2012-06-06 18:00:34
Φωτογραφία για Συνάντηση Τσίπρα – πρεσβευτών της G20
«Βροχή» ερωτημάτων σχετικά με τις αποφάσεις που θα πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ, σε περίπτωση που αναλάβει την ευθύνη διακυβέρνησης της χώρας, για το Μνημόνιο, τη συμμετοχή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ και γενικότερα στους δυτικούς θεσμούς, δέχθηκε ο Αλέξης Τσίπρας από τους πρεσβευτές των κρατών μελών των G-20, στην κλειστή συζήτηση που ακολούθησε της δημόσιας εισήγησης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Μεγάλο μέρος των ερωτήσεων και της συζήτησης που ακολουθούσε επικεντρώθηκε στο διαπραγματευτικό πλαίσιο που θα ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, δεδομένης της θέσης του για καταγγελία του Μνημονίου.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας ήθελε να επικοινωνήσει ο ίδιος με τους επίσημους εκπροσώπους ξένων και ισχυρών χωρών, προκειμένου να καταστήσει σαφείς τις πολιτικές θέσεις και προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ, να απαντήσει σε ερωτήσεις τους και με τον τρόπο αυτό να ξεπεραστούν ή να διορθωθούν παρερμηνείες ή τυχόν ασάφειες.


Οι ξένοι διπλωμάτες, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, ρώτησαν τον κ. Τσίπρα τι θα αντικαταστήσει το Μνημόνιο και ποιες θα είναι στη συνέχεια οι δράσεις του στην οικονομία.

Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε σχεδόν απόλυτα τις διακηρυγμένες θέσεις του, ότι, δηλαδή, ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει μέσα στη Βουλή πολλούς από τους νόμους, που σχετίζονται με τις εργασιακές σχέσεις, τους κατώτατους μισθούς, τις απολύσεις κλπ, ενώ θα κινηθεί αποφασιστικά για ένα νέο και δίκαιο φορολογικό σύστημα, εκφράζοντας την ελπίδα ότι και η τρόικα θα ανταποκριθεί στην πρόσκληση για νέες διαπραγματεύσεις.

Θέτοντας στο επίκεντρο της πολιτικής και διπλωματικής κινητικότητάς του, την αξία της διαπραγμάτευσης, ως μέσο επίλυσης των προβλημάτων, ο κ. Τσίπρας έστειλε στους ξένους διπλωμάτες το μήνυμα ότι μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα εργαστεί μεθοδικά για τη θέση της Ελλάδας εντός της ΕΕ και εντός του Ευρώ, αλλά σε ένα νέο διαπραγματευτικό πλαίσιο, που θα έχει ως στόχο την ανακοπή της πορείας καταστροφής της χώρας και την αποφυγή μιας εθνικά επώδυνης ανθρωπιστικής κρίσης.

Αρκετές ήταν οι ερωτήσεις και για την εξωτερική πολιτική, ένα κεφάλαιο, που αν και είναι σε δεύτερη μοίρα στην προεκλογική εκστρατεία, ενδιαφέρει καίρια τον κ. Τσίπρα, ο οποίος, σύμφωνα με κομματικές πηγές, ενημερώνεται συνεχώς για τις εξελίξεις και στα ελληνικού ενδιαφέροντος θέματα και για τις διεθνείς εξελίξεις.

Στο θέμα της παραμονής ή όχι της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, ο κ. Τσίπρας είπε στους ξένους διπλωμάτες ότι η προγραμματική θέση για την ανάγκη διάλυσης του ΝΑΤΟ και απεμπλοκής της χώρας από τη Συμμαχία ισχύει. Ωστόσο, σημείωσε ότι η Ελλάδα, μια χώρα στα όρια της χρεωκοπίας και με δυσλειτουργικό πολιτικό σύστημα δεν είναι δυνατό να πάρει εν θερμώ αποφάσεις και να προκαλέσει αστάθεια στο ευρύτερο περιβάλλον. Υπό το πρίσμα αυτό, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέτει ζήτημα αποδέσμευσης της χώρας από τη Βορειατλαντική Συμμαχία στην παρούσα φάση.

Όσον αφορά τη συμμετοχή της χώρας σε πολεμικές συγκρούσεις του ΝΑΤΟ, καθώς ρωτήθηκε ποια είναι η στάση του στο θέμα του Ιράν, ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι η Ελλάδα δεν θα συμμετάσχει σε πολεμικές συγκρούσεις, ούτε άμεσα, ούτε έμμεσα, ενώ σημείωσε και την ανάγκη αποπυρηνικοποίησης της περιοχής της Μ. Ανατολής.

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν τη στάση της Τουρκίας το 2003, όταν αρνήθηκε τη διέλευση των Αμερικανών από τουρκικό έδαφος για την εισβολή στο Ιράκ για να υπογραμμίσει την πολιτική θέση του κόμματός τους, ότι θα εργαστεί υπέρ της ειρηνικής συνύπαρξης στην περιοχή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο, διευκρινίζει ότι η αρνητική στάση που έχει για τη συμμετοχή της χώρας κατά του πολέμου στο Ιράν ή αλλού, δεν σημαίνει ότι στηρίζει αυταρχικά καθεστώτα ή αντιδημοκρατικά συστήματα.

Αλλωστε, σημειώνουν οι ίδιες πηγές, καίριας σημασίας είναι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ για την έναρξη διαπραγματεύσεων για την οριοθέτηση της ΑΟΖ, τόσο μεταξύ Ελλάδας -Τουρκίας, όσο και στη Μεσόγειο, καθώς υπάρχει ο φόβος οι αντιπαραθέσεις να οδηγήσουν σε εντάσεις. Όσον αφορά τη θέση για καταγγελία της συμφωνίας στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας- Ισραήλ, θέμα για το οποίο επίσης ρωτήθηκε, ο κ. Τσίπρας άφησε να εννοηθεί ότι είναι υπό συζήτηση στο πλαίσιο μιας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής που θα ακολουθήσει το κόμμα του.
TreloKouneli
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ