2012-06-06 17:20:16
Φωτογραφία για Θεσσαλονίκη: Χάνεται έκταση - «φιλέτο» 400 στρεμμάτων
Σε σκουπιδότοπο έχει μετατραπεί μια έκταση 400 στρεμμάτων, μεγάλης αξίας, με θέα στη θάλασσα, στα όρια του Πλαγιαρίου και της Περαίας.

Η έκταση «φιλέτο» -που βρίσκεται δίπλα σε ένα παλιό χώρο χωματοληψιών (δημοτικό αγροτεμάχιο)- περιλαμβάνει όλο το ρέμα στα όρια των δυο οικισμών, απέναντι από τις κατασκηνώσεις. Στην πορεία των ετών ο χώρος καταστράφηκε αφού από τις εκτεταμένες χωματοληψίες δημιουργήθηκαν γκρεμοί βάθους μέχρι και 40 μέτρων και διάσπαρτοι σκουπιδότοποι, με τις αυθαιρεσίες να διαδέχονται η μία την άλλη.

Η έκταση εγκαταλείφθηκε, παρά μια ημιτελή προσπάθεια αποκατάστασης κατεστραμμένων πρανών, όπως ξεχάστηκε και η μελέτη συνολικής ανάπλασης και αποκατάστασης που είχε γίνει για το σύνολο των 400 στρ. Τώρα ο νυν δήμος Θέρμης θα αποκαταστήσει το αγροτεμάχιο των 11 στρεμμάτων, που μοιάζει με... λατομείο και χρησιμεύει για χωματερή, με απώτερο στόχο όταν βρεθούν τα κονδύλια να υλοποιηθεί η μελέτη. Αλλωστε, για την κατάσταση που επικρατεί έχει επιβληθεί πρόστιμο.


Το έργο της «αποκατάστασης της παλαιάς χωματοληψίας» στοχεύει στην αποκατάσταση και ανάπλαση των 11 στρεμμάτων, που χαρακτηρίζεται υποβαθμισμένη περιοχή (παλαιά χωματοληψία και ανεξέλεγκτη ρίψη αποβλήτων), καθώς και στην αποτροπή της περαιτέρω άναρχης ρίψης αδρανών μπάζων.

Ιστορικό

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της δημοτικής κοινότητας Πλαγιαρίου, Αργύρη Μωραΐτη, «οι παλιές κοινότητες Πλαγιαρίου και Περαίας είχαν διαθέσει το χώρο για χωματοληψίες σε δυο εταιρίες παραγωγής κεραμιδιών, τούβλων κ.τ.λ. Η περιοχή σκάφτηκε σε μεγάλο βαθμό και δημιουργήθηκαν τεράστιοι γκρεμοί. Το 1994 σταμάτησαν οι χωματοληψίες και ανατέθηκε μια μελέτη για τη συνολική ανάπλαση του χώρου των 400 στρεμμάτων. Ελλείψει χρημάτων η μελέτη ολοκληρώθηκε, αλλά δεν υλοποιήθηκε ποτέ. Πρόκειται για μια εγκαταλειμμένη έκταση, αλλά αξιοποιήσιμη. Μέχρι και τεχνητή λίμνη είχε δημιουργηθεί που πλέον εγκαταλείφθηκε. Εγινε μια αποκατάσταση των γκρεμών, αλλά έμεινε ακόμη ένα κομμάτι το οποίο θα αποκατασταθεί τώρα (11 στρ.)».

Ο αντιδήμαρχος Θέρμης και πρώην δήμαρχος Μίκρας, Θεόδωρος Γκουστίλης, επισήμανε ότι «έστω και αργά πρέπει με κάποιο τρόπο να αναγεννήσουμε αυτήν την αξιόλογη έκταση. Οι δήμοι Θέρμης και Θερμαϊκού θέλουμε τη συνολική ανάπλασή της. Ομως σε αυτή τη φάση θα καλύψουμε και θα αναπλάσουμε το τμήμα των 11 στρ., που είναι επικίνδυνο και έχει μετατραπεί σε χωματερή. Θα γίνει περίφραξη και φύλαξη και μετά στοχεύουμε στην υλοποίηση της μελέτης συνολικής ανάπλασης, που προβλέπει πεζόδρομους, ποδηλατόδρομους κ.τ.λ.».

Απαράδεκτη κατάσταση

Στις επιχωματώσεις που θα γίνουν για να κλείσουν οι γκρεμοί θα χρησιμοποιηθούν χώματα και αδρανή υλικά ή υλικά οικοδομών, που σήμερα απορρίπτονται ανεξέλεγκτα σε ρέματα.

Πριν από δεκαετίες διενεργήθηκαν αργιλοληψίες με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν κατακόρυφα πρανή μεγάλου ύψους. Λόγω του μεγάλου ύψους δημιουργούνται προβλήματα τόσο με την ευστάθεια των πρανών και την ασφάλεια των κατασκευών όσο και με την αισθητική του τοπίου (υποβάθμιση). Με τη μεγάλη οικιστική ανάπτυξη στην ευρύτερη περιοχή οι κίνδυνοι πολλαπλασιάστηκαν, καθώς απότοκο της οικιστικής ανάπτυξης είναι και η διάθεση των υλικών εκσκαφής και των μπάζων.

Μέχρι σήμερα έχουν γίνει κάποιες εργασίες, όμως πρέπει να πέσουν άλλα 40.000 κ.μ. χωμάτων και να γίνουν φυτεύσεις (προβλέπονται 400 θάμνοι και 260 δένδρα). Το Τμήμα Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας είχε πραγματοποιήσει αυτοψία στο χώρο, προκειμένου να μπει μια τάξη στο χάος και είχε επιβάλει μάλιστα και πρόστιμο στην τοπική αυτοδιοίκηση για το χάλι που επικρατεί.

«Κατά τη διάρκεια της αυτοψίας που επιβλήθηκε το πρόστιμο διαπιστώθηκε ότι στο συγκεκριμένο χώρο εκτός από αδρανή υλικά και μπάζα, υπήρχαν και άλλα απόβλητα όπως ογκώδη αντικείμενα (καναπέδες), ελαστικά αυτοκινήτων, στρώματα από κρεβάτια και πλαστικά μέρη οχημάτων. Ο χώρος ήταν περιφραγμένος αλλά δεν υπήρχε έλεγχος της πρόσβασης. Ο (πρώην) δήμος Μίκρας ανέφερε ότι η ανεξέλεγκτη απόθεση γίνεται από δημότες ή από αθίγγανους που εγκαταλείπουν διάφορα αντικείμενα στο χώρο. Το κλείσιμο του χώρου είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν και νέες ανεξέλεγκτες θέσεις διάθεσης αποβλήτων, γεγονός που διαπίστωσε και η υπηρεσία μας κατά τη διάρκεια των αυτοψιών. Ο δήμος ανέφερε επίσης τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει για την αποτροπή της παράνομης διάθεσης αποβλήτων», αναφέρει χαρακτηριστικά το Τμήμα Περιβάλλοντος.

Η μελέτη

Το ζητούμενο όμως δεν είναι μόνο η αποκατάσταση των 11 στρ., αλλά η υλοποίηση της μελέτης συνολικής ανάπλασης των 400 στρ. Ο μελετητής Στέργιος Διαμαντόπουλος επισήμανε πως «η μελέτη προβλέπει συνολική ανάπλαση της περιοχής του ρέματος που χωρίζει τους δυο οικισμούς, μιας περιοχής μοναδικής για τη Θεσσαλονίκη, που έχει μια εγκαταλειμμένη λίμνη η οποία δημιουργήθηκε από εκχωματώσεις και έχει όλο το χρόνο νερό, με προστασία των πρανών και των χειμάρρων, με έργα αναψυχής και επισκεψιμότητας, με δημιουργία διαδρομών και περιπάτων, μονοπατιών που φτάνουν μέχρι τον αρχαιολογικό χώρο της Τούμπας του Πλαγιαρίου και ώς το δρόμο Θεσσαλονίκης - Περαίας. Το μόνο που χρειάζεται έπειτα από τόσα χρόνια είναι η επικαιροποίηση των οικονομικών μεγεθών και βέβαια η εξεύρεση χρηματοδότησης».

ta-anilia.blogspot.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ