2012-06-06 16:06:06
Φωτογραφία για Μοναδική διέξοδος από την κρίση ο ΣΥΡΙΖΑ
Αναλυτικά όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας στους αντιπροσώπους των G20 Τους βασικούς πυλώνες της πολιτικής που προτίθεται να χαράξει σε περίπτωση που λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στις 18 Ιουνίου ανέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας ενώπιον των αντιπροσώπων των G 20. Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για κοινωνία των πολιτών, τόνισε ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί τη μοναδική διέξοδο από τη στενωπό της κρίσης, με επίκεντρο τον εργαζόμενο και τον πολίτη. Πρότεινε την καταγγελία του Μνημονίου, με την παράλληλη όμως αντικατάστασή του από ένα νέο πλαίσιο μεταρρυθμίσεων, οι οποίες όπως χαρακτηριστικά παραδέχθηκε «δε χρειαζόταν το Μνημόνιο για να πειστούμε ότι πρέπει να γίνουν».

Διαβάστε αναλυτικά την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα:

»Αξιολογούμε ως άκρως σημαντικό το γεγονός ότι στη συνάντηση αυτή συμμετέχουν πρεσβευτές ή διπλωματικοί εκπρόσωποι χωρών από όλες τις ηπείρους, με καθοριστικό ρόλο και ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στη χώρα μας, με καθοριστικό ρόλο και ιδιαίτερο βάρος στις παγκόσμιες εξελίξεις.


Είμαστε βέβαιοι ότι η θητεία σας στη χώρα μας αυτή την περίοδο είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, δεδομένου ότι η γωνιά αυτή της Ευρώπης, που είναι ταυτόχρονα κι΄ένα κρίσιμο γεωπολιτικό σταυροδρόμι, ζει τα τελευταία χρόνια πρωτόγνωρες, εξελίξεις που την έχουν φέρει στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού και παγκόσμιου ενδιαφέροντος.

Αν θέλαμε να χαρακτηρίσουμε την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο ελληνικός λαός τα τελευταία 2,5 χρόνια, θα μπορούσαμε να πούμε ότι πρόκειται για μια σύγχρονη ελληνική τραγωδία. Θα ξέρετε, φαντάζομαι, την αρχαιοελληνική έννοια του όρου. Η τραγωδία εμπεριέχει την εμπεριέχει την ύβρη, τη νέμεση την τιμωρία και την κάθαρση. Την ύβρη δεν την διέπραξε βέβαια η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Τη διέπραξαν αυτοί που κυβερνούσαν τα τελευταία χρόνια. Την τιμωρία όμως την υφίσταται ο ελληνικός λαός. Και είμαστε βέβαιοι ότι την κάθαρση θα την αποδώσει ο ελληνικός λαός μέσα από την ετυμηγορία του στις επόμενες εκλογές και μέσα από την προσπάθειά του, την επίπονη και επίμονη προσπάθεια να βγει η χώρα απ΄ αυτή την κρίση. Και βεβαίως είμαστε βέβαιοι ότι κανένας άλλος παρά μόνο ο ελληνικός λαός θα αποφασίσει τον τρόπο μέσα από τον οποίον θα βγούμε από την κρίση. Κανένας «από μηχανής θεός» δεν μπορεί να βοηθήσει, όπως συνέβαινε βέβαια στην αρχαία ελληνική τραγωδία.

Ήδη, με τα αποτελέσματα των εκλογών της 6ης Μαΐου 2012, δημιουργήθηκε στη χώρα μας ένα νέο πολιτικό σκηνικό, που έφερε τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ πολύ έντονα στο ευρωπαϊκό και στο διεθνές προσκήνιο.

Δεν είναι τυχαίο το παγκόσμιο ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στην Ελλάδα. Ο σημερινός κόσμος είναι ένας κόσμος αυξανόμενης αλληλεξάρτησης. Και την ίδια ώρα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος του 21ου αιώνα δεν γνωρίζουν σύνορα, όπως η κλιματική αλλαγή, η εξάπλωση της φτώχειας, η πυρηνική απειλή, την οποία ήρθε να μας υπενθυμίσει με δραματικό τρόπο, πριν ένα χρόνο, η τραγωδία της Φουκουσίμα.

Κατά τη γνώμη μας, η πραγματικότητα της παγκόσμιας αλληλεξάρτησης και της κοινής μοίρας όλης της ανθρωπότητας απέναντι στις σύγχρονες μεγάλες απειλές αυξάνει τη σημασία της παγκόσμιας συνεργασίας και της διεθνούς αλληλεγγύης, στην οποία ήδη πρωτοστατεί δυναμικά μια νέα αναδυόμενη διεθνής κοινωνία των πολιτών.

Και θέλουμε με την ευκαιρία αυτή να ευχαριστήσουμε τους πολίτες πολλών χωρών -μεταξύ των οποίων κορυφαίοι επιστήμονες και διανοούμενοι- που συμμετείχαν τους τελευταίους μήνες σε πολύμορφες εκδηλώσεις αλληλεγγύης στον σκληρά δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό, με σύνθημα την -πασίγνωστη πλέον- φράση του μεγάλου Άγγλου ποιητή Πέρσυ Σελλεϋ «Είμαστε όλοι Έλληνες».

Κι ας θυμηθούμε, κυρίες και κύριοι, ότι η φράση αυτή πρωτοειπώθηκε το 1821, διότι ο Σέλλευ πίστευε ότι ο ελληνικός λαός με τον τότε αγώνα του για την εθνική του ανεξαρτησία αγωνιζόταν ταυτόχρονα και για λογαριασμό όλης της Ευρώπης, αγωνιζόταν ταυτόχρονα για την προάσπιση των αρχών και των αξιών της Γαλλικής Επανάστασης.

Θεωρούμε αξιοσημείωτο γεγονός ότι αυτές οι εκδηλώσεις αλληλεγγύης στον ελληνικό λαό δεν περιορίστηκαν μόνο στην Ευρώπη, αλλά πολλές πραγματοποιήθηκαν και πέραν του Ατλαντικού, στον Καναδά, στις ΗΠΑ, σε χώρες της Λατ. Αμερικής, καθώς και στην Αυστραλία.

Τα αποτελέσματα των εκλογών της 6ης Μαΐου 2012 στη χώρα μας γέννησαν διεθνώς μεγάλο ενδιαφέρον για το τί είναι και τί θέλει ο πολιτικός μας σχηματισμός ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ.

Για να απαντήσω συνοπτικά στο πρώτο σκέλος του ερωτήματος, θα έλεγα να προσέξετε το σήμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ. Είναι τρεις συνεχόμενες σημαίες, τρία διαφορετικά χρώματα, το κόκκινο, το πράσινο και το μωβ. Το κόκκινο του εργατικού κινήματος, το πράσινο της οικολογίας και το μωβ του φεμινιστικού κινήματος, των νέων κινημάτων με την ευρύτερη έννοια.

Με άλλα λόγια, ο πολιτικός μας σχηματισμός αποτελεί μια σύνθεση πολιτικών διαδρομών και κοινωνικών ευαισθησιών που συγκροτούν αυτό που εμείς ονομάζουμε σύγχρονη αριστερά, την αριστερά του 21ου αιώνα.

Και όταν εμείς μιλάμε για σοσιαλισμό, δεν αναφερόμαστε στα κακέκτυπα του παρελθόντος. Εννοούμε έναν σοσιαλισμό του 21ου αιώνα, με δημοκρατία και ελευθερία.

Την περασμένη Παρασκευή παρουσιάσαμε δημόσια το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, το οποίο προτείναμε στον ελληνικό λαό, θέσαμε στην κρίση του ελληνικού λαού εν όψει της κρίσιμης εκλογικής αναμέτρησης τη μεθεπόμενη Κυριακή, στις 17 του Ιούνη.

Ένα πρόγραμμα, που πιστεύουμε ότι μπορεί να βάλει τέλος στην κοινωνική και οικονομική καταστροφή της χώρας μας, στην οποία έχει οδηγηθεί από την σκληρή λιτότητα των μνημονιακών πολιτικών που της έχουν επιβληθεί από τις ελληνικές κυβερνήσεις σε συνεργασία και σε συνεννόηση με την τρόικα.

Το δικό μας πρόγραμμα δεν είναι πρόγραμμα εξόδου από την Ε.Ε. και την Ευρωζώνη, όπως μας κατηγορούν πολλοί αντίπαλοί μας.

Αντιθέτως, είναι πρόγραμμα που αποτελεί τον μόνο δρόμο για την έξοδο από την κρίση και τη μετατροπή της Ελλάδας σε ισότιμο και αξιοπρεπή εταίρο στην Ε.Ε. και στην Ευρωζώνη. Ένα πρόγραμμα - συμβολή στις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη η Ε.Ε. στην κατεύθυνση μιας κοινωνικής και αλληλέγγυας Ευρώπης.

Είναι βαθιά μας πίστη ότι εάν οι ευρωπαϊκές χώρες ακολουθήσουν και αυτές το δρόμο που επέλεξε η προηγούμενη ελληνική πολιτική ηγεσία για να αντιμετωπίσουν την κρίση, αν ακολουθήσουν δηλαδή την ίδια συνταγή της σκληρής λιτότητας, τα αποτελέσματα θα είναι ολέθρια και για τις κοινωνίες, και για την παγκόσμια οικονομία αλλά και για το κοινό μας νόμισμα, το ευρώ.

Δεν αγνοούμε βεβαίως, ούτε υποβαθμίζουμε το γεγονός ότι η ελληνική οικονομία είχε και έχει πολύ σοβαρά δομικά προβλήματα. Τα είχε και πριν τη κρίση.

Ένα αναποτελεσματικό κράτος, ακραία ανισότητα στη διανομή του πλούτου και εκτεταμένη φοροδιαφυγή.

Δύο χρόνια μέσα στη δίνη του οικονομικού προγράμματος του μνημονίου αυτά τα προβλήματα όχι μόνο δεν λύθηκαν, αλλά έχουν πάρει ακόμα πιο ακραία μορφή.

Η δημόσια διοίκηση και το κοινωνικό κράτος είναι στο πρόθυρα κατάρρευσης, ενώ μεγάλα τμήματα του πληθυσμού ζουν μέσα στην ακραία φτώχια.

Η Ελλάδα, μετά από δύο χρόνια εφαρμογής ενός προγράμματος ακραίας λιτότητας με βασικό χαρακτηριστικό την εσωτερική υποτίμηση, δηλαδή τις οριζόντιες περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και κοινωνικό κράτος, βιώνει ήδη μια ανθρωπιστική κρίση.

Σε αυτή την κρίση έρχεται να απαντήσει το πρόγραμμά μας. Διότι φιλοδοξούμε να αντικαταστήσουμε το μνημόνιο με ένα Εθνικό Σχέδιο Ανόρθωσης, που βασίζεται στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, στην παραγωγική ανασυγκρότηση και στη δίκαιη δημοσιονομική εξυγίανση.

Όχι μόνο δεν αρνούμεθα την ανάγκη για δημοσιονομική εξυγίανση, αντιθέτως την επιδιώκουμε. Βασικός μας στόχος όμως είναι αυτή να είναι δίκαιη. Ο στόχος μας είναι να αυξήσουμε τα φορολογικά έσοδα ως ποσοστό του ΑΕΠ κατά μία μονάδα κάθε χρόνο ώστε σε τέσσερα χρόνια να φτάσουμε στον μέσο ευρωπαϊκό όρο των εσόδων. Για να το πετύχουμε αυτό θα σταματήσουμε να φορολογούμε άλλο τη φτώχια, που άλλωστε δεν μπορεί να φορολογηθεί και θα φορολογήσουμε στη χώρα μας και τον πλούτο. Θα προσπαθήσουμε να δώσουμε ισχυρό χτύπημα και αποτελεσματικό στη φοροδιαφυγή προκειμένου να μπορέσουμε να πετύχουμε τον στόχο της αύξησης των δημόσιων εσόδων κατά 1% του ΑΕΠ κατ΄ έτος.

Μας λένε πολλοί ότι θέλουμε να εκβιάσουμε τους εταίρους μας. Θέλουμε να πείσουμε τους εταίρους μας ότι η δική μας πολιτική επιλογή αποτελεί τη μόνη ρεαλιστική επιλογή, τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη. Και θέλουμε να επιδιώξουμε μια συμφωνία αλλαγής πλαισίου πολιτικής τόσο για όλη την Ευρώπη, γιατί το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό, αλλά ευρωπαϊκό, όσο βεβαίως και σε σχέση με το πρόγραμμα εφαρμογής του στόχου της δημοσιονομικής εξυγίανσης στην Ελλάδα.

Γι αυτό και επισημαίνουμε ότι η λύση για την Ελλάδα πρέπει οπωσδήποτε να περιλαμβάνει τη διακοπή της συνεχιζόμενης καταστροφής. Πρέπει να περιλαμβάνει τον τερματισμό της καθόδου του ελληνικού ΑΕΠ, δηλαδή της ύφεσης. Πρέπει να περιλαμβάνει τον τερματισμό της αύξησης της ανεργίας, τον τερματισμό της περαιτέρω συμπίεσης των αμοιβών εργασίας και των ζωτικών για την υγεία του πληθυσμού και την ασφάλεια του κράτους δαπανών.

Το οικονομικό και κοινωνικό μας πρόγραμμα συνοδεύεται, όμως, και από ένα πρόγραμμα ριζικών αλλαγών στο πολιτικό μας σύστημα και στη δημόσια διοίκηση.

Για μια σύγχρονη δημοκρατική Ελλάδα, με το λαό συμμέτοχο στις κρίσιμες αποφάσεις και μια δημόσια διοίκηση απαλλαγμένη από τις πελατειακές σχέσεις, τον κομματισμό, την αδιαφάνεια και τη διαφθορά.

Και πιστέψτε με, ένα τέτοιο πρόγραμμα δεν μπορεί να το υλοποιήσουν οι δυνάμεις του χθες. Αυτοί που ευθύνονται για τη δημιουργία του προβλήματος. Δεν μπορείς να χτίσεις το καινούργιο με παλιά υλικά. Ένα τέτοιο πρόγραμμα μπορούμε να το εγγυηθούμε μόνο εμείς, σε συνεργασία βέβαια με τις υγιείς πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις. Γιατί έχουμε στόχο να συνεργαστούμε με όλους τους Έλληνες και Ελληνίδες σε αυτόν τον κοινό εθνικό στόχο.

Στο σημείο αυτό επιτρέψτε μου να έρθω σε θέματα του άμεσου ενδιαφέροντός σας, προσθέτοντας ότι θεωρούμε προϋπόθεση για την ανόρθωση και την αναγέννηση της χώρας μας την εφαρμογή μιας νέας πολυδιάστατης ενεργητικά φιλειρηνικής εξωτερικής πολιτικής, διεκδικητικής εντός της Ε.Ε. και ικανής να συμβάλει στην οικοδόμηση περιφερειακών συνεργασιών στα Βαλκάνια και στη Μεσόγειο.

Όπως λέμε στο πρόγραμμά μας θέλουμε την ανάπτυξη ισότιμων και αμοιβαία επωφελών σχέσεων με όλες τις χώρες, μεγάλες και μικρές, ιδιαίτερα με τις γειτονικές μας χώρες.

Θέλουμε ο ορίζοντας της διεθνούς παρουσίας της χώρας μας να μην εξαντλείται στα λεγόμενα εθνικά θέματα, αλλά να καλύπτει μεγάλα σύγχρονα ζητήματα, όπως η προστασία του περιβάλλοντος, η εξάλειψη της φτώχειας και γενικότερα η αλληλεγγύη με τον τρίτο κόσμο, με τον οποίο το φυσικό μας σύνορο είναι η Μεσόγειος.

Η βάση της εναλλακτικής πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για την εξωτερική πολιτική είναι οι αρχές του διεθνούς δικαίου, οι αρχές του ΟΗΕ, οι αρχές και οι πανανθρώπινες, ουμανιστικές αξίες της Αριστεράς για ειρηνικές και φιλικές σχέσεις ανάμεσα στους λαούς, μακριά από απειλές πολέμου και τις πολιτικές του «διαίρει και βασίλευε».

Η υπεράσπιση της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας αποτελεί για μας πρώτη προτεραιότητά μας, συνοδευόμενη από αιτήματα και πρωτοβουλίες αφοπλισμού, αποστρατιωτικοποίησης και αποπυρηνικοποίησης.

Αφετηρία της πρότασής μας είναι η διαπίστωση ότι οι διεθνείς ισορροπίες αλλάζουν και ότι η κίνηση προς έναν πολυπολικό κόσμο φέρνει στο προσκήνιο νέους οξύτατους ανταγωνισμούς, που στην ευρύτερη περιοχή μας εκφράζονται με πολύ έντονο και απειλητικό τρόπο.

Η ίδια διαπίστωση απαιτεί την ενεργητική παρουσία της Ελλάδας σε διεθνείς οργανισμούς, καθώς και σε διεθνείς πρωτοβουλίες εκδημοκρατισμού του συστήματος των διεθνών σχέσεων, τον πυρηνικό αφοπλισμό και την άμεση αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής που εγκυμονεί κινδύνους για την ίδια την επιβίωση της ανθρωπότητας.

Μαζί με την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια αριστερά διεκδικούμε τον εκδημοκρατισμό και την αναβάθμιση του ρόλου του ΟΗΕ, ώστε να μπορεί να υπηρετεί τους ιδρυτικούς του στόχους προς όφελος της παγκόσμιας ειρήνης και της αντιμετώπισης των μεγάλων οικουμενικών προβλημάτων.

Δεν μας αφήνει καθόλου αδιάφορους το γεγονός ότι οι παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες έχουν υπερβεί, από το 2004 τα επίπεδα του ψυχρού πολέμου, απορροφώντας κατά μέσο όρο 4,6 δις δολάρια την ημέρα.

Και δεν είναι ήσσονος σημασίας το γεγονός ότι η Αν. Μεσόγειος και η Μ. Ανατολή αποτελούν σήμερα πηγές κινδύνου, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι είναι οι πιο στρατιωτικοποιημένες περιοχές του πλανήτη μας.

Οι ίδιες αυτές περιοχές δυστυχώς τείνουν να εξελιχθούν και σε περιοχές «υψηλού πυρηνικού κινδύνου».

Γι αυτό λέμε στο πρόγραμμά μας, ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο για τη μετατροπή της Μ. Ανατολής σε αποπυρηνικοποιημένη ζώνη, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ.

Αυτός είναι ο πιο ασφαλής δρόμος για να αποφευχθεί ένας νέος πόλεμος στην πολύπαθη Μ. Ανατολή με πρόσχημα το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Και θεωρούμε ότι όλες οι χώρες της Μ. Ανατολής πρέπει να σεβαστούν και να εφαρμόσουν τις διεθνείς συμφωνίες για τη μη διασπορά των πυρηνικών όπλων και άλλων όπλων μαζικής καταστροφής.

Ελληνο-τουρκικές σχέσεις

Από χρόνια έχουμε ταχθεί υπέρ της επίλυσης των ελληνοτουρκικών προβλημάτων με διάλογο, στη βάση του διεθνούς δικαίου και του αμοιβαίου σεβασμού της εθνικής κυριαρχίας. Για μας αποτελεί αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα η προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας στη βάση του διεθνούς δικαίου. Αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα επίσης η επίπονη προσπάθεια για τη συνεργασία μέσα από το διάλογο προκειμένου να αναπτυχθούν δράσεις που θα ενώνουν και δεν θα; Χωρίζουν τους λαούς.

Έχουμε σταθερά υποστηρίξει την πορεία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, στη βάση εκπλήρωσης των σχετικών κριτηρίων.

Η θέση μας για διάλογο συνοδεύεται από την απαίτηση βημάτων, γιατί όπως πολύ καλά γνωρίζετε και ο διάλογος αλλά και η ειρήνη και η συνεργασία χρειάζονται δύο. Δεν αρκεί μονάχα ένας.

Τα βήματα αυτά για μας είναι η άρση του casus belli, η παραπομπή του θέματος της υφαλοκρηπίδας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, καθώς και η ανταπόκριση σε μια πρόταση για μορατόριουμ στους εξοπλισμούς των δύο χωρών, προς όφελος της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης των λαών τους.

ΑΟΖ:

Στο πολυσυζητημένο θέμα της ΑΟΖ, η σταθερή θέση του ΣΥΡΙΖΑ Ε.Κ.Μ. είναι ότι η Ελλάδα έχει αναφαίρετο δικαίωμα στην ΑΟΖ, με βάση το διεθνές δίκαιο και τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, στην αξιοποίηση του θαλάσσιου πλούτου της, έχει αναφαίρετο δικαίωμα στην οριοθέτηση ΑΟΖ.

Για την κατοχύρωση του δικαιώματος αυτού θα ενεργοποιήσουμε όλες τις αναγκαίες διαδικασίες για την υπογραφή διμερών συμφωνιών με τις ενδιαφερόμενες γειτονικές χώρες.

Κυπριακό

Στο μεγάλο εθνικό θέμα της χώρας, στη μεγάλη πληγή της Ν.Α. Μεσογείου, στο άλυτο εδώ και 37 χρόνια, σχεδόν όσα χρόνια βρίσκομαι στη ζωή, γεννήθηκα λίγο μετά στην εισβολή στην Κύπρο, στο άλυτο θέμα του Κυπριακού. Είναι στην κορυφή των προτεραιοτήτων μας στην εξωτερική πολιτική η επίλυση του Κυπριακού με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ.

Σ΄ αυτή την κατεύθυνση στηρίζουμε ολόψυχα τις προσπάθειες του Δημ. Χριστόφια, του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος, για τον τερματισμό της κατοχής, την επανένωση του νησιού στο πλαίσιο μιας δικοινοτικής – διζωνικής ομοσπονδίας με μια ιθαγένεια, μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα.

Για μια Κύπρο χωρίς ξένους στρατούς και ξένες βάσεις.

Βαλκανική συνανάπτυξη

Μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα η Βαλκανική διάσταση της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας, την οποία θα αναβαθμίσουμε, μακριά από εθνικιστικά μίση, με εμμονή στο απαραβίαστο των συνόρων και στον πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων και μειονοτικών δικαιωμάτων.

Θα υποστηρίξουμε την πολύπλευρη ανάπτυξη της διαβαλκανικής συνεργασίας στη βάση ενός σχεδίου Βαλκανικής συνανάπτυξης, με στόχο ένα αλληλέγγυο μέλλον για τους λαούς της περιοχής.

Θα εργαστούμε για να γίνει πράξη η ιδέα ενός Βαλκανικού Οικολογικού Χάρτη.

Σε ότι αφορά τη συνεχιζόμενη δυστυχώς για χρόνια εκκρεμότητα του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ, θέλουμε να τονίσουμε ότι εδώ αποτυπώνονται οι αποτυχίες στην εξωτερική πολιτική τόσο των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ.

Η δική μας θέση παραμένει σταθερή υπέρ μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης στη διαφορά για το όνομα με τη γείτονα χώρα, λύση στο πλαίσιο του ΟΗΕ, λύση σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις.

Και θέλουμε να τονίσουμε ότι προτεραιότητά μας είναι να αποκρούσουμε τις εθνικιστικές εντάσεις ένθεν κακείθεν, προκειμένου να υποστηρίξουμε την πολύμορφη προσέγγιση, συνεργασία και οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης με τη γειτονική χώρα, που θα είναι προς όφελος και των δύο λαών.

Μ΄ αυτές τις σκέψεις θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας. Θα είμαι στη διάθεσή σας για τις ερωτήσεις σας ή τις παρεμβάσεις σας. Θέλω όμως να τονίσω ότι αυτές οι εκλογές στις 17 του Ιούνη δεν είναι μονάχα κρίσιμες για την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό. Είναι κρίσιμες για την Ευρώπη, είναι κρίσιμες για τη σταθερότητα της διεθνούς οικονομίας.

Εμείς αισθανόμαστε ότι ο ελληνικός λαός στις 17 του Ιούνη καλείται να στείλει ένα μήνυμα και για λογαριασμό όλων των λαών της Ευρώπης. Στις 17 του Ιούνη ο ελληνικός λαός, μέσω της δικής του ετυμηγορίας, καλείται να επαναφέρει τη δημοκρατία στο προσκήνιο. Καλείται να επαναφέρει στην Ευρώπη τη δημοκρατία, δηλαδή την αξία που η Ελλάδα χάρισε στην παγκοσμιότητα πριν από δυόμισι χιλιάδες χρόνια.

Υπ΄ αυτή την έννοια, σας καλώ όλους να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στις θέσεις και τις προτάσεις μας, σ΄ αυτές που εμείς διατυπώνουμε, όχι σ΄ αυτές που πολλές φορές στρεβλά μεταφέρουν διάφορα ΜΜΕ και κυρίως να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στην αγωνία ενός λαού που τόσα έχει προσφέρει ιστορικά, όχι μόνο σε οικονομικό, κυρίως σε πολιτισμικό επίπεδο σε όλη την Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο».
24wro
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ