2018-10-04 13:11:15
Φωτογραφία για Θρυμματίζοντας καλούπια - ποιοι είναι οι Καταδρομείς Ζακ Κωστόπουλος
Αναδημοσιεύουμε από το Indymedia: Στις 21/09/2018 στο κοσμηματοπωλείο "Di Angelo" στην Ομόνοια, στην οδό Γλάδστωνος 2, ένα άτομο εγκλωβίζεται στο κατάστημα και στην προσπάθειά του

να διαφύγει γίνεται αντιληπτό από τον καταστηματάρχη Ευάγγελο Δημόπουλο και το αφεντικό ενός γειτονικού καταστήματος (μεσιτικό γραφείο) Θάνο Χορταριά. Στη συνέχεια, τον ξυλοκοπούν άγρια καθώς προσπαθεί να περάσει τη βιτρίνα για να βγει από το μαγαζί, με τους διάφορους μαγαζάτορες και περαστικούς να μένουν άπραγοι συνένοχα. Λίγο αργότερα, ενώ οι μπάτσοι τον ξυλοκοπούν και του περνούν χειροπέδες, πεθαίνει στο έδαφος.

Στις 27/9 πραγματοποιήσαμε καταδρομική επίθεση και σπάσαμε τις βιτρίνες ενός καταστήματος lacoste και δύο κοσμηματοπωλείων που βρίσκονται δίπλα στο μαγαζί που δολοφονήθηκε ο Ζακ Κωστόπουλος. Σε αυτά τα μαγαζιά αφεντικά και φιλήσυχοι πολίτες υποκλίθηκαν και σιγόνταραν συνειδητά το θέαμα του κανιβαλισμού.


Η κυριαρχία έχει εδραιώσει κάποιες πάγιες στρατηγικές διατήρησης του κοινωνικού και εθνικού κορμού. Μία εξ αυτών είναι το αφήγημα του “εχθρού της κοινωνίας”. Με το αφήγημα αυτό η κυριαρχία στοχοποιεί μία κοινωνική, πολιτική ή έμφυλη ομάδα ανάλογα με την εκάστοτε συνθήκη συσπειρώνοντας εναντίον της τον υπόλοιπο εθνικό κορμό. Το ποια θα είναι η ομάδα αυτή εξαρτάται από τις επιδιώξεις και τη στόχευση της εξουσίας κάθε φορά. Όταν η πατριαρχία θέλει να διατηρήσει τα διαχρονικά πρότυπά της στοχοποιεί για έμφυλα χαρακτηριστικά(gay, trans, queer κλπ) ενώ όταν το κράτος θέλει να διασφαλίσει την ομαλότητα της συνέχειας του , προπαγανδίζει το δόγμα της τάξης και της ασφάλειας στοχοποιώντας συγκεκριμένα υποκείμενα με κοινωνικο-πολιτικά χαρακτηριστικά(πιο παλιά κομμουνιστές, ανέκαθεν αναρχικοί μετανάστες και τοξικοεξαρτημένοι).

Με αυτή την τακτική η εξουσία δημιουργεί μια κοινωνική διάδραση, δομώντας σχέσεις διάχυτου ρατσισμού και περιθωριοποίησης που καλλιεργεί συγκεκριμένα υποκείμενα. Τα υποκείμενα που συσπειρώνονται εναντίον του ‘εχθρού της κοινωνίας’ είναι διατεθειμένα να πουλήσουν κάθε χιλιοστό της ελευθερίας τους για την ασφάλεια τους και να υπερασπιστούν μέχρι τέλους την ιδιοκτησία τους ,επιδιώκοντας την φυσική εξόντωση του εκάστοτε εχθρού. Αυτά τα φιλήσυχα σκουπίδια αποζητούν καλύτερο έλεγχο στη μητρόπολη με περισσότερη επιτήρηση από μπάτσους ενώ επανδρώνουν τις ιδιοκτησίες με συστήματα ασφαλείας(κάμερες, συναγερμοί, ιδιωτικοί σεκιουριτάδες κλπ). Τέτοια σκουπίδια είναι και οι δύο δολοφόνοι του Ζακ όπως και οι υπόλοιποι μαγαζάτορες και οι περαστικοί του εν λόγω δρόμου, οι οποίοι συνειδητά επιτέθηκαν με μένος στο υποκείμενο που παρέκκλινε από την κοινωνική νομιμότητα σαν πράξη τιμωρητική και παραδειγματική.

Ο Ζακ ανεξαρτήτως πρόθεσης και χωρίς να συσχετιστεί καθόλου η έμφυλη ταυτότητα του, αντιμετωπίστηκε με την ιδιότητα του ληστή. Αυτήν την ιδιότητα που έρχεται να πλήξει τα ψευδεπίγραφα των υλικών κεκτημένων κάθε μικρού ή μεγάλου αφεντικού. Είναι το υποκείμενο εκείνο που ανέκαθεν ενοχλούσε καθώς επιδιώκει την αποδόμηση  της εργασιακής ομαλότητας.

Μία άλλη στρατηγική του κράτους είναι να καταδικάζει τη βία από και αν προέρχεται, εκτός και αν προέρχεται από τις ίδιες τις κρατικές δομες. Ετσι μπορεί να μονοπωλεί την βία πάντα προς το συμφέρον του και σε όποια συνθήκη επιλέξει. Στην προκειμένη περίπτωση κάποια φαινομενικά ριζοσπαστικά υποκείμενα εξίσωσαν την αντικρατική βία, που ασκήθηκε ενάντια σε πολυεθνικές στην πορεία στο κέντρο της Αθηνάς για τον Ζακ στις 26/9, με ματσό συμπεριφορές.Τέτοιες γενικεύσεις ευθυγραμμίζονται πλήρως πίσω από την εν λόγω κρατική ρητορεία. Ο αγώνας για την δολοφονία του Ζακ μονό πολύμορφος μπορεί να είναι. Κάθε μέσο (τρικάκια, αφίσες, συγκρουσιακές πορείες, καταδρομικές) είναι θεμιτό και αποσκοπεί στην δημιουργία συσχετισμών ώστε να μην παραχωρηθεί χώρος σε αντίστοιχα σκουπίδια να πράξουν όπως έπραξαν στο μέλλον. Όποιος προσπαθεί να καταστείλει το εύρος τις πολυμορφίας θα είναι συνένοχος και θα έχει το αίμα στα χέρια του από τον επόμενο Ζακ. Εμείς από την πλευρά μας θα κάνουμε ότι μπορούμε να μην υπάρξει επόμενος. Η μνήμη του Ζακ θα είναι εδώ, σε κάθε στιγμή επίθεσης στους καταπιεστές του και στους δολοφόνους του.

ΜΠΟΥΡΛΟΤΟ ΚΑΙ ΦΩΤΙΑ ΣΕ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΣΠΑΣΜΕΝΕΣ ΒΙΤΡΙΝΕΣ, ΚΑΜΕΝΑ ΜΑΓΑΖΙΑ,

ΣΦΥΡΙΕΣ ΣΕ ΜΠΑΤΣΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ

Καταδρομείς "Ζακ Κωστόπουλος'
_
bloko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ