2018-10-05 11:38:00
Φωτογραφία για Η ΕΛΤΕ ζητά έρευνα για τους ορκωτούς της ΔΕΗ που μετέτρεψαν ζημιές €250 εκατ. σε κέρδη
Τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ένας ισολογισμός που ήταν «κόκκινος» με ζημιές σχεδόν 250 εκατ. ευρώ, εμφάνισε κέρδη 31,1 εκατ. ευρώ διερευνά η Επιτροπή Λογιστικής

Τυποποίησης και Ελέγχων (ΕΛΤΕ), ψάχνοντας πίσω από τις υπογραφές που έβαλαν οι Ορκωτοί Ελεγκτές του ΣΟΛ (Σώμα Ορκωτών Λογιστών) στον περσινό εξαμηνιαίο ισολογισμό της ΔΕΗ.

Η επιχείρηση κρατά σιγή ιχθύος για την υπόθεση που από προχθές κάνει το γύρο της αγοράς, όμως η ΕΛΤΕ έχει διατάξει έρευνα, μετά και τον ορυμαγδό των αποκαλύψεων για τους σκελετούς που έκρυβαν οι πολυτελείς προθήκες κοσμημάτων και αξεσουάρ της Folli-Follie. Πληροφορίες αναφέρουν ότι εξηγήσεις ζητούν και οι τράπεζες που έχουν δανειακές συμβάσεις με την ΔΕΗ.

Η υπόθεση με τα αναμορφωμένα αποτελέσματα, ήρθε στο φως με την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της εταιρείας για το φετινό εξάμηνο, όταν οι νέοι ορκωτοί της ΔΕΗ, η Εastern Young, προχώρησαν σε αναπροσαρμογή αποτελεσμάτων για την χρήση του 2017.


Σύμφωνα με τις λογιστικές καταστάσεις της ΔΕΗ, δύο είναι οι λόγοι που προβάλλουν ως αιτίες της αναμόρφωσης. Ο πρώτος είναι η αναγνώριση αναβαλλόμενου φόρου στο ενεργητικό για την υποχρέωση από την ΔΕΗ της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας στους εργαζόμενους του ομίλου μετά την συνταξιοδότησή τους για τις χρήσεις 2016 και το α΄εξάμηνο του 2017.

Ο δεύτερος είναι η εφαρμογή της ενδεδειγμένης μεθόδου εκτίμησης σχετικά με τον υπολογισμό του ποσού της ενέργειας που διατέθηκε αλλά δεν τιμολογήθηκε σε πελάτες χαμηλής τάσης για τις χρήσεις 2015 -2016 και το α΄ εξάμηνο του 2017. Και τα δύο αυτά θέματα απαλείφθηκαν ως λάθη χωρίς επιπτώσεις και διορθώθηκαν.

Η ΔΕΗ ανακοίνωσε τα αποτελέσματα εξαμήνου την προηγούμενη εβδομάδα. Βάσει αυτών οι πωλήσεις διαμορφώθηκαν σε 2,36 δισ. ευρώ από 2,46 δις ευρώ πέρσι και τα EBITDA σε 90 εκατ. ευρώ έναντι 202,1 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό εξάμηνο. Επίσης ανακοίνωσε ότι για το ίδιο διάστημα (εξάμηνο 2017) εμφάνισε ζημιές 249,5 εκατ. ευρώ από κέρδη 31,1 εκατ. συμπεριλαμβανομένου και του κέρδους από την πώληση του ΑΔΜΗΕ.

Της Μαριάννας Τζάννε
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ