2018-10-05 12:18:42
Φωτογραφία για Ξεχάστε την φορολογική ακινησία, έρχεται το Περιουσιολόγιο!
Εδώ και χρόνια εισαγωγείς, έμποροι και ιδιοκτήτες ΙΧ «φωνάζουν» για τα άδικα και εξωπραγματικά που επιβάλλονται στα οχήματα, τα σκάφη μέχρι και τις βάρκες.

Μάλιστα ανά τακτά χρονικά διαστήματα οι εκάστοτε υπουργοί Οικονομικών ανακοινώνουν την κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης και τη δημιουργία του Περιουσιολογίου στο οποίο θα αναγράφονται η κινητή και ακίνητη περιουσία όλων των φορολογούμενων.

Είναι ξεκάθαρο πως τα ακίνητα που θα καταγραφούν θα φορολογούνται βάσει της αντικειμενικής τους αξίας που θα ορίσει το υπουργείο Οικονομικών. Ωστόσο η μεγάλη έκπληξη αναμένεται να έρθει από την κινητή περιουσία που περιλαμβάνει αυτοκίνητα, σκάφη-βάρκες, ελικόπτερα μέχρι και ιδιωτικά τζετ. Ο λόγος που κάνουμε λόγο για… έκπληξη από το Περιουσιολόγιο ειδικά για τα τα αυτοκίνητα και τα σκάφη έχει να κάνει με την κατάθεση των πινακίδων κυκλοφορίας ή των Αδειών Πλόων τα οποία δεν θα είναι πλέον ανενεργά φορολογικά.


Ειδικότερα αν κάποιος καταθέσεις τς πινακίδες κυκλοφορίας του οχήματός του ή την άδεια πλόων στο σκάφος του τότε δεν υπάρχει τεκμήριο διαβίωσης και βέβαια οι ιδιοκτήτες τους δεν πληρώνουν Τέλη Κυκλοφορίας αλλά ούτε και τίποτα άλλο για τα σκάφη.

Το Περιουσιολόγιο φαίνεται πως θα αλλάξει ριζικά τα παραπάνω δεδομένα καθώς τα αυτοκίνητα ή στα σκάφη τα οποία βρίσκονται σε φορολογική ακινησία ξαφνικά θα αποτελούν πάγια περιουσιακά στοιχεία και θα φορολογούνται! Με λίγα λόγια η φορολογική ατέλεια καταργείται και ξαφνικά θα αποτελούν πάγια περιουσιακά στοιχεία που φορολογούνται.

Αλλωστε είναι γνωστό πως όταν κάποιος κάτοχος αυτοκινήτου ή σκάφους καταθέτει την άδεια με την αιτιολογία της προσωρινής ακινησίας δεν αναγράφεται καθόλου στην φορολογική δήλωση. Με το περιουσιολόγιο αυτό δεν θα συμβαίνει καθώς θα καταγράφονται κανονικά ασχέτως αν δεν κυκλοφορούν. Παρόλα αυτά ο τρόπος φορολόγησης τους ακόμη δεν έχει γίνει γνωστός αλλά κάποια στελέχη στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν πως το Περιουσιολόγιο θα βάλει ένα τέλος στην αθρόα κατάθεση πινακίδων κυκλοφορίας των ΙΧ και αδειών πλόων στα σκάφη-βάρκες.

Επίσης οι πάνω από 1,5 εκατ. πινακίδες που έχουν κατατεθεί στις εφορίες αποδεικνύουν και περίτρανα πως οι ώστε οι ιδιοκτήτες τους δεν αντέχουν οικονομικά και προσπαθούν με αυτό τον τρόπο να γλιτώσουν τα υπέρογκα τεκμήρια, τα Τέλη Κυκλοφορίας, το Φόρο Πολυτελούς Διαβίωσης (πάνω από 2 λίτρα) αλλά και την υποχρεωτική ασφάλιση ακόμη και αν δεν τα κυκλοφορούν Αν βέβαια αφήνουν και τις πινακίδες για διάστημα άνω των 18 μηνών τότε θα πρέπει να πληρώσουν και χαράτσι 30 ευρώ για να τις ξαναπάρουν.

Αλλά με δεδομένο πως δεν θα μειωθούν τα Τέλη Κυκλοφορίας 2019 και πως θα έρθει το Περιουσιολόγιο μάλλον θα καταστρέφονται τα αυτοκίνητα που οι ιδιοκτήτες τους δεν μπορούν να τα έχουν στην κατοχή τους παρά να καταθέτουν τις πινακίδες κυκλοφορίας τους.
NewsAuto.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ