2018-10-08 10:16:13
Φωτογραφία για HANDELSBLATT: ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΝΕΑ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΙΤΑΛΙΑ
Στο σφυροκόπημα, που έχουν δεχθεί οι μετοχές ιταλικών και ελληνικών τραπεζών το τελευταίο διάστημα αναφέρεται η Handelsblatt, επισημαίνοντας πως εγείρει φόβους για νέα τραπεζική κρίση στις δύο χώρες του Νότου. Η γερμανική εφημερίδα εξηγεί πως οι αναταράξεις αποτελούν σύμπτωμα διαφορετικών προβλημάτων. «Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. 37 εκατ. ευρώ έχουν χάσει από τα μέσα Μαΐου στο Χρηματιστήριο του Μιλάνου όσοι επένδυσαν στις ιταλικές τράπεζες, μία απώλεια άνω του 25%. Όμως, τα πιο τρομακτικά δεδομένα ήρθαν από την Ελλάδα την περασμένη εβδομάδα. Στην Αθήνα, τραπεζικός δείκτης υποχώρησε την Τετάρτη κάποια στιγμή της ημέρας κατά 9%, ενώ η Τράπεζα Πειραιώς έχασε το ένα πέμπτο της αξίας της» αναφέρει χαρακτηριστικά το άρθρο.

Όπως επισημαίνει ο συντάκτης οι Ελληνικές τράπεζες πιέζονται λόγω του τεράστιου όγκου των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ενώ για την περίπτωση της Ιταλίας αιτία είναι τα δημοσιονομικά σχέδια της νέας κυβέρνησης λαϊκιστών. «Από κοινού οι εξελίξεις στις δύο χώρες πυροδοτούν φόβους μιας νέας τραπεζικής κρίσης στη νότια Ευρώπη» προειδοποιεί η εφημερίδα, η οποία φιλοξενεί δήλωση υψηλόβαθμου τραπεζίτη στη Φρανκφούρτη που αναφέρει ότι «προς το παρόν αντιμετωπίζουμε τα δύο αυτά περιφερειακά ζητήματα, όμως οι επενδυτές είναι νευρικοί και η κατάσταση θα μπορούσε γρήγορα να κλιμακωθεί».

Στην Ελλάδα, το μεγαλύτερο πρόβλημα των τραπεζών είναι το πιστωτικό ρίσκο
. Δάνεια ύψους 88,6 δισεκατομμυρίων ευρώ δεν εξυπηρετούνται ή θεωρούνται ότι είναι επικίνδυνα. Το ποσοστό αντιστοιχεί περίπου στο 48% του συνολικού δανεισμού ή στο 50% του ελληνικού ΑΕΠ. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το γεγονός αυτό δεν είναι απλά και μόνο αποτέλεσμα οκτώ ετών ύφεσης. Η απροσεξία των ελληνικών τραπεζών στο να δανείζουν πρόσωπα, φυσικά ή νομικά με αμφίβολη φερεγγυότητα φέρει μεγάλο μερίδιο ευθύνης.

Σε ξεχωριστή ανταπόκριση η Handelsblatt στο «Σχέδιο βοήθειας για τις τράπεζες της Ελλάδας». «Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει επίσημα» τον τρόπο στήριξης των τραπεζών, αναφέρει, ωστόσο η εκτιμά ότι «το σχέδιο είναι παρόμοιο με το μοντέλο που είχε συμφωνήσει το 2016 η Ιταλία με την Ε.Ε. για την εξυγίανση του τραπεζικού της τομέα και το οποίο εφήρμοσε με επιτυχία».

Η γερμανική εφημερίδα μεταξύ άλλων ότι «ακόμη κι αν η κυβέρνηση επιρρίπτει τώρα την ευθύνη σε "κερδοσκόπους", οι αναταράξεις στο χρηματιστήριο είναι εξαιρετικά ανησυχητικές πολιτικά για τον Τσίπρα. Η απώλεια εμπιστοσύνης προς τις τράπεζες τρομάζει τους ξένους επενδυτές που χρειάζεται επειγόντως η χώρα προκειμένου η οικονομία να αναπτύσσεται σταθερά. Και το αξιόχρεο της χώρας πλήττεται από αυτήν την εξέλιξη».

Υπενθυμίζεται ότι και η Wall Street Journal σε πρόσφατο δημοσίευμά της σχολίαζε ότι οι τράπεζες εξελίσσονται στην αχίλλειο πτέρνα του Νότου. 

ΑΜΠΕ

«The New Daily Mail» 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ