2012-06-07 14:50:21
Φωτογραφία για Έντονη η αντιδραση της ΕΣΚ για ν/σ που θέτει περιορισμούς στην ελευθερία του Τύπου
Το νομοσχέδιο που έστειλε η κυβέρνηση χθες Τετάρτη στη Βουλή, το οποίο θέτει περιορισμούς στην ελευθερία του Τύπου και εκμηδενίζει το δημοσιογραφικό απόρρητο, αναγάγει τους δημοσιογράφους «σε μεγάλους ρουφιάνους», δήλωσε την Πέμπτη ο πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Κύπρου (ΕΣΚ), Αντώνης Μακρίδης.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, με αφορμή το νομοσχέδιο που έστειλε η κυβέρνηση και το οποίο θα κατατεθεί σήμερα στην Ολομέλεια του Σώματος, ο κ. Μακρίδης είπε πως η Ένωση Συντακτών δεν πρόκειται να αφήσει αυτό το πράγμα να περάσει με τίποτα, αφού είναι ένα νομοσχέδιο που παραπέμπει στο μεσαίωνα και στην εποχή της Ιεράς Εξέτασης.

«Το κυριότερο όπλο ενός δημοσιογράφου», είπε, «είναι το δημοσιογραφικό απόρρητο και η μη αποκάλυψη των πηγών του. Με αυτό το νομοσχέδιο, το οποίο ήδη έχει κατατεθεί στη Βουλή, καταργείται το δημοσιογραφικό απόρρητο και μεταβάλλει το δημοσιογράφο σε "ρουφιάνο", ο οποίος είναι όχι μόνο υποχρεωμένος, αλλά δεν έχει το δικαίωμα να αρνηθεί να δώσει μαρτυρία ενώπιον δικαστηρίου και να αποκαλύψει την πηγή του».


Ο πρόεδρος της ΕΣΚ διερωτήθηκε «πως είναι δυνατό να λειτουργήσει ένας δημοσιογράφος όταν ποινικοποιείται αυτό το ιερό όπλο και ποιος θα του δώσει πληροφορίες, όταν ξέρει ότι αύριο θα πάει στο δικαστήριο και θα αποκαλύψει την πηγή του;», σημειώνοντας πως το συγκεκριμένο νομοσχέδιο «αντί να κατοχυρώνει τις πηγές ενός δημοσιογράφου τις εξαφανίζει.

Ερωτηθείς τι προτίθεται να κάνει η ΕΣΚ, ο κ. Μακρίδης είπε πως θα ληφθούν όλα τα δυνατά μέτρα, ενώ πρόσθεσε πως έχει επικοινωνήσει ήδη ο ίδιος προσωπικά με την υπουργό Εσωτερικών, Ελενη Μαύρου, με την οποία θα έχει διαβούλευση σχετικά.

Επίσης, ανέφερε πως το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ετοιμάστηκε προ καιρού και στάλθηκε στη Βουλή, χωρίς να προηγηθεί οποιαδήποτε διαβούλευση με τους άμεσα ενδιαφερόμενους, δηλαδή την Ενωση Συντακτών.

«Δεν έχουμε ερωτηθεί γι’ αυτό το νομοσχέδιο», είπε, «το οποίο έπρεπε να ήταν προϊόν διαβούλευσης και συζήτησης με τον αρμόδιο φορέα των δημοσιογράφων. Ποινικοποιεί την εργασία μας, τη δουλειά μας, αλλά έχει και άλλες στρεβλώσεις που παραπέμπουν σε μεσαίωνα».

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο, με το οποίο παρέχεται το δικαίωμα επανόρθωσης και το δικαίωμα απάντησης, ο κ. Μακρίδης διερωτήθηκε «ποιος είναι εκείνος που λέει ότι το δημοσίευμα που έγραψε ένας δημοσιογράφος σήμερα είναι ανακριβές δημοσίευμα;», για να προσθέσει πως «από τη δημοσιογραφική δεοντολογία υπάρχει η υποχρέωση του δημοσιογράφου να ρωτήσει και να πάρει τις απόψεις του θιγόμενου από ένα δημοσίευμα, αλλά θα κάνει τη δουλειά του ανεπηρέαστα».

«Δηλαδή για ένα θέμα το οποίο έχω έγγραφα επίσημα, τα οποία υποδεικνύουν αυτό που γράφω, θα μου στέλλει πέντε σελίδες και θα είμαι υποχρεωμένος να τις δημοσιεύσω, διαφορετικά κάνω ποινικό αδίκημα αν δεν το κάνω. Και αν δεν το πράξουμε είμαστε υπόλογοι απέναντι στο ήθος μας, που πρέπει να μας διακρίνει ως δημοσιογράφους», είπε.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της ΕΣΚ είπε ότι οι δημοσιογράφοι θα υψώσουν φωνή διαμαρτυρίας και ότι το απόγευμα θα βρίσκονται στη Βουλή για διαμαρτυρία.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ