2018-10-02 12:51:31
Φωτογραφία για Οδηγούν προς το «λουκέτο» το Λύκειο Ανδρίτσαινας
Χωρίς καθηγητές σε βασικά και πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα είναι από την αρχή της σχολικής χρονιάς το Γενικό Λύκειο Ανδρίτσαινας, με αποτέλεσμα οι μαθητές και οι μαθήτριες του σχολείου να έχουν μείνει πίσω και να μην μπορούν να προετοιμαστούν επαρκώς.

Όπως καταγγέλλει με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Ανδρίτσαινας, το σχολείο έχει αποδυναμωθεί παρότι φέτος αυξήθηκε αριθμός των μαθητών, και είναι αναγκαία η ενίσχυσή του με εκπαιδευτικούς «Γονείς και μαθητές ζητούμε άμεσα πρόσληψη εκπαιδευτικών. Οι σύλλογοί μας έχουν στείλει σχετικά έγγραφα στις 14,21 και 25 Σεπτεμβρίου. Κατοικούμε σε ορεινό όγκο με ανυπέρβλητες δυσκολίες στην πρόσβαση  κοντινότερων πόλεων του νομού μας, οι οποίες διαθέτουν φροντιστήρια. Το σχολείο μας είναι από τα αρχέγονα, πρώτα ιστορικά σχολεία της χώρας μας. Όμως, παρότι το φετινό σχολικό έτος αυξήθηκε ο αριθμός των μαθητών του, ελλείψει βασικών ειδικοτήτων αποδυναμώνεται
. Σήμερα (σ.σ. Παρασκευή), τελευταία εργάσιμη ημέρα του Σεπτεμβρίου, τα παιδιά μας διδάσκονται μόνον Χημεία, Θρησκευτικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Ερευνητικές, Γυμναστική,  εκπαιδευτικός ειδικότητας Νομικών ανέλαβε εχθές 27 Σεπτεμβρίου (θα διδάξει Πολιτική παιδεία και Αρχές Οικονομικής Θεωρίας), ενώ δεν διδάσκονται τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα προσανατολισμού (Φυσική, Μαθηματικά, Αρχαία, Φυσική, Λατινικά, Γλώσσα – Έκθεση, Ιστορία, Βιολογία, Σχέδιο)» αναφέρει στην καταγγελτική ανακοίνωση ο σύλλογος και χτυπάει «καμπανάκι» για τον κίνδυνο δημογραφικής αιμορραγίας της περιοχής.

«Η Ανδρίτσαινα, ως κεφαλοχώρι, συνδέεται ανέκαθεν με τα γύρω χωριά. Όμως οι μαθητές με τις οικογένειές τους θα υποχρεωθούν να εγκαταλείψουν τη γενέτειρά τους. Με την απειλή της μετανάστευσης θα αποδυναμωθούν όλες οι βαθμίδες των σχολείων της. Στηριζόμαστε στη φιλότιμη προσπάθειά σας να στελεχώσετε το σχολείο μας με τις  ειδικότητες που λείπουν. Είναι συνταγματική υποχρέωση της πολιτείας να μορφώσει τα παιδιά μας», τονίζουν η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων του σχολείου, Γεωργία Καρβελά και η πρόεδρος του Δεκαπενταμελούς Μαθητικού Συμβουλίου, Μαρία Ρέππα.

Παρέμβαση και ψήφισμα στο Δημοτικό Συμβούλιο

Το βράδυ της Παρασκευής το θέμα συζητήθηκε εκτάκτως στο δημοτικό συμβούλιο Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, όπου παρέστη και ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηλείας, Τρύφωνας Αθανασόπουλος για να παραδώσει σχετικό ψήφισμα.

Ο κ. Αθανασόπουλος εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι η Ανδρίτσαινας αποχαρακτηρίστηκε και δεν θεωρείται πλέον «δυσπρόσιτη περιοχή», με συνέπεια την υποστελέχωση του Λυκείου.

«Πρόκειται για μία επαίσχυντη αντιεκπαιδευτική και προκλητική απόφαση, αφού στα μέχρι τώρα δυσπρόσιτα σχολεία, χωρίς να αλλάζει τίποτα σε σχέση με τους λόγους που κάποτε χαρακτηρίστηκαν έτσι, επέρχεται με μία απλή πολιτική απόφαση μία πλασματική “κανονικότητα” που επιβάλλει να λειτουργούν τα σχολεία αυτά όπως όλα τα άλλα, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για νέες καταργήσεις – συγχωνεύσεις τμημάτων ειδικοτήτων και σχολείων», αναφέρει ο κ. Αθανασόπουλος παραθέτοντας το παράδειγμα της Ανδρίτσαινας.

«Οι παρενέργειες της αναμοριοδότησης στην Ηλεία άρχισαν να φαίνονται και στη λειτουργία των σχολικών μονάδων. Ο αποχαρακτηρισμός του -μέχρι πέρυσι δυσπρόσιτου- σχολείου της Ανδρίτσαινας έχει ως αποτέλεσμα την υποστελέχωσή του. Οι μαθητές διδάσκονται μόνο Χημεία, Αγγλικά, Θρησκευτικά και Γυμναστική, ενώ έχει περάσει ένας μήνας από την έναρξη της σχολικής χρονιάς», σημείωσε προσθέτοντας ότι το μοναδικό δυσπρόσιτο σχολείο της Ηλείας είναι στη Δίβρη.

«Απαιτούμε την άρση του αποχαρακτηρισμού των σχολικών μονάδων  Ανδρίτσαινας ως δυσπρόσιτων και την άμεση στελέχωση των σχολείων του Δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων», τόνισε ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηλείας.

Αντίδραση Μπαλιούκου

Ο δήμαρχος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, Σάκης Μπαλιούκος, επισήμανε στην εφ. «Πατρίς» ότι αν δεν αναστραφεί άμεσα η κατάσταση, το σχολείο αναπόφευκτα θα κλείσει.

«Πήραμε απόφαση στο συμβούλιο ότι θα πρέπει να επανέλθει στην κατάσταση την προϋπάρχουσα, διότι αν επιμείνουν στη θεσμοθέτηση που έχουν κάνει, οδηγούν το σχολείο σε κλείσιμο. Αυτή τη στιγμή τα παιδιά δεν έχουν καθηγητές στα μαθήματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Για ποιο λόγο να αφήσουν οι γονείς εκεί τα παιδιά; Θα τα πάρουν και θα κλείσει μοιραία το σχολείο», δήλωσε στην εφ. «Πατρίς» ο κ.. Μπαλιούκος εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι η άρση του δυσπρόσιτου στην Ανδρίτσαινα έγινε χωρίς να προηγηθεί διαβούλευση με τους τοπικούς φορείς.
Πηγή Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Διότι δεν είναι πια Αριστεροί
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Διότι δεν είναι πια Αριστεροί
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ