 Ιουνίου! Και στα σίγουρα είναι καλά για τους απεγνωσμένους πολίτες που έχουν μόνο δύο επιλογές. Ή αυτά ή τίποτα!

Το αποκορύφωμα βέβαια στο τέλος είναι ότι θα μας κάνουν και την χάρη!

Δικηγόρος: «Εμένα δεν σε συμφέρει να με έχεις με το μέρος σου; Αφού βλέπεις ότι μου δώσανε δυο κολο φακέλους για να γλιτώσουν αυτή τη ψυχοφθόρα διαδικασία που υφίσταμαι εγώ, αφετέρου δεν έχουν τα γκατς! Εγώ μου το είπανε θα το κάνω,  αλλά επειδή  στο πίσω μέρος του μυαλό μου δεν το θεωρώ δίκαιο, εγώ σου υπόσχομαι ό,τι μπορώ… και δεν θα πω αυτό το νούμερο, θα πω άλλο, πιο πάνω ό,τι μπορώ να πιέσω».

Εάν αυτό δεν είναι (εκ)- βιασμός ψυχής ενός Έλληνα πολίτη, τότε ποιος είναι;

Και κρατήστε στα πρακτικά, ότι αυτό γίνεται στα δύο τελευταία συμβόλαια που έχουν απομείνει στον οργανισμό. Εμείς πάντως αν χρειαστεί έχουμε αποδείξεις και για το δεύτερο συμβόλαιο το οποίο ετοιμάζουν και αυτό για επαναδιαπραγμάτευση. Ωστόσο, ο δεύτερος  πωλητής δεν ζήτησε την βοήθειά μας και έτσι δεν μπορούμε να τις δημοσιεύσουμε…ακόμα!
Μ.Α.
Tromaktiko
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ