2018-10-07 14:18:55
Φωτογραφία για Δημοσιεύματα εμπλέκουν Εισαγγελέα και τον σύζυγο της στο σκάνδαλο Novartis - Κατατέθηκαν χρήματα σε κοινό λογαριασμό τους - Με μηνύσεις απαντά η Δικαστική Λειτουργός! (ΦΩΤΟ)
Η καταβολή χρηματικού ποσού από την φαρμακευτική εταιρεία Novartis σε κοινό τραπεζικό λογαριασμό της Εισαγγελέα Εφετών, Ελένης Ράϊκου και του σύζυγου της, ο οποίος είναι γιατρός στο επάγγελμα, προκαλεί αλυσιδωτές αντιδράσεις... 

Υπενθυμίζεται ότι στις 24 Μαρτίου 2017, η Ελένη Ράικου παραιτήθηκε από τη θέση της Εισαγγελέως Καταπολέμησης της Διαφθοράς και από τότε έχει αναλάβει καθήκοντα ως Εισαγγελέας Εφετών.

 

Η δημοσίευση (στις εφημερίδες Kontranews και Νέα Σελίδα) προκάλεσε την αντίδραση ανθρώπων από το περιβάλλον της Εισαγγελέα οι οποίοι διαμηνύουν πως «η Ελένη Ράϊκου θα ακολουθήσει όλες τις νόμιμες διαδικασίες μετά από δημοσίευμα που εμφανίζει το σύζυγό της. -γιατρό στο επάγγελμα-, να έχει σχέση με την υπόθεση της Novartis. 

Τα δημοσιεύματα αναφέρουν πως «η αποκάλυψη προκαλεί νέες, ραγδαίες εξελίξεις καθώς για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος θα ελεγχθεί και η σύζυγος του μεγαλογιατρού, η οποία είχε και τη θεσμική ιδιότητα, διότι, όπως αποδεικνύει η δικαστική έρευνα, ο λογαριασμός που «υποδεχόταν» τα δώρα από τη Novartis ήταν κοινός. Η δημοσιοποίηση και των δύο ονομάτων αναμένεται να προκαλέσει πολιτικοδικαστικό σεισμό, αφού υπάρχουν κι άλλες ενδείξεις ότι ο εν λόγω γιατρός είχε στενές επαφές με την εταιρεία. 


Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ποσά εμφανίστηκαν στην πορεία εμβασμάτων του τροφοδότη λογαριασμού του ελβετογερμανικού πολυεθνικού κολοσσού. Το σημαντικό αυτό στοιχείο προήλθε -σύμφωνα με τα δημοσιεύματα- και από τις εφόδους των εισαγγελέων στα γραφεία της Novartis, όπου κατασχέθηκαν έγγραφα και σκληροί δίσκοι, ενώ βρίσκεται στα χέρια των εισαγγελέων από το 2016!»  

Μάλιστα η εφημερίδα Kontranews αναφέρει στο πρωτοσέλιδό της ότι πρόκειται για την Εισαγγελέα Ράϊκου. 

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται από το περιβάλλον της Εισαγγελέα, το ποσό που φέρεται να βρέθηκε σε λογαριασμό, αφορά 1.000 ευρώ που δόθηκαν από τη Novartis για ομαδική ερευνητική εργασία που έλαβε χώρα το 2009. Το ποσό αυτό εμβάστηκε σε λογαριασμό που για τυπικούς λόγους τηρεί από κοινού με τη σύζυγό του». Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες «η καταβολή έγινε άπαξ και από τότε ουδεμία άλλη σχέση δεν έχει με την εταιρεία. Μετά από όσα είδαν το φως της δημοσιότητας η Ε. Ράικου αναμένεται να προβεί σε όλες τις νόμιμες ενέργειες».

Παραίτηση για τη Novartis

Η Ελένη Ράϊκου, πρώην προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, και επί μακρόν προϊσταμένη της Εισαγγελίας Διαφθοράς, παραιτήθηκε τον Μάρτιο του 2017 και ενώ θρυλούνταν πως δεν θα ανανεωθεί η θητεία της καταγγέλλοντας πως ουσιαστικά επιχειρείται να παρεμποδιστεί η έρευνά της για τη Novartis. 

Συγκεκριμένα τότε με μία πολυσέλιδη αναφορά, είχε καταγγείλει πως μόλις η ίδια και οι επίκουροι Εισαγγελείς βρέθηκαν μπροστά σε ένα τεράστιο σκάνδαλο (με την αποκάλυψη λογαριασμού που τροφοδοτούσε γιατρούς δημοσίων νοσοκομείων και άγνωστο ακόμη πόσους και ποιους άλλους), ένα δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας «αποκάλυψε» την αναφορά ανακρίτριας με την οποία κατηγορεί την Ελένη Ράϊκου ότι έχει αποκρύψει στοιχεία στις δικογραφίες του Γιάννου Παπαντωνίου και του Θωμά Λιακουνάκου.

Η Εισαγγελέας υπέβαλλε τότε την παραίτησή της υποστηρίζοντας ότι δεν θέλει να μετατραπεί σε «Ιφιγένεια» στον βωμό συμφερόντων που έχουν ως αποκλειστικό σκοπό τη συγκάλυψη της έρευνας και την ακύρωση του έργου της Εισαγγελίας Διαφθοράς. 

Η αναφορά της Ελένης Ράϊκου

Στην πολυσέλιδη αναφορά της, η Εισαγγελική λειτουργός υποστήριζε πως μετά από επίπονη προσπάθεια, το τμήμα διαφθοράς κατάφερε να συλλέξει τα πρώτα κρίσιμα στοιχεία για την υπόθεση Novartis, στοιχεία που οδηγούσαν πασιφανώς στο συμπέρασμα ότι ένας μεγάλος αριθμός γιατρών δημοσίων νοσοκομείων έπαιρναν μίζες από την εταιρεία.

Και δεν ήταν μόνο η αποκάλυψη του επίμαχου λογαριασμού, αλλά και των εμβασμάτων που στέλνονταν σε εταιρείες (νομικά πρόσωπα) οι οποίες χρησιμοποιούνταν ως οχήματα για να διοχετεύονται «δώρα» σε άλλους… αποδέκτες, «προφανώς αξιωματούχους». Αμέσως σήμανε συναγερμός για την Εισαγγελία, αφού το συνολικό ποσό που διοχετευόταν από τον επίμαχο λογαριασμό άγγιζε τα 28 εκατομμύρια ευρώ!

Για την Εισαγγελική λειτουργό, η οποία χαρακτήριζε την υπόθεση της Novartis «κορωνίδα της διαφθοράς στη χώρα μας», και ενώ η υπηρεσία είχε εστιάσει όλες της τις προσπάθειες σε αυτήν την έρευνα, «όλως συμπτωματικώς» σε διαφημιστικό βίντεο προβαλλόταν πρωτοσέλιδο εφημερίδας με τίτλο: «Αποκάλυψη: Ανακρίτρια κατηγορεί γνωστή εισαγγελέα για απόκρυψη στοιχείων σε δικογραφίες για Γιάννο Παπαντωνίου και Θωμά Λιακουνάκο».

Η Ελένη Ράϊκου στην αναφορά της χαρακτήριζε «ανυπόστατο, άκρως συκοφαντικό και υποβολιμαίο» το επίμαχο δημοσίευμα, λέγοντας ότι ο επιχειρηματίας Θ. Λιακουνάκος προφυλακίστηκε και θα δικαστεί μετά από ποινική δίωξη που άσκησε η Εισαγγελία Διαφθοράς, «εκκρεμούν, δε, σε βάρος του ακόμα τρεις ποινικές διώξεις που έχουν ασκηθεί επίσης από το γραφείο μας».

Όσον αφορά τον Γιάννο Παπαντωνίου, η Ελένη Ράϊκου ανέφερε ότι «ήδη έχουν αποσταλεί από την Εισαγγελία Διαφθοράς στη Βουλή πλήρη αντίγραφα όλων των παραπάνω δικογραφιών και μάλιστα ταυτόχρονα με την άσκηση της ποινικής δίωξης και τη διαβίβαση των σχετικών δικογραφιών στον κύριο διευθύνοντα, το Πρωτοδικείο Αθηνών. Επιπλέον, εκκρεμεί απάντηση επί αιτήματός μας δικαστικής συνδρομής προς τις ελβετικές Αρχές, απ’ όπου και αναμένουμε σημαντικά ευρήματα. Εκτός, δε, αυτού, έχει ασκηθεί από εμένα προσωπικά σε βάρος του ποινική δίωξη για παράβαση του νόμου για το πόθεν έσχες».

Και κατέληγε η Ελένη Ράϊκου:

«Ζητώ την αντικατάστασή μου γιατί αρνούμαι να μετατραπώ σε «Ιφιγένεια» στον βωμό των συμφερόντων των διεφθαρμένων κρατικών λειτουργών και των μεγάλων συμφερόντων στον χώρο του φαρμάκου, οι οποίοι ενόψει των αποκαλύψεων που προφανώς διέρρευσαν και οι οποίες με βεβαιότητα θα τους οδηγούσαν να λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη και ίσως κάποιους από αυτούς στη φυλακή, δεν δίστασαν να σχεδιάσουν την ηθική μου εξόντωση έτσι ώστε να είναι δυνατή η αποδόμηση της έρευνάς μας. Με αστειότητες και εκμεταλλευόμενοι την τουλάχιστον ανεξήγητη ενέργεια συγκεκριμένης Ανακρίτριας «έστησαν» μία πρωτοφανή ιστορία συκοφάντησής μου».

Απαλλαγή και Έφεση

Για την εν λόγω αναφορά της Ανακρίτριας σχετικά με τα στοιχεία στις υποθέσεις εξοπλιστικών το πειθαρχικό απάλλαξε την εισαγγελέα Εφετών Ελένη Ράϊκου αλλά προ ημερών, με την ανάληψη των καθηκόντων του, σύμφωνα με πληροφορίες, ο νέος υπουργός Μιχάλης Καλογήρου άσκησε έφεση κατά της απόφασης.

Πληροφορίες: KontraNews, Neaselida, Dikastiko.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ