2018-10-05 14:08:14
Φωτογραφία για Πεπτικά προβλήματα: Ποιες είναι οι τροφές που τα προκαλούν;
Αν ανήκετε σε αυτούς που σας ταλαιπωρούν τα πεπτικά προβλήματα, ξέρετε από πρώτο χέρι πως είναι δύσκολο κανείς να καταλάβει αν αυτό που τρώει του κάνει καλό ή τον βλάπτει.

Ακόμα πιο πολύπλοκα γίνονται τα πράγματα, όταν κάποιες τροφές που θεωρούνται υγιεινές, μπορεί εν προκειμένω να επιβαρύνουν κάποιους, προκαλώντας φούσκωμα, δυσκοιλιότητα, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση κ.ά. Παρατηρήστε, λοιπόν, αν κάποια από τις παρακάτω υγιεινές τροφές σάς επηρεάζει αρνητικά και αποφύγετέ την αν διαπιστώσετε κάτι τέτοιο ή δείτε πώς μπορείτε να την καταναλώσετε πιο ορθά.

Smoothies

Ένα κρύο smoothie το πρωί μπορεί να επιβραδύνει την πέψη, κάτι που δεν το θέλετε ειδικά αν έχετε ήδη αργό μεταβολισμό. Δοκιμάστε να ξεκινήσετε την ημέρα σας με ένα smoothie σε θερμοκρασία δωματίου ή με υγρά και τροφές σε ανάλογη θερμοκρασία ή ζεστά. Με αυτά υπ’ όψιν, υπάρχουν τρόποι να «αναβαθμίσετε» το smoothie σας και να το κάνετε πιο φιλικό προς την πέψη
. Ένας τρόπος είναι να προσθέσετε τζίντζερ ή κανέλα που βοηθούν ως πιο «ζεστά» μπαχαρικά, ενώ μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε μαγειρεμένα λαχανικά, τα οποία θα έχετε καταψύξει, όπως κουνουπίδι και κολοκυθάκι, αντί για ωμά, όπως λαχανίδα, που πέφτουν λίγο πιο βαριά στο έντερο. Το πόσο καλά μπορείτε να χωνέψετε ένα smoothie εξαρτάται επίσης και από την εποχή. Κάποιοι, για παράδειγμα, αφομοιώνουν καλύτερα τα smoothies το καλοκαίρι, αλλά όχι το χειμώνα.

Νερό

Εδώ να τονίσουμε ότι δεν είναι το ίδιο το νερό που μπορεί να προκαλέσει κάποιο θέμα, αλλά το πώς το καταναλώνουμε. Φαίνεται, για παράδειγμα, πως όταν πίνουμε νερό κατά τη διάρκεια ενός γεύματος, εξασθενούν τα γαστρικά υγρά και έτσι μεταβάλλεται η διαδικασία πέψης. Όποτε μπορείτε, προσπαθήστε να καταναλώνετε νερό πριν και μετά τα γεύματα, αφήνοντας περιθώριο περίπου 30 λεπτών μέχρι να φάτε. Αν θέλετε οπωσδήποτε να πιείτε κάτι με το γεύμα σας, δοκιμάστε λίγο ζεστό νερό με λεμόνι, ζεστό τσάι ή νερό σε θερμοκρασία δωματίου.

Κινόα

Παρ’ όλο που η κινόα ως ψευδοδημητριακό δεν περιέχει γλουτένη, παρ’ όλ’ αυτά περιέχει λεκτίνες, σαπωνίνες και φυτικό οξύ, όπως τα περισσότερα δημητριακά. Δυστυχώς όλα αυτά μπορεί να σας προκαλούν πεπτικά προβλήματα. Οι λεκτίνες μπορεί να προκαλούν βλάβες στα εντερικά τοιχώματα οδηγώντας σε διάφορες διαταραχές, ενώ μπορούν να προκαλέσουν και αντίσταση στη λεπτίνη (ορμόνη που ρυθμίζει την όρεξη), που σημαίνει ότι θα αισθάνεστε πείνα, ακόμη κι όταν ο οργανισμός σας είναι πλήρης από θερμίδες. Οι σαπωνίνες, όπως και οι λεκτίνες, είναι σχεδιασμένες έτσι ώστε να προστατεύουν τον σπόρο, αλλά μπορούν κι αυτές να οδηγήσουν στο σύνδρομο διαρρέοντος εντέρου κατά το οποίο οι τοξίνες του εντέρου μπορούν να εισβάλουν στα τοιχώματά του και να διαρρεύσουν ακόμα και στην κυκλοφορία του αίματος. Αυτό συμβαίνει γιατί οι σαπωνίνες καταστρέφουν τα κύτταρα των τοιχωμάτων. Το φυτικό οξύ, επίσης, είναι μια ουσία που οι άνθρωποι δεν μπορούν χωνέψουν, ενώ δεσμεύει τα μέταλλα των τροφών και δεν μας αφήνει να τα απορροφήσουμε. Μπορεί ακόμη να εμπλακεί με τα πεπτικά ένζυμα και να σας προκαλέσει ερεθισμό. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε, αν σας αρέσει η κινόα, είναι να τη μουλιάζετε και να την ξεπλένετε, έτσι ώστε να αφαιρείτε τις παραπάνω ουσίες και να δείτε αν η κατάσταση βελτιώνεται.

Δυόσμος

Αν και θεωρείται ιδανικός για την ανακούφιση από ναυτία και δυσπεψία, σε περίπτωση που διαπιστώνετε ότι η πέψη σας καθυστερεί, καλύτερα να προτιμήσετε πιο «ζεστά» βότανα και μπαχαρικά, όπως τζίντζερ, κανέλα και κάρδαμο, τα οποία σύμφωνα με την Αγιουρβέδα είναι καλύτερα για το πεπτικό. Σε περιπτώσεις καούρας και πάλι ο δυόσμος δεν είναι καλή επιλογή, καθώς, σύμφωνα με το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ, μπορεί να χαλαρώσει το σφιγκτήρα που κλείνει το στομάχι από τον οισοφάγο και να οδηγήσει σε επιδείνωση της καούρας, καθώς τα οξέα του στομάχου θα ανεβαίνουν ανενόχλητα προς τον οισοφάγο.

Ξηροί καρποί

Οι ξηροί καρποί έχουν εκπληκτική διατροφική πυκνότητα και έχουν σχεδιαστεί από τη φύση να καταναλώνονται σε μικρές ποσότητες, γι’ αυτό μην τους καταναλώνετε σαν ποπ κορν! Δεν πρέπει να ξεπερνάτε τη συνιστώμενη ημερήσια δόση που είναι περίπου το ¼ του φλιτζανιού, δηλαδή περίπου 23 αμύγδαλα, 12 μισά καρύδια ή έξι βραζιλιάνικα καρύδια. Προτιμήστε τα φιστίκια Αιγίνης που λόγω του ότι έχουν τσόφλι θα επιβραδύνουν την κατανάλωση ή δοκιμάστε στη θέση τους, αν θέλετε να συνεχίσετε να τρώτε πέραν της συνιστώμενης δόσης, σέλερι, μάραθο ή ραπανάκι. Το φυτικό οξύ επίσης υπάρχει και στους ξηρούς καρπούς, γι’ αυτό δοκιμάστε να τους μουλιάζετε πριν την κατανάλωση.

Ωμές σαλάτες

Οι ωμές τροφές δυσκολεύουν πολλούς ανθρώπους στην πέψη. Αν διαπιστώνετε ότι σας «πειράζουν» προτιμήστε τα λαχανικά σας μαγειρεμένα.

Γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά

Πολλά γιαούρτια με χαμηλά λιπαρά έχουν περισσότερη ζάχαρη και δεν είναι το ίδιο ικανοποιητικά όσον αφορά τον κορεσμό. Προτιμήστε τα πλήρη γιαούρτια και φάτε μικρότερη ποσότητα ή πειραματιστείτε με πρόβειο ή κατσικίσιο γιαούρτι, αν έχετε πρόβλημα πέψης.

Ακούτε πάντα τον οργανισμό σας και μοιραστείτε τις παρατηρήσεις σας με τον ειδικό, προκειμένου να σας βοηθήσει στο τι πρέπει να προσέχετε διατροφικά, για καλύτερη πέψη.

Πηγή: clickatlife.gr
_
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ