2018-10-04 14:38:46
Φωτογραφία για ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ: ΑΠΟΔΥΝΑΜΩΘΗΚΕ Η ΘΕΩΡΙΑ ΠΕΡΙ ΜΟΜΕΝΤΟΥΜ
«Αποδείχθηκε ότι όταν υπάρχει εσωτερική σύγκρουση και όχι ευρεία συναίνεση, δεν μπορούν να γίνουν ασφαλή βήματα στην εξωτερική πολιτική», δήλωσε ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, στον απόηχο του δημοψηφίσματος στην πΓΔΜ. «Αποδυναμώθηκε επίσης η θεωρία περί του μομέντουμ», πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος μιλώντας στην εφημερίδα «Τα Νέα». 

Ο πρώην Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι «η συμφωνία συνήφθη, υποτίθεται, για να ενισχυθεί η πολιτειακή υπόσταση της πΓΔΜ και η ευρωατλαντική της πορεία. Αποδείχθηκε ότι για ένα πολύ μεγάλο μέρος του εκλογικού της σώματος και ιδίως της σλαβομακεδονικής κοινότητας αυτό που προέχει είναι το ταυτοτικό ζήτημα». «Θα δούμε τώρα τη συνέχεια. Αν προκηρυχθούν εκλογές, θα έχουμε ρητή τοποθέτηση της κοινωνίας της γειτονικής χώρας χωρίς τα διφορούμενα μηνύματα της αποχής», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς εάν το αποτέλεσμα της Κυριακής απομακρύνει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα, σημείωσε ότι «αυτό σημαίνει πως θα έχει δαπανηθεί έως τις εκλογές περισσότερος πολύτιμος εθνικός χρόνος σε βάρος της οικονομίας και  των δημοκρατικών θεσμών».


Για τα επόμενα βήματα από την ελληνική πλευρά, επεσήμανε ότι «σύμφωνα με την συνθήκη που έχει υπογραφεί και, η οποία  ως προς τα προκαταρκτικά ζητήματα και τις προϋποθέσεις κύρωσής της είναι δεσμευτική από της υπογραφής, πρέπει να αναμένει την ολοκλήρωση της διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος της πΓΔΜ».

«Δυστυχώς στο στάδιο αυτό  δεν είναι εφικτή η βελτίωση του περιεχομένου της συμφωνίας σε σχέση με την ονομασία της γλώσσας, τον χαρακτηρισμό της ιθαγένειας και το περιεχόμενο του άρθρου 7 που αφορά την εθνική ταυτοτική αυτοαντίληψη. Οι βελτιώσεις έπρεπε να είχαν επιδιωχθεί πριν την υπογραφή που συντελέστηκε με την πλήρη σύμπραξη των κ.κ. Τσίπρα και Καμμένου. Αν βεβαίως, για οποιοδήποτε λόγο, δεν συντελεστεί η αναθεώρηση του Συντάγματος, δεν θα συντρέχουν πλέον οι προϋποθέσεις κύρωσης», συμπλήρωσε.

ΑΜΠΕ

«The New Daily Mail» 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ