2018-10-03 08:21:23
Φωτογραφία για Από τι κινδυνεύουν περισσότερο οι γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες;
Το κάθε φύλο έρχεται με ορισμένα διαφορετικά χαρακτηριστικά και φυσικά μεγαλύτερους και μικρότερους κινδύνους για διάφορες ασθένειες! Τώρα, νέα έρευνα μας λέει πως υπάρχουν μερικά πράγματα απ’ τα οποία κινδυνεύουν περισσότερο οι γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες!

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Ρότερνταμ, η άνοια στις γυναίκες, όπως επίσης και το Πάρκινσον και το εγκεφαλικό, είναι αρκετά συχνό φαινόμενο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα ευρήματα, μία στις δύο γυναίκες και ένας στους τρεις άνδρες άνω των 45 ετών είναι πιθανό ότι θα διαγνωσθούν με άνοια, Πάρκινσον ή εγκεφαλικό κάποια στιγμή αργότερα στη ζωή τους.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία για 12.100 ανθρώπους (το 58% γυναίκες), που ήταν τουλάχιστον 45 ετών κατά την έναρξη της έρευνας.

Στη διάρκεια 26 ετών (1990-2016) πέθαναν οι 5.291, οι 3.260 δεν είχαν διαγνωσθεί με καμία νευρολογική πάθηση, οι 1.489 διαγνώσθηκαν με άνοια (το 80% λόγω Αλτσχάιμερ), οι 263 με νόσο Πάρκινσον κι οι 1.285 με εγκεφαλικό (το 65% ισχαιμικού τύπου).


Όπως διαπιστώθηκε απ’ τους Ολλανδούς ερευνητές, ο κίνδυνος μιας γυναίκας να εμφανίσει κάποια από αυτές τις τρεις νευρολογικές παθήσεις στη ζωή της ήταν 48%, ενώ για έναν άνδρα ο κίνδυνος ήταν μικρότερος (36%).

Μάλιστα για την άνοια, στην ηλικία των 45 ετών ο κίνδυνος κατοπινής διάγνωσης ήταν 26% περίπου για μια γυναίκα και 14% για έναν άνδρα.

Όσον αφορά το εγκεφαλικό, και τα δύο φύλα έχουν σχεδόν παρόμοιο κίνδυνο να πάθουν μετά τα 45 τους, αν και οι άνδρες έχουν περισσότερες πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό σε μικρότερη ηλικία σε σύγκριση με τις γυναίκες.

Όμως, οι γυναίκες έχουν διπλάσια πιθανότητα απ’ ό,τι οι άνδρες να διαγνωσθούν με άνοια και με εγκεφαλικό στη διάρκεια της ζωής τους γενικά.

Ο ερευνητής Σίλβαν Λίτσερ σχολίασε πως οι μεσήλικες εστιάζουν την προσοχή τους κυρίως στην καρδιοπάθεια και στον καρκίνο, όμως, οι ασθένειες του εγκεφάλου είναι συχνότερες στους ηλικιωμένους. «Για τους ανθρώπους άνω των 85 ετών, η άνοια είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος», υποστήριξε και πρόσθεσε:

Πολλοί άνθρωποι στην τρίτη ηλικία πάσχουν από περισσότερες από μία νευρολογικές παθήσεις, δύο ή και τρεις ταυτόχρονα. Αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο να διαγνωσθούν με άνοια, Πάρκινσον ή εγκεφαλικό, όπως έδειξε η μελέτη, είναι όσοι στη μέση ηλικία είχαν υψηλότερη πίεση του αίματος, υψηλή χοληστερίνη, καρδιακή αρρυθμία και διαβήτη τύπου 2

Φυσικά, επειδή η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία, οι ερευνητές προτείνουν πως η ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή, ο έλεγχος του βάρους, η σωματική άσκηση, η αποφυγή καπνίσματος, η λελογισμένη κατανάλωση αλκοόλ, ο έλεγχος της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερίνης σε φυσιολογικά επίπεδα, είναι οι κατάλληλοι τρόπο για τη διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ