2018-10-02 16:21:27
Φωτογραφία για Χαρτζιλίκι: Σε ποια ηλικία να το ξεκινήσετε;
Όσο πιο νωρίς ξεκινήσετε να δίνετε χαρτζιλίκι στα παιδιά, τόσο νωρίτερα θα αρχίσει να αντιλαμβάνεται την αξία των πραγμάτων Η ιδανική ηλικία; Γύρω στα 6 – 7 χρόνων, όταν κιόλας θα αρχίσει να μαθαίνει και προσθαφαιρέσεις στα μαθηματικά.

Πόσα χρήματα;

Όλα εξαρτώνται από τα οικονομικά σας. Αλλά γενικώς είναι καλύτερο να δίνετε λίγα και συχνά. Ωστόσο, το χαρτζιλίκι δεν πρέπει να αποτελεί επιβράβευση για κάποιο κατόρθωμα του παιδιού σας (καλοί βαθμοί, συγύρισμα δωματίου…) αλλά πρέπει να είναι ανεξάρτητο. Πάντως σε γενικές γραμμές δεν ξεπερνάει τα 5-10 ευρώ/ μήνα, ειδικά στις μικρές ηλικίες. Ωστόσο, όσα και να δίνετε στο παιδί, για εκείνο είναι σημαντικά διότι αρχίζει να αποκτά ένα είδος αυτονομίας.

Το παιδί μαθαίνει να κάνει τις επιλογές του

Συνήθως το ποσό για το χαρτζιλίκι αυξάνεται με την ηλικία. Ένα… κόλπο που ακολουθούν πολλοί γονείς είναι να το αυξάνουν 1 ευρώ τον χρόνο. Από εκεί και πέρα το παιδί επιλέγει πώς θα διαχειριστεί τα χρήματά του. Να χαλάσει τα μισά για γλυκά ή να τα κρατήσει για να μαζέψει χρήματα και να πάρει το αγαπημένο του παιχνίδι; Όσο μεγαλώνει, αναπτύσσεται ακόμα περισσότερο αυτό το αίσθημα οικονομίας.


Μαθαίνει την αξία και τη χρησιμότητα των χρημάτων

Μπορεί όταν γεννήθηκε να του φτιάξατε ένα βιβλιάριο βάζοντας κάποια χρήματα στην άκρη (τα οποία φροντίζετε μόνοι σας να ανανεώνετε σε γιορτές και γενέθλια, χωρίς εκείνο να το γνωρίζει) αλλά καθώς μεγαλώνει πρέπει και εκείνο να… μπαίνει στο παιχνίδι. Ξεκινάτε όσο είναι πιο μικρό παίζοντας… σουπερμάρκετ! Για να μάθει ότι τα πράγματα που ζητάει δεν τα αγοράζουμε χωρίς να πληρώσουμε. Όσο μεγαλώνει, φροντίζετε να βάζετε χρήματα στον κουμπαρά του για να μαθαίνει σιγά σιγά να υπολογίζει και να εξασκείται στην αξία των χρημάτων.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ